Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κοινό μας σπίτι...

Μέσα στον ορυμαγδό της προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την προβολή της ευρωπαϊκής περιοδείας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που γίνεται υποτίθεται για το «καλό του ελληνικού λαού», δεν πρέπει να υποτιμηθεί άλλη μια «προσφορά» (από τις πολλές) του ΣΥΡΙΖΑ στις υποθέσεις του κεφαλαίου.

Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν οι σημερινοί κυβερνώντες «κλίνουν σε όλες τις πτώσεις» ότι «πρέπει να διασωθεί το κοινό μας σπίτι η ΕΕ», ότι «μπορεί να βρεθεί μια λύση για το χρέος αμοιβαία επωφελής για όλους τους εταίρους». Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η ΕΕ είχε πολύ «καλές αρχές όπως η συνεργασία, η κατανόηση και αλληλεγγύη που σταδιακά χάθηκαν και ειδικά τα χρόνια της κρίσης, λόγω της επιμονής στη λιτότητα». Σίγα μην ήταν και φιλανθρωπική οργάνωση! Ο λόγος της δημιουργίας της Ενωσης Χάλυβα, στη συνέχεια της ΕΟΚ και της ΕΕ ήταν η συντονισμένη προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, ώστε να ανταγωνιστούν άλλα μονοπώλια σε άλλες ηπείρους. Ποτέ δεν υπήρξε ισοτιμία, αλλά το κάθε αστικό κράτος συμμετείχε και συμμετέχει στη συμμαχία με βάση την οικονομική και στρατιωτική ισχύ του και πάντα κριτήριο ήταν και η ιδιαίτερη προώθηση των συμφερόντων της κάθε αστικής τάξης.

Ο λαός το πληρώνει

Η ΝΔ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τη θέση του για το χρέος επειδή η νέα πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για τη διαχείρισή του δεν προβλέπει «κούρεμα». Αυτό εξηγήθηκε από τον ίδιο ότι είναι θέμα διατύπωσης που να ικανοποιεί και τους δανειστές. Αλλά δεν άλλαξε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες εξαγγελίες έγιναν και στο παρελθόν. Το Γενάρη του 2014 ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ξεκαθαρίζει: «Μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές». Σε συνεντεύξεις τους μέσα στο 2014, οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός και άλλα στελέχη υπερασπίζονται τη γραμμή «5ετές μορατόριουμ στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων», αφού δεν φαίνεται άμεσα δυνατή πανευρωπαϊκή συμφωνία για «"κούρεμα" μέρους του χρέους έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο και να αποπληρωθεί». Στις 28/1/2015, ο Γ. Μηλιός μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό για το χρέος λέγοντας ότι «εμείς έχουμε προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του χρέους», και όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν αποσύρεται και η πρόταση για «κούρεμα» του χρέους απάντησε: «Το θέμα είναι να φτάσουμε σε ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα με το "κούρεμα"». Το πρόβλημα όμως για το λαό δεν είναι αν θα γίνει «κούρεμα» ή αν θα αντιμετωπιστεί το χρέος με τα ομόλογα που προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά ότι έτσι ή αλλιώς θα πληρώσει το χρέος που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οι δεσμεύσεις τους...

Το σωστό να λέγεται. Η κυβέρνηση δεν κρύβει λόγια. Αντιγράφουμε από χτεσινές επίσημες δηλώσεις:

-- «Δεν είναι ότι θα πετάξουμε το παρόν πρόγραμμα, το 67% των μέτρων θα τα θέλαμε και εμείς» (δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με τον Σόιμπλε).

-- «Μας δεσμεύουν οι κανονισμοί της ΕΕ, θα τους εφαρμόσουμε» (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ).

Τα σχόλια περιττεύουν όταν ο υπουργός Οικονομικών λέει καθαρά ότι ήταν προεκλογικές μπαρούφες τα περί σκισίματος του μνημονίου και ευθέως δηλώνει ότι το 60% - 70% του μνημονίου είναι μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχόλια περιττεύουν και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα εφαρμόσει το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, από το οποίο προέρχεται το μνημόνιο.

Εκεί που χρειάζεται ίσως μια επισήμανση είναι όταν στην κατάληξη της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας καλεί «να βάλουμε όλοι πλάτη». Αυτό ακριβώς είναι που δεν πρέπει να συμβεί. Οι δεσμεύσεις τους δεν είναι και δεσμεύσεις του ελληνικού λαού, ούτε καν αυτών που ψήφισαν αυτήν την κυβέρνηση με την ελπίδα ότι πράγματι θέλει κάτι να αλλάξει προς όφελός τους.

Πιο «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία, πεθαίνεις

Φαίνεται ότι εκεί στην «αποκαλυπτική εφημερίδα» «Το ΠΟΝΤΙΚΙ» δεν κατάλαβαν ότι τελείωσε η προεκλογική περίοδος.

Σε χτεσινό ρεπορτάζ ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμα νομοσχέδια που μεταξύ άλλων αφορούν στην «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μαζί με αυτό αποκατάσταση των ΣΣΕ...». Αν ήμασταν πριν από τις εκλογές θα τους δικαιολογούσαμε και θα λέγαμε «τόσα ξέρουν, τόσα λένε», γιατί μόνο ο «Ριζοσπάστης» είχε εγκαίρως επισημάνει, τον Οκτώβρη του 2014, για τη σχετική πρόταση νόμου που είχε τότε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι μόνο δεν ορίζει ρητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο όλο το καθεστώς της ευελιξίας, το οποίο εξωθεί στη φτώχεια σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης» («Ριζοσπάστης», 12 Οκτώβρη 2014).

Ομως, σήμερα ξέρουν και από πρώτο χέρι. Δεν έχουν περάσει ούτε έξι μέρες από τότε που ο υπουργός Εργασίας είπε στο ΣΚΑΪ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ με ένα νόμο αλλά η όποια αύξηση θα γίνει σταδιακά και αυτό επαφίεται στις διαπραγματεύσεις των εργοδοτών με τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία, με την κυβέρνηση να διασφαλίζει εγγυήσεις στην εργοδοσία. Στην εκπομπή ήταν παρών ο διευθυντής - εκδότης του «ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ» Αντ. Δελατόλας, που ακούγοντας τα λόγια του υπουργού είπε: «Αυτό δεν ήταν σαφές και είναι είδηση κατά τη γνώμη μου».

Κι όμως, εξακολουθούν να γράφουν ότι τα 751 ευρώ θα επανέλθουν με νόμο. Πού αποσκοπούν άραγε; Στη διατήρηση της προεκλογικής ευφορίας;

Η ... προσφορά του Βατικανού

«

Οι άστεγοι θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν όχι μόνο ντουζιέρες και τουαλέτες αλλά επίσης και υπηρεσίες κουρείου στο Βατικανό», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες κουρείου θα είναι διαθέσιμες από τις 16 Φλεβάρη, κάθε Δευτέρα, μέρα που στην Ιταλία τα κουρεία και τα κομμωτήρια δε λειτουργούν. Το σχετικό πρόγραμμα θα «εκπονείται» υπό την αιγίδα του γραφείου φιλανθρωπιών του πάπα με τη συμμετοχή εθελοντών κουρέων που έχουν ήδη δωρίσει ξυράφια, βούρτσες, καρέκλες και ψαλίδια για την ... προσπάθεια. «Ολες οι υπηρεσίες θα λάβουν τόπο στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο κάτω από την κιονοστοιχία του Αγίου Πέτρου», αναφέρει το ίδιο τηλεγράφημα.

Ετσι, λοιπόν, όσοι έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό εξαθλίωσης που δεν έχουν καν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους, θα μπορούν τουλάχιστον να κουρεύονται, να ξυρίζονται και ...να ανακουφίζουν την κύστη τους, δωρεάν (γιατί βέβαια, σε κάθε «πολιτισμένη» πόλη, πλέον, ακόμα και για να πάει κάποιος στο WC ενός εστιατορίου πρέπει να έχει περάσει από το ταμείο). Μέσα ακριβώς στην προκλητική πολυτέλεια του Βατικανό, οι άστεγοι θα μπορούν να μοιράζονται τουαλέτες και ξυράφια που συγκεντρώνονται με «αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο». Δίπλα τους, βέβαια, θα συνεχίζονται ασταμάτητα τα ίδια κηρύγματα εγκόσμιας «καρτερικότητας» και ενάρετου βίου, μη τυχόν και τους έρθει καμιά σκέψη ότι από όλο αυτόν τον πλούτο που σήμερα αυξάνεται παγκόσμια θα μπορούσαν να χορταίνουν και να ζεσταίνονται και να είναι καθαροί κάθε μέρα όλοι οι άνθρωποι.

Η ίδια η είδηση ότι η εκκλησία μοιράζει δωρεάν ξύρισμα και ...κατούρημα αποτελεί δείγμα της σαπίλας του συστήματος. Τα εκατομμύρια των εργατών που ενώ με τα χέρια και το νου τους χτίζουν τα πάντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βλέπουν καθημερινά τον κίνδυνο να βρεθούν στις ουρές των ζητιάνων και των αστέγων. Οι μηχανισμοί και οι τρόποι με τους οποίους θέλουν να μας πείσουν ότι η ζωή μας θα είναι μόνο γεμάτη στερήσεις, θα αυξηθούν.

Δίπλα μας ο πλούτος που παράγουμε θα μεγαλώνει ραγδαία, κι εμείς θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες επειδή μοιράζεται στους ανέργους και τους αστέγους ένα πιάτο φαΐ, μια διανυκτέρευση σε έναν ξενώνα, ένα ζεστό μπάνιο, δηλαδή ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάλειμμα από μια ζωή που θα υπολείπεται πάντα, όχι μόνο των σύγχρονων αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων που σήμερα εξασφαλίζει η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος. Δίπλα μας θα υψώνονται πολυτελείς ουρανοξύστες και εμείς θα μετράμε πόσες μέρες θα καθυστερεί η έξωση που έρχεται. Δίπλα μας θα ανακαλύπτονται νέα φάρμακα και εμείς θα μοιραζόμαστε τα ληγμένα που θα διανέμουν οι φαρμακοβιομήχανοι με το προφίλ μάλιστα του ευεργέτη.

Αυτός είναι ο στόχος κάθε επιτελείου της κυρίαρχης τάξης, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δουλεύει για να παραμείνουν τα μέσα παραγωγής στους εκμεταλλευτές των εργατών. Σε εκείνους που ληστεύουν και τον κόπο και τα όνειρα και την αξιοπρέπεια των εργατών και απλά τους μοιράζουν δωρεές που στην τελική δεν είναι παρά δωρεές μιζέριας και υποταγής.


Α. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ