Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρόθυμοι συγκυβερνήτες για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεχίζουν Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου τις διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο ότι «αξίζουν» να είναι στην επόμενη συγκυβέρνηση.

Μιλώντας ο Βενιζέλος σε κομματικό του ακροατήριο στον Πειραιά, είπε ότι στις ευρωεκλογές του Μάη 2014 «έχασε η ΝΔ και πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος στηρίζει την κυβέρνηση; Ποιος στηρίζει την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής; Το ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το κρίσιμο ποσοστό; Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ». Στην ίδια βάση χαρακτήρισε «κρίσιμο» το ερώτημα ποιος θα είναι «ο εγγυητής, ο σταθεροποιητής, ο ρυθμιστής» στην επόμενη κυβέρνηση για τη συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. «Δεν εγγυόμαστε μια οποιαδήποτε κυβερνητική σταθερότητα, αλλά την εθνική σταθερότητα, που είναι εξ ορισμού και προοδευτική» πρόσθεσε, βεβαίως σε όφελος του κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, περιγράφοντας τις «δυσκολίες» που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στα όποια παζάρια τους με τους «εταίρους» της ΕΕ είπε:

«Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί εκεί δεν υπάρχουν διπλωματικές ευγένειες και κανόνες, υπάρχουν συμφέροντα και τα κρατικά συμφέροντα, οι οικονομικοί εθνικισμοί, οι εθνικές στρατηγικές μικρών και μεσαίων χωρών», τόνισε, μιλώντας ανοιχτά για τις ενδοαστικές αντιθέσεις στην ΕΕ.

«Ασχολούνται όλοι με τη Γερμανία (...) Αλλά ο Φινλανδός πρωθυπουργός, που η χώρα του έχει περάσει την εμπειρία του ΔΝΤ, στις αρχές της δεκαετίας του '90 και που στην πραγματικότητα εκφράζει μια κοινωνία που λέει "όπως τα περάσαμε εμείς, πρέπει να τα περάσουν κι άλλοι", λέει σήμερα "δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε στη διευκόλυνση" (...) Και προφανώς, εννοεί ότι θα τηρήσει κι αυτός τα συμφωνημένα (...) Αλλά μας έχει δανείσει και η Κύπρος πριν μπει στην κρίση, μας έχει δανείσει και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και η Σλοβενία και η Σλοβακία και η Μάλτα, δεν είναι μόνο οι μεγάλες χώρες. Αφήστε που και οι μεγάλες χώρες είναι σε κρίση, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία. Και το τι θα γίνει στην Ελλάδα λειτουργεί ως εργαστήριο και ως παράδειγμα που στέλνει μηνύματα στις μεγάλες χώρες», συμπλήρωσε. Αρα τα αντιλαϊκά μέτρα εντείνονται.

  • Τη χρησιμότητά του σε μια επόμενη συγκυβέρνηση, όπου θα βοηθήσει να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, διατύπωσε και ο πρώην πρωθυπουργός, νυν πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου. «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, γιατί το έργο που πρέπει να γίνει, θέλει πολλές πλάτες», επισήμανε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ