Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Το ρόλο της... οικιακής βοηθού επωμίζονται οι Ελληνες αστυνομικοί

Επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ένα τεράστιο αμερικανικό δίκτυο, με κάμερες και βαν έχει απλωθεί στην πρωτεύουσα, όπως αποκάλυψε προχτές η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

«Συντονισμός αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και αμοιβαίας υποστήριξης», «αναζήτηση προσώπων που διαφεύγουν την ποινική δίωξη ή την εκτέλεση ποινής», «διοργάνωση συσκέψεων εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια της αρμοδιότητάς τους, όποτε υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης επειγόντων και ειδικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για την προετοιμασία και υιοθέτηση κοινών μέτρων, όπου αυτά είναι απαραίτητα, σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και έρευνας».

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας που υπογράφτηκε πέρσι στην Ουάσιγκτον. Τότε ο «Ρ» είχε επισημάνει... καχύποπτα αν θα υπάρξουν ακόμα και μεικτές ομάδες δράσης. Ομως ποιος θα πίστευε ότι σε αυτές τις ομάδες οι Ελληνες αστυνομικοί θα έπαιζαν τον άχαρο ρόλο της... οικιακής βοηθού;

Αυτό φαίνεται από το προχτεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» όπου αποδείχνεται και φωτογραφικά, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κινούνται στη χώρα μας ασύδοτα, χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα, με τον αέρα του επικυρίαρχου. Αυτού που δηλώνει την παρουσία του στους ιθαγενείς, επιδεικνύοντας τα όπλα και την υψηλή τεχνολογία του.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας να δηλώνει ότι τα οχήματα των ΗΠΑ στη λεωφόρο Κηφισιάς να αποτελούν συνοδευτικά Αμερικανών αξιωματούχων, όμως το όχημα (ΔΣ 3174) «επιτηρεί» τη λεωφόρο πάνω από τέσσερις μήνες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν απλώσει ένα τεράστιο δίκτυο με βαν στην πρωτεύουσα, όπου με κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά όργανα καταγράφουν την κίνηση στους δρόμους της μεγαλούπολης.

Ειδικότερα συχνή είναι η παρουσία στην περιοχή τριών βαν. Το ένα σταθμεύει στη συμβολή της Βαλαωρίτου με την οδό Στρέιτ, το άλλο μπροστά στη σχολή δόκιμων αστυφυλάκων, δίπλα από το «Υγεία» στη διασταύρωση Ναρκίσσων με τη Βεκιαρέλλη και το τρίτο στη συμβολή Σταδίου και Βεκιαρέλλη. Πάντως, οχήματα ειδικών ομάδων πρακτόρων των ΗΠΑ κυκλοφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Τα οχήματα αυτά δεν κυκλοφορούν με συμβατικές πινακίδες, όπως έκαναν συνήθως μέχρι προ εξαετίας, αλλά με διπλωματικές. Επίσης, δεν κρύβουν την κάμερα, την οποία έχουν σε εμφανές σημείο στην οροφή των αυτοκινήτων τους. Παρόμοιες άδειες κυκλοφορίας δόθηκαν σε άλλα βαν της αμερικανικής πρεσβείας, λίγες μέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας.

Φαίνεται ότι το συνεργατικό «πνεύμα» των υπηρεσιών Ελλάδας και ΗΠΑ, προωθείται όλο και πιο πολύ σε... βάθος. Το τελευταίο θα μεγαλώσει με τη σύσταση ομάδων εργασίας που θα αναλάβουν την προώθηση της εφαρμογής του μνημονίου. Αυτές θα αναλάβουν τις λεπτομέρειες υλοποίησης του μνημονίου. Φαίνεται ότι οι ομάδες αυτές έχουν αρχίσει το έργο τους. Εργο που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στη λεωφόρο Κηφισιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ