Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
Τρία σενάρια από την αρμόδια επιτροπή

Παραδόθηκε χτες στην Επιτροπή Αποτίμησης της Τεχνολογίας της Βουλής το πόρισμα που συνέταξε επιστημονική επιτροπή για τις συχνότητες των ραδιοφωνικών σταθμών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι επιστήμονες προτείνουν τρία σενάρια και την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο μπορούν να εκπέμψουν 39 σταθμοί από τους οποίους οι 33 από την Πάρνηθα και οι 6 από τον Υμηττό. Με το δεύτερο μπορούν να εκπέμψουν μόνο από την Πάρνηθα 37 σταθμοί και με το τρίτο μόνο από τον Υμηττό μπορούν να εκπέμψουν 35 σταθμοί. Οι παραπάνω εκπομπές, τόνισαν οι επιστήμονες, μπορούν να γίνουν μόνο εάν τηρηθούν σφιχτές προδιαγραφές (τύποι κεραίας κλπ), αλλιώς δεν μπορεί να ισχύσει η πρότασή τους. Ανέφεραν επίσης ότι οι παραπάνω συχνότητες είναι ξεχωριστές από αυτές της κρατικής ραδιοφωνίας που δεν επηρεάζονται, αλλά θα πρέπει η ΕΡΤ να μειώσει την ισχύ των πομπών εκπομπής.

Δ. Ρέππας: Στο υπ. Μεταφορών η ευθύνη

Στην εύκολη λύση της αποποίησης και μετακύλησης των ευθυνών κατέφυγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, προκειμένου να μην απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν μετά το πόρισμα επιστημονικής επιτροπής, που ανεβάζει τον αριθμό των ραδιοφωνικών συχνοτήτων που μπορούν να διατεθούν, υπό προϋποθέσεις, έως τις 39 αντί των 28 που χορήγησε πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση, με τα γνωστά σε όλους παρεπόμενα.

Ο Δ. Ρέππας καλούμενος να απαντήσει στο ερώτημα αν θα δεχτεί το πόρισμα της επιτροπής, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, απάντησε: «Δεν έχω υπόψη μου το περιεχόμενο του πορίσματος. Αυτό, αντιλαμβάνεστε αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Θα το μελετήσει και θα αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, προκειμένου να ενημερώσει και εμάς για το τεχνικό πλαίσιο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να προχωρήσουμε, αν αυτό είναι εφικτό -μακάρι να είναι- στη χορήγηση και νέων αδειών για τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών στο Νομό Αττικής. Είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε από την πλευρά μας».

Ακολούθως επανέλαβε «είμαστε υποχρεωμένοι να προκηρύσσουμε και να χορηγούμε άδειες για κάθε διαθέσιμη συχνότητα. Εφόσον προκύπτουν διαθέσιμες συχνότητες - πράγμα το οποίο μόνο το υπουργείο Μεταφορών και οι υπηρεσίες του μπορούν να πιστοποιήσουν - τότε θα πράξουμε κι εμείς αναλόγως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Αλλά, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να ορίζουμε τον αριθμό των συχνοτήτων που θα διατεθούν».

Επιμένοντας οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Δ. Ρέππα γιατί με τόση βιασύνη προκηρύχτηκαν οι 28 άδειες και δεν περίμενε η κυβέρνηση το πόρισμα των επιστημόνων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας ως υπουργός Τύπου, πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Μεταφορών, λέγοντας: «Σας είπα ότι τον αριθμό των συχνοτήτων τον ορίζει το υπουργείο Μεταφορών. Εμείς προκηρύξαμε, προκειμένου να χορηγήσουμε άδειες λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών, τόσες συχνότητες όσες μας υπέδειξε, με τη μελέτη που έκανε, το υπουργείο Μεταφορών με τις υπηρεσίες του. Αρα, λοιπόν, το υπουργείο Μεταφορών πρέπει να αλλάξει θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν αφορά εμάς».

Οταν δε του επισημάνθηκε ότι η ερώτηση απευθυνόταν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όχι στον υπουργό Τύπου, ο Δ. Ρέππας επέλεξε για απάντηση την εξής φράση: «Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει, εδώ και κάποια χρόνια. Δεν είναι διαδικασία που ξεκίνησε χτες. Εχει ξεκινήσει από το 1997»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ