Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναπάντητα τα αμείλικτα ερωτήματα

Για καλύτερη όμως ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε αυτούσιες τις ερωτήσεις του «Ρ» και τις απαντήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου:

Γ. Μουσγάς («Ρ»): Μιλήσατε για δόλιες μεθοδεύσεις των εμπόρων και φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στην αξιοποίηση του νόμου 2721/99 που είναι το άρθρο 9, του οποίου την κατάργηση ζήτησε το ΚΚΕ, αντιπροτείνοντας αυστηρές ποινές για τους εμπόρους και ιδιαίτερη μέριμνα για τους εξαρτημένους χρήστες, ώστε να μην είναι υπόδικοι για ναρκωτικά και να μην οδηγούνται στις κοινές φυλακές. Επιπλέον η πρόταση του ΚΚΕ είναι περίπου παραπλήσια με αυτή την πρόταση που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες. Εχω εδώ κοινή ανακοίνωση του «18 ΑΝΩ» και του ΚΕΘΕΑ, του '97, όπου τονίζουν ότι τέτοιες προτάσεις ναρκοθετούν κάθε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της πρόληψης. Εχω παραπίσω την πρόταση που κάνουν στον πρωθυπουργό τα παιδιά του «18 ΑΝΩ». Θεωρείτε κι αυτές τις απόψεις ακραίας συντηρητικής κοινωνικής θεώρησης, όπως είπατε; Εάν γίνει η ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών, όπως είναι η ηρωίνη, όπως είπαν την άλλη φορά, πώς θα γίνεται η προμήθεια;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Πρώτον: Θα παρακαλούσα να μελετηθεί η πρόταση νόμου. Να μελετηθεί και η εισηγητική έκθεση, να μελετηθεί και το κείμενο. Επιτρέψτε μου να πω τα σχόλια τα οποία έχουν γίνει από το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» τον οποίο εκπροσωπείτε, δείχνουν ότι δεν έχει μελετηθεί η πρόταση νόμου.

Δεύτερον. Απόψεις έχουν κατατεθεί από πολλές πλευρές. Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες της μιας αλήθειας, θέλουμε συζήτηση. Εάν για σας η συζήτηση έχει κλείσει και δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, επιτρέψτε μου να πω ότι το πρόβλημα αυτό δεν κλείνεται μέσα σε μια άποψη.

Τρίτον. Η υπεραπλούστευση επιστημονικών και πολιτικών θέσεων δε διευκολύνει το νηφάλιο και ουσιαστικό διάλογο. Και επειδή με ρωτάτε, θα σας πω ευθέως ότι είναι απαράδεκτο να εκτοξεύονται χαρακτηρισμοί του τύπου ναρκέμποροι σε βάρος είτε του Συνασπισμού είτε των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση.

Αυτού του είδους οι χαρακτηρισμοί είναι συντηρητικοί χαρακτηρισμοί, είναι αντιδραστικοί χαρακτηρισμοί. Οι θεραπευτικές κοινότητες και το «18 ΑΝΩ» και το ΚΕΘΕΑ κάνουν τη δουλιά τους. Είμαστε και εμείς σε επικοινωνία μαζί τους, σεβόμαστε τον αγώνα ζωής που δίνουν.

Υπάρχει θεραπευτικός πλουραλισμός, ζητάμε συζήτηση ανοιχτή. Το «18 ΑΝΩ» και το ΚΕΘΕΑ έχουν τα προγράμματά τους. Εμείς ζητάμε οργανωμένη πολιτική και στο επίπεδο το νομοθετικό και θα σας παρακαλούσα, επειδή μου δίνεται αυτή η ευκαιρία, είστε εδώ ως εκπρόσωπος του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, τέτοιοι χαρακτηρισμοί επιστρέφονται ως απαράδεκτοι.

Δε γίνεται πολιτικός και κοινωνικός διάλογος έτσι. Πάνω στο πρόβλημα των ναρκωτικών, που είναι ανοιχτή πληγή, με την ατέλειωτη λιτανεία των θανάτων, με τις οικογένειες που έχουν την καθημερινή αγωνία, εκτοξεύουμε κομματικούς χαρακτηρισμούς.

Δημοσιογράφος: Για το δεύτερο ερώτημα.

Ν. Κωνσταντόπουλος: Μα πιστεύετε ότι η πρόταση νόμου ασχολείται με το πού θα γίνεται προμήθεια των ναρκωτικών; Αυτό σας απασχολεί; Δε σας απασχολεί το πώς θα έχουμε οργανωμένη πολιτική πρόληψης;

Το πώς θα έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της εμπορίας; Το πώς θα έχουμε νομοθετικό πλαίσιο στήριξης του χρήστη; Το πώς θα έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αξιοποίησης της θεραπείας; Το πώς θα έχουμε νομοθετικό πλαίσιο επανένταξης του χρήστη που απεξαρτήθηκε;

Δηλαδή είναι ποτέ δυνατόν να ευαισθητοποιούμαστε εκ των υστέρων; Τα νοσοκομεία, οι κρατικές δομές, οι δομές του κράτους, οι υπεύθυνες δομές της πολιτείας δεν έχουν να παίξουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία; Εμείς λέμε συγκεκριμένα και η πρόταση νόμου, θα σας παρακαλούσα να το διαβάσετε, διαβάστε το.

Μ. Δαμανάκη: Και πάντως, οι χώρες όπου αυτή η πρόταση έχει εφαρμοστεί, συγκεκριμένα η Ελβετία κλπ. το δημόσιο προμηθεύεται μέσω κρατικού μονοπωλίου και ελέγχει την κατάσταση. Νομίζω ότι είναι λυμένα αυτά όμως.

Ν. Κωνσταντόπουλος: Ξέρετε και κάτι ακόμα; Διαθέτουν οι άλλες χώρες και μητρώο χρηστών. Κι εμείς αγωνιζόμαστε να έχουμε μητρώο χρηστών. Ας μιλήσουμε επί της ουσίας και όχι με τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Κ. Κάρης: Απ' αφορμή κάτι που είπε ο συνάδελφος (σ.σ. του «Ρ»)ότι υπάρχει μια πρόταση του ΚΚΕ, που λέει να φυλακίζονται μεν οι χρήστες, αλλά να πάνε σε άλλες φυλακές, να φτιάξουμε καινούριες φυλακές για τους χρήστες ναρκωτικών, όχι για τους εμπόρους, αν οι βουλευτές που έχουν κάνει την πρόταση ή ο Συνασπισμός έχουν κάτι να σχολιάσουν.

Ν. Κωνσταντόπουλος: Μα δε μιλάμε για αντιμετώπιση του χρήστη ως ποινικού παραβάτη, ως παραβάτη του ποινικού νόμου. Ο χρήστης είναι ασθενής, κατά συνέπεια δε διώκεται, δεν καταδιώκεται, δε φυλακίζεται.

Ούτε σε εξευγενισμένες φυλακές, ούτε σε εκσυγχρονισμένες φυλακές, ούτε σε εφιαλτικές φυλακές, ούτε στα Μεταγωγών, ούτε στα ψυχιατρεία, ούτε πουθενά. Δε διώκεται, δεν καταδιώκεται, δε φυλακίζεται.

Μ. Δαμανάκη: Και πάντως, είτε ειδικά είτε όχι, τα σωφρονιστικά ιδρύματα είναι σωφρονιστικά ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ