Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μεγάλος Αδελφός»: Από το «γυαλί» στο... «κλαρί»

Και το όνομα αυτού «Μπιγκ Μπράδερ». Ο τηλεοπτικός «Μεγάλος Αδερφός» ετοιμάζεται λοιπόν να κάνει την εμφάνισή του και στις ελληνικές συχνότητες, μετά την περιφορά του στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τηλεοράσεις.

Δώδεκα άνθρωποι επί 4 μήνες κλεισμένοι σε ένα χώρο που θα περιβάλλεται από 24 κάμερες και 48 μικρόφωνα, θα κρεμιούνται στα τσιγκέλια της δημόσιας θέασης και το τίμημα για το ασφαλές μπανιστήρι που θα προσφέρουν στο Εθνος, θα είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων δραχμών.

***

Κάποιοι εμφανίζονται έκπληκτοι από τούτη την εξέλιξη. Το έδαφος, όμως, επί του οποίου θα γίνει η σπορά της νέας ξεφτίλας είναι κατάλληλα οργωμένο εδώ και χρόνια. Δεν έχετε παρά να θυμηθείτε:

- Τις μεταμεσονύκτιες εκπομπές του κ. Μυλωνά.

- Τα απίστευτα τηλεβράδια με τον κ.Λεωτσάκο και τη δεσποινίδα Πέπυ.

- Μην ξεχνάτε την κυρία Μιχαλονιάκου και τα προξενιά της κ. Πάνια.

- Μην ξεχνάτε τις διαπομπεύσεις ανθρώπινων ναυαγίων στις εκπομπές της κυρίας Κάραλη ή του κ.Αντρέα Μικρούτσικου.

**

Στρωμένο, λοιπόν, το έδαφος και... «βουρ στον πατσά», αφού τώρα η κλειδαρότρυπα υπόσχεται να χτυπήσει μέχρι και στα πιο απόκρυφα σημεία. Η κλειδαρότρυπα υπόσχεται ότι τώρα θα φτάσει μέχρι και στο μυστήριο της... αφόδευσης!

Τουτέστιν, χαράς ευαγγέλια για την AGB, χαράς ευαγγέλια για τους διαφημιστές, χαράς ευαγγέλια για κάθε λογής ιθύνοντα νου. Αυτού του αέναου καραγκιοζιλικίου που παίζεται χρόνια στην ελληνική TV.

***

Ο «Μπιγκ Μπράδερ» έρχεται λοιπόν και μαζί του θα συνεχίσουν να χορεύουν και τα υπόλοιπα αδελφάκια του. Βεβαίως, όπως λέει και το άσμα, όσο πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, και άλλο πιο χαμηλά, τότε θα πιάσουμε πάτο. Και άπαξ και πιάσαμε πάτο τότε θα αρχίσουμε να σκάβουμε το βούρκο, διότι ως γνωστόν ποτέ δεν υπάρχει πάτος στον πάτο.

Ο Μεγάλος Αδελφός έρχεται και μας υπόσχεται συγκινήσεις. Μπροστά του όλα τα άλλα θα είναι πταίσματα. Το αίμα, ψέμα, σπέρμα τώρα δικαιώνεται. Και όχι μόνο αυτό. Γιατί, ενώ θα παίζεται «λάιφ» η ξεφτίλα, την ίδια ώρα που η μηχανή που όλα τα αλέθει - η TV δηλαδή - θα την προβάλλει, θα μας έχει και νυχτερινά τοκ σόου για την ανάλυση και την καταδίκη του προβαλλόμενου προϊόντος!

Τη μια ώρα θα το προβάλουν δηλαδή, και την άλλη θα το σχολιάζουν με διανοουμενίστικη και αρκούντως (αρνητική ως επί το πλείστον) διαφημιστική διάθεση...

***

Με δυο λόγια, ενώ ο «Μεγάλος Αδελφός» θα μας εισάγει στον αντίποδα της αρχής που εδώ και 2.500 χρόνια υπηρετούσε το «μέτρο» και το αξίωμα που λέει τα «εν οίκω μη εν δήμω», ενώ τώρα η εκπόρνευση σωμάτων και το τσιτσίδωμα των ψυχών θα εισβάλει με ψηφιακή εικόνα μέσα σε ψόφιες συνειδήσεις - όσο πιο ψόφιες τόσο πιο έτοιμες να τις ξεσκίσουν οι ύαινες -ταυτόχρονα, ο «πολιτισμός» της παρακάμερας θα αποκτά νέους πόντους.

Συνεπώς: Αφού μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα γιατί να μη μας βάλουν και ένα κοριό στο σπίτι, στο γραφείο, στο τηλέφωνο; Γιατί να μην απαιτούν να ξεβρακωθούμε μπροστά τους αδιαμαρτύρητα και με τα χέρια απλωμένα σα ζητιάνοι για λίγα ψίχουλα απαντοχής;

***

Ο «Μεγάλος Αδελφός» έρχεται. Μέχρι τότε θα έχουμε στις οθόνες μας τους παπα-ροκάδες, τα εμπνευσμένα ρεπορτάζ για το κόκκινο ταγιέρ της κ. Σημίτη στην ονομαστική εορτή του ανδρός της, τις 534 συνδέσεις με την εκκλησία που βάφτιζε ο Τζόρτζεβιτς το γιο του ή τις 642 συνδέσεις με την Ιερά Μονή όπου τελέστηκαν οι γάμοι του Καψή (σσ: ποδοσφαιριστές αμφότεροι).

Μέχρι να μας έρθει ο «Μεγάλος Αδελφός», δηλαδή, αυτή η τηλε-αδελφότητα της παρακμής θα προετοιμάζεται για να μας βγάλει όλους στο «κλαρί» ως ηδονοβλεψίες μιας κατάντιας που θα έχει και το άλλοθι της «κοινωνικής αποδοχής», αφού ουδείς υπέρτατος κριτής από τα «μηχανάκια» της AGB!...

Συμπέρασμα: Αν δεν προετοιμαστούμε και μεις, τότε την κρίσιμη ώρα, στα τσιγκέλια της δημόσιας διαπόμπευσης, εμάς θα κρεμάσουν. Εμείς είμαστε τα πρόβατα επί σφαγή. Και τότε το μπανιστήρι θα μετατραπεί σε τυμπανισμό. Και τότε το μπανιστήρι θα γίνει πρήξιμο θανατηφόρο. Τόσο αργό και επώδυνο, όσο το στριπτίζ των ξεχαρβαλωμένων συνειδήσεων.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ