Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εμμένει ο Αρειος Πάγος στην τακτική των διώξεων

Εμμένει ο Αρειος Πάγος στην τακτική του, να θεωρεί δηλαδή κατηγορούμενους τους αγρότες που διεκδικούσαν με τον αγώνα τους καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και, το κυριότερο, να παραμείνουν στη γη τους και τα χωράφια τους, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχει τη συρρίκνωση της αγροτιάς. Οι αγρότες σύσσωμοι είχαν κατεβεί στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατηγορούμενοι και να οδηγούνται στα δικαστήρια, με την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών και σε πολλές περιπτώσεις να τους επιβάλλονται βαρύτατες και εξοντωτικές ποινές.

Για άλλη μια φορά χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλος, επικαλούμενος «την παιδευτική λειτουργία» του νόμου, «την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του συστήματος ποινικής καταστολής» και για να μη μειωθεί το κύρος και η αυθεντία της ποινικής δικαιοδοτικής λειτουργίας της πολιτείας, πρότεινε ουσιαστικά την τιμωρία των αγροτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή (νόμος 2721/1999) παραγράφτηκαν τα... αδικήματα των αγροτών που διαπράχτηκαν στις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις την τριετία 1995-1997 (παρακώλυση των συγκοινωνιών και κατάληψη του οδοστρώματος). Αντίθετα, ο Αρειος Πάγος (απόφαση διοικητικής Ολομέλειας) θεωρεί ότι πρόκειται για κρυπτο-αμνηστία και ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να γίνει παραγραφή για ποινικά αδικήματα παρά μόνο για πολιτικά.

Ετσι, στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία του προέδρου, Στ. Ματθία, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Π. Δημόπουλος, πρότεινε να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις αναίρεσης που υπέβαλαν εισαγγελείς εφετών Θεσσαλονίκης κατά αποφάσεων που είχαν απαλλάξει τους αγρότες, με βάση το νόμο 2721/1999 περί παραγραφής των... αγροτικών αδικημάτων.

Ανάλογες υποθέσεις έχουν συζητηθεί τον περασμένο Μάρτη και στα μέσα Μάη. Για όλες τις υποθέσεις θα εκδοθεί κοινή απόφαση μέχρι τέλος Ιούνη. Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνέλθει σε διάσκεψη (κεκλεισμένων των θυρών) το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ