Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Ανάπτυξη» στις προδιαγραφές των μονοπωλίων

Να νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου επιχείρησαν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης

Το «νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα», η «αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας» τόσο της χώρας όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, αποτελούν τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο, όπως διατυπώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, κατά τη συζήτηση για το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι «δε θα υπάρξουν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «η προσπάθεια από δω και πέρα θα αφορά κυρίως διαρθρωτικά μέτρα και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, την επιχείρηση προσαρμογής του μείγματος της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει των διαφαινόμενων αναιμικών ρυθμών ανάκαμψης της οικονομίας. Ταυτόχρονα, βέβαια, σε ισχύ θα παραμείνουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία ήταν αποτέλεσμα της «μεγαλύτερης προσαρμογής που έχει συμβεί ποτέ σε χώρα ΟΟΣΑ».

Ο Γ. Στουρνάρας αφιέρωσε ακόμη σημαντικό μέρος από την ομιλία του στη νομοθετική ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαφημίζοντας το γεγονός ότι «πολλοί ξένοι επενδυτές προσέφεραν παραπάνω από 6 δισ. ευρώ» σε 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Κυβερνητικός στόχος είναι η «πλήρης ανεξαρτητοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το κράτος», η «σταδιακή απεμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλαδή του μηχανισμού που έστησαν στη φάση της κρίσης προκειμένου να μπουκώσουν τις τράπεζες με τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων. Η «ευχή που διατυπώνω είναι τα 11 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο Ταμείο σήμερα, να παραμείνουν εκεί για αρκετό καιρό, ούτως ώστε μετά να εξοφλήσουμε δημόσιο χρέος με αυτά», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, επικεντρώνοντας στην ανάγκη να εφαρμοστούν τα ισχύοντα στην ΕΕ γύρω από τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, αφιέρωσε την ομιλία του στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που περιέχονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, επικαλούμενος την καθυστέρηση εφαρμογής τους σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ όπου έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Αναφερόμενος στο μέτρο κατάργησης της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Τι και αν το έχει η Ιταλία με διακομματική συναίνεση για 52 Κυριακές το χρόνο παντού; Τι και αν το έχει η Κύπρος με διακομματική συναίνεση για 52 Κυριακές το χρόνο παντού; Εμείς εδώ πέρα θέλουμε το δικό μας δρόμο». Οπως δήλωσε, ανάλογες είναι και οι ρυθμίσεις που ισχύουν στο πλαίσιο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών, που στηρίζουν τους «επενδυτές στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις μεταφορές»...

Το «μαύρο άσπρο» έκανε ο υπουργός Εργασίας

Με προκλητικούς ισχυρισμούς ότι οι νέες ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό στο πολυνομοσχέδιο είναι «υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιχείρησε να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις τις νέες απαλλαγές προς το κεφάλαιο και την πολύμορφη στήριξή του.

Στην πραγματικότητα, επιβεβαίωσε την απώλεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ ετησίως για το ΙΚΑ, από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την απώλεια 200 εκατομμυρίων ευρώ από την κατάργηση των «κοινωνικών πόρων» σε βάρος των επικουρικών ταμείων και τη συνακόλουθη σφαγή των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα από τα μέσα του 2014.

Για τη μείωση της αμοιβής των τριετιών κατά 50%, ισχυρίστηκε ότι αυτό γίνεται για να βρούνε πιο εύκολα δουλειά οι μακροχρόνια άνεργοι, όταν είναι φανερό ότι έτσι εξασφαλίζεται φθηνότερο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις, οι οποίες βέβαια θα αντικαθιστούν τους σημερινούς εργαζόμενους με πιο φθηνούς, ανακυκλώνοντας στην καλύτερη περίπτωση τους ανέργους.

Ο Γ. Βρούτσης δικαιολόγησε τη νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών επικαλούμενος «τα μεγάλα διοικητικά και φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις» και ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα «με τα μακροοικονομικά υποδείγματα» που έχει το υπουργείο, μέσα σε ένα χρόνο θα δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που δεν είπε, είναι για το ύψος των νέων μειώσεων στις συντάξεις που θα προκύψουν για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ΙΚΑ από τη νέα προσφορά προς τους εργοδότες.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Βρούτσης καταφέρθηκε κατά των «κοινωνικών πόρων», τους οποίους χαρακτήρισε «λεκτικό εφεύρημα» και ισχυρίστηκε ότι με την κατάργησή τους αυτοί θα επιστρέψουν στον ελληνικό λαό! Αυτό που δεν είπε, είναι ότι αυτοί οι πόροι είχαν θεσμοθετηθεί αντί εργοδοτικών εισφορών και αφού τους καταργεί η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνονται από τους εργοδότες. Γι' αυτό η κατάργησή τους χωρίς να προβλέπεται η αναπλήρωση από τους εργοδότες, όπως θα έπρεπε, βάζει σε κίνδυνο δεκάδες επικουρικά ταμεία και ανοίγει το δρόμο για νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές.

Οσο για τον ισχυρισμό του υπουργού ότι οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων γίνονται επειδή στο παρελθόν δίνονταν υψηλές συντάξεις και οι σημερινοί συνταξιούχοι «έτρωγαν» τα αποθεματικά σε βάρος των μελλοντικών γενεών, θα πρέπει να εξηγήσει στους εργαζόμενους πού πήγαν τα αποθεματικά 50 ετών που είχαν δημιουργήσει οι παλιότερες γενιές με τον ιδρώτα τους και τι έγιναν τα αποθεματικά που είχαν τοποθετηθεί στα κρατικά ομόλογα, από τα οποία, με το «κούρεμα», αφαιρέθηκαν από τα Ταμεία τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μας δουλεύουν(2014-08-05 00:00:00.0)
Οι βασικές διεκδικήσεις(2014-06-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στη νέα μείωση του εφάπαξ(2014-02-15 00:00:00.0)
Η επίθεση είναι διαρκής(2011-12-31 00:00:00.0)
Στον Προκρούστη εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις(1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ