Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Σηκώσαμε με συνέπεια το βάρος της αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική του δήμου Αθηναίων

Συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δήμαρχου Αθήνας στο «Real FM»

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, έδωσε χτες συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Σοφιανού.

***

-- Η μάχη της Αθήνας συνδέεται και σε ποιο βαθμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας; Το μνημόνιο είχε επιπτώσεις και στη λειτουργία του δήμου και επομένως και στη ζωή στην πόλη;

-- Οι επιπτώσεις από την πολιτική που διαχειρίστηκε την κρίση της οικονομίας αυτού του συστήματος έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε κάθε σημείο της λειτουργίας και του δήμου και της πόλης. Δεν αναφέρομαι μόνο στη σφαγή του εισοδήματος, στην ανεργία, αλλά και στις επιπτώσεις απ' τη συρρίκνωση των λειτουργιών του δήμου, τη μείωση των νοσοκομειακών μονάδων της πόλης, τη συρρίκνωση των σχολείων της πόλης, τη συρρίκνωση όλων των λειτουργιών. Το μνημόνιο διαρκείας που έχουμε μπροστά μας αντιμετωπίζεται μόνο με μια πολιτική, που θα συγκρουστεί με την καρδιά του προβλήματος. Και αυτή είναι η ΕΕ, είναι αυτή η οικονομία και αν θέλετε συνδέεται η ψήφος στις ευρωεκλογές με τη μάχη των δημοτικών εκλογών και όσοι από τους υποψήφιους δημάρχους των κομμάτων δεν το αναγνωρίζουν, λένε ψέματα.

-- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο σημερινός δήμαρχος; Πιστεύετε ότι ήταν πετυχημένος δήμαρχος ή έστω ένας δήμαρχος που η διαχείριση που έκανε ήταν σχετικώς καλή;

-- Ο κ. Καμίνης είναι ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος τριών διαδοχικών κυβερνήσεων. Είναι ο υποψήφιος δήμαρχος των κομμάτων της συγκυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, έχει βάλει πλάτη να περάσει αυτή η πολιτική. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν αντικατοπτρίζουν τη διάθεση που υπάρχει στο λαό της πόλης, που δείχνει το πόσο σωστή ήταν η επιλογή που κάναμε στις προηγούμενες εκλογές να πούμε απέναντι στον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Καμίνη «κανένας απ' τους δύο».

-- Θα είναι αντίστοιχη επιλογή και τώρα, στην περίπτωση που δεν είστε στο β' γύρο; Δηλαδή ανάμεσα στον Καμίνη και τον Σακελλαρίδη ή στον Καμίνη και τον Σπηλιωτόπουλο ή στον Καμίνη και τον Κακλαμάνη, τι στάση θα τηρούσατε και ιδίως το ενδιαφέρον είναι τι στάση θα τηρούσατε ανάμεσα στον Καμίνη και στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι όπου περάσει κομμουνιστής υποψήφιος θα τον στηρίξει.

-- Να θυμίσω ότι ο κ. Καμίνης ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος της κυβερνώσας αριστεράς στις προηγούμενες εκλογές και να θυμίσω επίσης ότι στις επερχόμενες εκλογές, στον α' γύρο, ο λαός της πόλης έχει απέναντί του υποψήφιους δημάρχους κομμάτων, που δεσμεύονται για τις πολιτικές αυτών των κομμάτων και δεσμεύονται να υλοποιήσουν ένα μοντέλο δήμου «επιχειρηματία» που -μαζί με ΜΚΟ και ιδιώτες- θα διαχειρίζεται τη φορομπηξία από τους δημότες του και θα παρέχει συρρικνωμένες υπηρεσίες. Γι' αυτό και δεν υπάρχει θέμα διλήμματος για τους κομμουνιστές στο β' γύρο των εκλογών, πόσο μάλλον που στο β' γύρο είναι οι ευρωεκλογές που πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση του λαού μας στη λυκοσυμμαχία με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

-- Σε τι διαφέρει ο δικός σας συνδυασμός, η δική σας πρόταση για την Αθήνα; Δηλαδή σε έναν πολίτη που σας συναντά στο δρόμο και λέει πες μας με δυο - τρεις απλές κουβέντες γιατί να ψηφίσω το δικό σου συνδυασμό;

-- Το πρώτο είναι για τη συνέπεια λόγων και έργων που αποδείχθηκε και αυτή την 4ετία, που ο συνδυασμός μας -ως 3ηδύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο- σήκωσε το βάρος της αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε στο δήμο. Από κει και πέρα, εμείς προτάσσουμε την ανάγκη να μπει ένας φραγμός στη φορομπηξία, κάτι που δε λέει κανένας άλλος από τους υποψήφιους δημάρχους. Αυτή τη στιγμή, ο λαός της Αθήνας πληρώνει για πάνω απ' το 80% του προϋπολογισμού του δήμου. Υπάρχει ανάγκη λοιπόν να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια, να μειώσουμε δραστικά τα τέλη, να διαμορφώσουμε άλλη πολιτική απ' το χαράτσωμα των επαγγελματιών της Αθήνας, οι οποίοι ουσιαστικά χαρατσώνονται με ενιαίο τρόπο, πληρώνοντας τα ίδια και αυτοί που έχουν πολλά και αυτοί που προσπαθούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους όρθια. Δεύτερο σημαντικό είναι ότι όταν μιλάμε για το δήμο της Αθήνας, μιλάμε για τους χιλιάδες εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι σε συνθήκες άγριας λιτότητας και σφαγής δικαιωμάτων και αβεβαιότητας κρατούν την πόλη όρθια. Και το τρίτο, πολύ συνοπτικά να πω, η ανάγκη να παλέψουμε ώστε να δημιουργήσουμε δεδομένα στην πόλη, στους εκατοντάδες χώρους που έχουν απαλλοτριωθεί για να γίνουν χώροι πράσινου, ελεύθεροι χώροι, χωρίς να έχει εκτελεστεί καμία απαλλοτρίωση και κινδυνεύουν για αποχαρακτηρισμό. Στα μεγάλα λόγια που λένε διάφοροι για αναπλάσεις και κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, εμείς λέμε ότι πρέπει να δώσουμε μάχη ώστε εκατοντάδες απαλλοτριώσεις να εκτελεστούν, δίνοντας ανάσα ζωής σε γειτονιές, σε δρόμους, σε τρίγωνα τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν σαν χώροι αθλητισμού, σαν χώροι πράσινου, να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη στην τελική ευθεία(10/5/2014)
Για μια δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση(25/4/2014)
Φιλοδοξούμε η εκτίμηση του λαού για τη δράση μας να εκφραστεί και στην κάλπη(16/4/2014)
Μαυρίστε αναχώματα και κυβερνητικούς υποψηφίους(8/10/2010)
Υπηρέτες της ίδιας πολιτικής(14/9/2010)
Πού ψηφίζουν(13/10/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org