Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ
Εντείνεται η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων

«Απογειώνονται» τα πλεονάσματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενώ συνεχίζεται ο εμπαιγμός με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα»

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνεχίζεται και φέτος η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, μέσω και του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια διεργασία που έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα απογείωση των εμφανιζόμενων «πρωτογενών πλεονασμάτων». Βασικός πυλώνας της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η παραπέρα διάλυση και κατάργηση κρατικών κονδυλίων, που αφορούν λαϊκές ανάγκες, ταυτόχρονα με τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια στη βάση των οποίων το πρωτογενές πλεόνασμα για το Α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2014 «απογειώθηκε» στα 2,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος ύψους 487 εκατ. στο Α' δίμηνο 2013.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν συνεχίζουν τον εμπαιγμό γύρω από τη διανομή ενός ελάχιστου μέρους από το περσινό πλεόνασμα, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Το ζήτημα συζητήθηκε εκ νέου χτες σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότερες από τις εν λόγω ρυθμίσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται στο τέλος της βδομάδας, με το οποίο κυρώνεται από τη Βουλή η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα. Η λεγόμενη διανομή του πλεονάσματος αφορά ελάχιστα ψίχουλα, για τη διαχείριση και ουσιαστικά τη συντήρηση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά και τη χτεσινή σύσκεψη, δικαιούχοι θα είναι κατηγορίες του πληθυσμού, που παλεύουν να επιβιώσουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τα επίσημα όρια της φτώχειας, στο επίπεδο των 4.000 ευρώ το χρόνο μέχρι 10.000 - 11.000 ευρώ για πολύτεκνα νοικοκυριά. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης έχουν και συνέχεια με τη δήθεν διανομή κονδυλίων που θα αποδοθούν στους αρμόδιους φορείς για την κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τους, αυτοαπασχολούμενων με χρόνιες παθήσεις και χρέη στον ΟΑΕΕ, για αστέγους κ.ά, ενώ εφάπαξ ετήσιο επίδομα ύψους 500 ευρώ προβλέπεται για περίπου 68.000 ένστολους που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, η κυβέρνηση αναμένει την επικύρωση της εκταμίευσης των δόσεων από τους υπουργούς Οικονομίας της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν στην Αθήνα την 1η Απρίλη. Για την προετοιμασία της συνάντησης συνεδρίασε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ομάδα εργασίας (Euro Working Group).

Κρατικός προϋπολογισμός 2014

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για το Α' δίμηνο του 2014:

Οι «πρωτογενείς δαπάνες» που αφορούν σε συντάξεις, Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς στο Δημόσιο κ. ά. κατακρεουργήθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ (από 7,7 δισ. ευρώ στο α' δίμηνο του 2013). Ο ρυθμός της πτώσης φτάνει σε 17,1%, σε συνέχεια των περικοπών, οι οποίες για το 12μηνο του 2013 έφτασαν στο 16%. Τα σπασμένα, με ιδιαίτερη ένταση, φορτώθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, με τις μειώσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 50%! Στο ΙΚΑ διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ. (από 620 εκατ.), στον ΟΑΕΕ σε 145 εκατ. (από 300 εκατ.), στο ΝΑΤ στα 160 εκατ. (από 260 εκατ.).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 7,8 δισ. ευρώ και το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με τις εισροές από την ΕΕ που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) φτάνουν στα 9,4 δισ. ευρώ (από 8,6 δισ. πέρυσι).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπέρασε τα 6 δισ. το έλλειμμα(29/7/2020)
Διαχειριστικές αστοχίες στο μάζεμα των φόρων(26/2/2015)
Αντιλαϊκό «ατού» τα πρωτογενή πλεονάσματα(13/9/2014)
«Πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού(30/4/2014)
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, στα ύψη τα «πλεονάσματα»(12/3/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org