Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι μάχες μπροστά απαιτούν γερό σκαρί με ισχυρό ΚΚΕ

Εκδήλωση στον Πειραιά για τη θρυλική ΟΕΝΟ

Από την εκδήλωση στον Πειραιά
Από την εκδήλωση στον Πειραιά
Με μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τιμήθηκαν τα 71 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον «Πειραϊκό Σύνδεσμο», όπου γέμισε από ναυτεργάτες, φυσικούς και ταξικούς απόγονους των ιδρυτών της ΟΕΝΟ. Πριν από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, προβλήθηκε βίντεο - αφιέρωμα στη δράση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας της ΤΟ Μεταφορών.

Παραθέτοντας βήμα προς βήμα τη συγκλονιστική ιστορία του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος (από τις πρώτες απεργίες του 1910 ως τη συγκρότηση της ΟΕΝΟ, από το σύνθημα «τα καράβια εν κινήσει» ως την πρώτη συλλογική σύμβαση και από τον ήρωα Τατάκη ως τη δίκη της ΟΕΝΟ), ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μέσα στην πολιτική μάχη που δίνει το ΚΚΕ, που δίνουμε όλοι μας για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η σημερινή εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μεταφορών της ΚΟ Αττικής είναι πολύ σημαντική. Τιμούμε την πάλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της ηρωικής ΟΕΝΟ, τιμούμε την πάλη των ναυτεργατών, των πρωτοπόρων αγωνιστών που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές της, των κομμουνιστών που ήταν η ραχοκοκαλιά αυτού του πολύ σκληρού αγώνα (...) Διαχρονικά συνεχίζεται η σύγκρουση των δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα, της ταξικής γραμμής που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της γραμμής που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η πίεση που ασκεί ο αντίπαλος είναι ισχυρή και θα κλιμακώνεται (...) Παράλληλα, η εργατική αριστοκρατία, οι δυνάμεις του ρεφορμισμού, του οπορτουνισμού, είναι επιστρατευμένες στον ίδιο στόχο. Καλλιεργούν τη λογική της συναίνεσης, της ειρηνικής συνύπαρξης εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, διαφημίζουν την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος των πλουτοκρατών, επιτίθενται, συκοφαντούν το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

(....) Απαιτείται σκέψη και δράση, διαμόρφωση κριτηρίου που θα αντιστοιχεί στην κοινωνική, ταξική θέση, συνειδητοποίηση της συλλογικής, οργανωμένης δύναμης της εργατικής τάξης (...) Ενα γερό σκαρί, με αποφασισμένο, καλά εκπαιδευμένο, οργανωμένο πλήρωμα μπορεί να παλεύει και στις πιο δύσκολες συνθήκες, να βουτάει η πλώρη και να προβάλλει ξανά, σιγά - σιγά, να βγαίνει στην επιφάνεια και να τραβάει, να φτάνει στον προορισμό του. Η πίεση που ασκεί ο αντίπαλος μπορεί να σπάσει, στο βαθμό που αντιμετωπίζει γερό εργατικό δυναμικό, δυναμικό με αντοχή, που είναι αποφασισμένο να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος, την ανατροπή της εξουσίας των αφεντικών.

(...) Το σύστημα έχει σαπίσει, το σημαδεύουν οι κρίσεις και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, αυτό είναι το μέλλον του (...) καμία προσδοκία από τους εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους, κάθε αναμονή και εγκλωβισμός στα παραπλανητικά συνθήματα των κάθε λογής διαχειριστών είναι οδυνηρή απώλεια χρόνου (...) η διαχείριση του καπιταλισμού έχει δοκιμαστεί σε κάθε μορφή της και φέρνει το στίγμα της εκμετάλλευσης, της κοινωνικής αδικίας (...) οι ριζικές αλλαγές απαιτούν γερό εργατικό κίνημα, που θα πρωτοστατεί στο κτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας μέσα στην οποία η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, για να αναδειχθούν σε δύναμη ανατροπής, κέντρο της λαϊκής εξέγερσης.

Στην καρδιά της πάλης βρίσκεται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στα συνδικάτα και στους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, στην Ευρωβουλή και τη Βουλή. Ισχυρό ΚΚΕ με πρωταγωνιστή το λαό. Αυτό επιβάλλεται να εκφραστεί δυναμικά, τολμηρά, στις ερχόμενες εκλογές. Αυτή η επιλογή εναρμονίζεται με την αναγνώριση της διαχρονικής πάλης των κομμουνιστών από τους ναυτεργάτες, την εργατική τάξη, το λαό μας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org