Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11804

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  3
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Φρέσκα» αντιλαϊκά μέτρα - προσφορά στο κεφάλαιο

ΣΕΛ.  9

ΣΕΒ και πλειοψηφία ΓΣΕΕ συμφώνησαν σε μισθούς εξαθλίωσης

Υπέγραψαν «νέα Σύμβαση» για το 2014 με κατώτερο μισθό 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ μεικτά για τους νέους!

  • Η «νέα Σύμβαση» ισχύει από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. «Παγωμένες» παραμένουν και όλες οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
  • ΚΚΕ: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για μια ακόμα φορά, μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, καταδικάζουν τους εργαζόμενους, όσους έχουν ακόμα δουλειά, αλλά και το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, που βασανίζονται στην αναζήτηση εργασίας, στη φτώχεια και τους μισθούς πείνας των 586 και 511 ευρώ. Και η σημερινή συμφωνία, που βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τις απαιτήσεις των μονοπωλίων, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της στρατηγικής 2014 - 2020 της ΕΕ, τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας. Η εργατική τάξη με την ψήφο και τον αγώνα της να καταδικάσει αυτούς τους σχεδιασμούς».

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αλήθεια για το γάλα

Πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα λέγονται αυτές τις μέρες για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, γύρω από το γάλα.

Ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα πάρει η σχετική ρύθμιση, από την εφαρμογή της κερδισμένοι θα βγουν μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι στον κλάδο της τυποποίησης και διακίνησης του γάλακτος, ενώ χαμένοι θα είναι κυρίως οι φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, στη βάση της οποίας προωθούνται αλλαγές που αφορούν και στο γάλα.

Ο ΟΟΣΑ ομολογεί ότι η αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας για το φρέσκο γάλα επιβάλλεται για λόγους συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οπως γράφεται στην έκθεση, το γεγονός ότι στην Ελλάδα το «φρέσκο» παστεριωμένο γάλα κυκλοφορεί με διάρκεια ζωής 5 ημερών, αποτελεί «μια αυστηρή απόκλιση από τις συνήθεις πρακτικές της ΕΕ, που προκύπτουν από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η απόκλιση αυτή ενδεχομένως να βλάπτει τον ανταγωνισμό στη σχετική αγορά σε σημαντικό βαθμό».

Η διαπίστωση αυτή εκθέτει όσους όψιμα εμφανίζονται σαν «φίλοι» των κτηνοτρόφων, ενώ την ίδια ώρα προπαγανδίζουν υπέρ της «ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας.

Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει το λόγο για τον οποίο πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για το γάλα. Οπως σημειώνεται, «η κατάργηση του ορίου των πέντε ημερών θα δώσει επαρκή χρόνο στη βιομηχανία για την εισαγωγή γάλακτος από άλλες, φθηνότερες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας έτσι το κόστος των πρώτων υλών». Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι θα υποχρεωθούν να μειώσουν κι άλλο τις ήδη εξευτελιστικές τιμές που πωλούν το γάλα, προκειμένου να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους των βιομηχάνων.

Η ίδια έκθεση προϊδεάζει τους εργαζόμενους - καταναλωτές να κρατούν μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά τη μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι. Λέει συγκεκριμένα: «Υπάρχει μια ένδειξη ότι μακροπρόθεσμα η συνολική επίπτωση στις τιμές θα είναι πτωτική χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο οι τιμές θα πέσουν». Το βέβαιο είναι ότι ακόμα κι αν καταγραφεί μια πρόσκαιρη μείωση της τιμής, όταν προχωρήσει το νέο μοίρασμα της αγοράς γάλακτος ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους, οι τιμές θα ανέβουν πάλι.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται από την κυνική ομολογία του ΟΟΣΑ ότι οι φτωχοί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν τα μονοπώλια. Γράφει η έκθεση: «Η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού θα καταστήσει πολύ δύσκολο για τα τοπικά μικρά αγροκτήματα να λειτουργήσουν σύμφωνα με το ισχύον επιχειρηματικό τους μοντέλο και θα περίμενε κανείς ότι ορισμένα από αυτά θα αγοραστούν από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις».

Η νομοθεσία για το γάλα είναι συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που προβλέπουν αυστηροποίηση των όρων αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, νέα φορολογικά βάρη στους φτωχούς και μεσαίους κτηνοτρόφους κ.ά. Ολα αυτά τα μέτρα εντείνουν τη συγκέντρωση και καθετοποίηση της παραγωγής από μεγάλες καπιταλιστικές παραγωγικές μονάδες, που βεβαίως δεν θα παράγουν για τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού αλλά με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και ό,τι αυτό σημαίνει.

Αυτές οι διαπιστώσεις πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τη στάση και την κοινή δράση των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων στα μονοπώλια των τροφίμων και των λαϊκών στρωμάτων που καταναλώνουν τα προϊόντα τους.


ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση σήμερα για μέτρα προστασίας των ανέργων

Στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. Πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές

Για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων διαδηλώνουν σήμερα, Πέμπτη, τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας. Στις 10.30 π.μ. διοργανώνουν συγκέντρωση στην Ομόνοια, με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Στην πρωτοβουλία των παραπάνω συνδικάτων έχουν ανταποκριθεί δεκάδες σωματεία της Αττικής.


ΣΕΛ.  13


ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η δική μας ιεράρχηση είναι ο αγώνας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

ΣΕΛ.  6
ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση με αφορμή το ΕΚΟΦΙΝ την 1η Απρίλη

ΣΕΛ.  13
Σήμερα η πολιτική κηδεία του σ. Τάκη Τσίγκα

Σήμερα, στις 15.30, στο Β' Νεκροταφείο Αθήνας (Λεωφόρος Ηρακλείου), πραγματοποιείται η πολιτική κηδεία του συντρόφου Τάκη Τσίγκα, ο οποίος «έφυγε», πρόωρα, τη Δευτέρα, σε ηλικία 61 ετών. Ανακοίνωση εξέδωσαν η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους πολιτικά κόμματα και άλλοι φορείς.


ΣΕΛ.  4
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία των δήμων

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org