ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
Σελ. /24
Τόσο φιλολαϊκός...

Ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα «Rosa Luxemburg» και το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», με θέμα «Η Αριστερά στην κυβέρνηση. Τι, γιατί και πώς;», αναφέρθηκε σε πέντε τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος: «α) Απλοποίηση και αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς εκπτώσεις σε εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, β) κατάρτιση και ψήφιση νέου αναπτυξιακού νόμου με κλαδική και χωρική εστίαση και σαφείς εργασιακές και οικολογικές δεσμεύσεις, γ) δημιουργία υποδομών στήριξης και παρότρυνσης των ΜμΕ προς την εξωστρέφεια με νέους αναπτυξιακούς θεσμούς, δ) κατεπείγουσα επίλυση "χρονιζόντων και ώριμων" προβλημάτων, που σχετίζονται με τη χωροταξία και την πολεοδομία στη χώρα, ε) εις βάθος μηχανοργάνωση του Δημοσίου και κάθετη δικτύωση με τρόπο που θα ενισχύσει τις κατά τόπους επιχειρήσεις και θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και την υπηρεσιακή παράλυση». Ολες αυτές οι τομές, όχι για να αντιμετωπιστούν λαϊκά προβλήματα, αλλά για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη. Είπε, επίσης, ότι η «επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να στηριχθεί στην επέκταση του μοντέλου του φθηνού εργατικού δυναμικού των 480 ευρώ που στηρίζει σήμερα η ΝΔ» γι' αυτό προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αποκαλυπτικός ως προς το κοινό στρατηγικό πλαίσιο με την κυβέρνηση, υπόσχεται γενικά την αύξηση του κατώτατου μισθού για να διαφοροποιηθεί. Τόσο φιλολαϊκός...

Ματαιοδοξία...

Πολύς ντόρος έχει σηκωθεί σχετικά με τα όσα είπε η Λ. Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή πριν από λίγες μέρες σχετικά με ντοκιμαντέρ προσωπικής προβολής του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφορεί.

Υπάρχουν βεβαίως πολλοί τρόποι για να χαρακτηρίσεις την επιλογή κάποιου που - θέλοντας να αυτοπροβληθεί - φτιάχνει ή ανέχεται τη δημιουργία εικόνων προσωπικής προβολής, με ντεκόρ πρόσωπα εν αγνοία τους (όπως η Κανέλλη). Μπορείς να το χαρακτηρίσεις αμοραλισμό, ματαιοδοξία, καιροσκοπισμό κ.λπ. Εξάλλου, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα προσωπικότητα - ακόμη και εμβληματικές προσωπικότητες με προσφορά στο λαό - που να ακολούθησε το δρόμο της αυτοπροβολής με τέτοιους τρόπους.

Φυσικά, το ΚΚΕ δε χρησιμοποιεί προσωπικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς στην πολιτική του κριτική, όπως και η ίδια η Λιάνα Κανέλλη διευκρίνισε. Δεν πρέπει όμως να κρυφτεί η ουσία, που είναι το ίδιο το ντοκιμαντέρ.

Η Λιάνα Κανέλλη αντέδρασε, λοιπόν, απέναντι σε αυτό το ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιεί στο σενάριο, αλλά και στο διαφημιστικό τρέιλερ, το περιστατικό που ο ναζιστής Κασιδιάρης επιτίθεται σε Κανέλλη και Δούρου.

Η επιλογή του σεναρίου, ο τρόπος αξιοποίησης του συγκεκριμένου προσώπου (της Λ. Κανέλλη) και μάλιστα χωρίς να το ξέρει και χωρίς να ερωτηθεί, καθώς και η αντίδραση του Τσίπρα που γελάει βλέποντας το επεισόδιο, όπως φαίνεται καθαρά στο ντοκιμαντέρ, είναι απαράδεκτες.

Φουλ αστικό κράτος

Αλλά για αλλαγές στο κράτος μίλησε και η Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα», 23/3/2014. Είπε: «Μη μου λες εμένα για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμούς. Πες μου μία που έκαναν όλοι αυτοί; Καμία (...) Εμείς είμαστε οι αυθεντικοί μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές. Εμείς θα φτιάξουμε ένα αστικό κράτος μεταρρυθμιστικό». Τι άλλο μπορεί να προσθέσει κανείς; Τα λέει όλα. Θέλουν ένα καλύτερο από το σημερινό αστικό κράτος. Να υπηρετεί ακόμη πιο αποτελεσματικά τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αλλωστε, το πώς ακριβώς το θέλουν το είπε συγκεκριμένα ο Γ. Σταθάκης (βλέπε το πρώτο σχόλιο).

Ομολογία με νόημα...

Η Ρένα Δούρου, στην ίδια συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», διευκρίνισε με σαφήνεια και τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στο ζήτημα «ΕΕ - Ευρωζώνη». Να τι είπε: «Είμαστε μέρος της Ευρώπης. Αμετακίνητοι ευρωπαϊστές και αυθεντικοί μεταρρυθμιστές. Η Νέα Δημοκρατία υποκρίνεται ότι είναι με την Ευρώπη. Μα πώς μπορεί να είναι. Οι άνθρωποι που φόρτωσαν το Δημόσιο με τα "παιδιά τους", ακόμα και με τις πεθερές τους. Ο Πάγκαλος ας πούμε έχει διορίσει την κόρη του. Αυτό δεν έχει σχέση με την Ευρώπη αλλά με την Αφρική». Αυτή και αν είναι πολιτική διαφορά! Ολη η κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαϊκότητα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι τα ρουσφέτια, η διαφθορά κ.λπ. Ψάχνουν είναι αλήθεια και είναι ευρηματικοί στο να ανακαλύπτουν και να πλασάρουν ανέξοδες για το σύστημα πολιτικές διαφορές πασχίζοντας να συγκαλύψουν το κοινό τους στρατηγικό πλαίσιο υπέρ του κεφαλαίου. Και συναγωνίζονται ως προς την αυθεντικότητα του εκφραστή της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου. Αυτό θα πει ριζοσπαστισμός...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Αμφισσα).

1845 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Νοβοροσίσκ.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία. «Εμείς τώρα πρέπει», τόνισε ο Β. Ι. Λένιν κατά τον πολιτικό απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής, «να πούμε εξ ονόματος του κόμματος: Αρκετά! Ο σκοπός που επεδίωκε η παραχώρηση [σ.σ. της ΝΕΠ] πραγματοποιήθηκε. Η περίοδος αυτή τελειώνει ή τελείωσε. Τώρα μπαίνει άλλος σκοπός: Η ανασύνταξη των δυνάμεων». Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν στις 2/4.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Τρύπη της Σπάρτης και αιχμαλωτίζουν τη φρουρά. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν τους Δελφούς και το Δαδί.

1958 Ο Νικολάι Μπουλγκάνιν, στον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, καθαιρείται από πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, από την ΚΕ του ΚΚΣΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη. Ο Ν. Μπουλγκάνιν ήταν στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (μέλος του ΠΓ του Κόμματος το 1948 - 1958) και στρατιωτικός (Στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης το 1946) που διετέλεσε σε διάφορες θέσεις ευθύνης στο σοβιετικό κράτος (μέλος της Κρατικής Επιτροπής Αμυνας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Υπουργός Αμυνας το 1953 - 1955, κ.ά.).

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς. Ο Βουτυράς ήταν ένας από τους πρώτους Ελληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα που καταπιάστηκε με το κοινωνικό διήγημα. Στα διηγήματά του αναδεικνύονται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι νέες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνταν στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, η απανθρωπιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ενώ πότε έμμεσα και πότε άμεσα, πρόβαλλε την ανάγκη της αλλαγής και μάλιστα της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής. Στη διάρκεια της Κατοχής, συντάχθηκε με την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, στάση που του κόστισε ποικιλώνυμες διώξεις μετά την απελευθέρωση.

1961 Συνάντηση Κένεντι - Γκρομίκο στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Λάος, στο οποίο μάχονταν από το 1954 οι κομμουνιστές αντάρτες εναντίον των δυνάμεων του βασιλείου του Λάος. Ο Κένεντι ανακοινώνει επίσημα ότι δε θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο Λάος, όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε και σθεναρά, με ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς των θέσεων των ανταρτών, στήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων, κ.ο.κ. Ο πόλεμος στο Λάος έληξε τελικά το 1975 με νίκη των ανταρτών.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1970 Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Αμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ