Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στις 7 Μάη να καταδικαστεί παντού η ΔΑΠ, η παράταξη της ΝΔ και των επιχειρηματιών

Με αφορμή το γεγονός ότι στις 7 Μάη θα πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, έχει ιδιαίτερη σημασία να αποκαλυφτεί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η ΔΑΠ - η παράταξη της ΝΔ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - να κρατήσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές εγκλωβισμένους στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Τη στιγμή που η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στερεί όλο και περισσότερο από τα πτυχία την επιστημονική γνώση και ειδίκευση και τα μετατρέπει σε άθροισμα σκόρπιων γνώσεων και δεξιοτήτων, η ΔΑΠ διοργανώνει διάφορα σεμινάρια ανά την Ελλάδα δίνοντας διάφορα ψευτοπιστοποιητικά παρακολούθησης ως δήθεν ένα παραπάνω προσόν.

Τη στιγμή που η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης αφαιρεί πλήρως από τους νέους το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, η ΔΑΠ διαφημίζει - παρέα με διάφορους επιχειρηματίες - τα προγράμματα που προσφέρουν ολιγόμηνη κακοπληρωμένη δουλειά και μετά θέση ξανά στην ανεργία.

Η ΔΑΠ, σε διάφορες εκδηλώσεις, προπαγανδίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα και τη σύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας ως δήθεν λύση στην ανεργία των αποφοίτων.

Δεν απαντά όμως: Τι κυριαρχεί στην «αγορά εργασίας»; Μισθοί χαρτζιλίκι, περιπλάνηση μεταξύ 5μηνης δουλειάς και ανεργίας, δουλειά όποτε και όσο θέλει το αφεντικό, καθυστέρηση πληρωμών, ούτε λόγος για ένσημα και υγειονομική κάλυψη. Με αυτό, σύμφωνα με τη ΔΑΠ, πρέπει να συνδεθούν περισσότερο οι σχολές.

Δεν απαντά επίσης: Ποια είναι η τύχη των μικρών επαγγελματιών; Χρεοκοπούν από τους φόρους και τα χρέη στις τράπεζες.

Τη στιγμή που η ΕΕ και η κυβέρνηση σάρωσαν τα λαϊκά δικαιώματα με τον τυφώνα των αντιλαϊκών νόμων για τα εργασιακά, τις συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία, τους φόρους, τις απολύσεις, η ΔΑΠ καμαρώνει ότι «η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από την κρίση και φέρνει την ανάπτυξη». Μα, η περιβόητη «ανάπτυξη» θα πατήσει πάνω ακριβώς στα ερείπια των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Καπιταλιστική ανάπτυξη δεν σημαίνει πλούτος, ευημερία και θέσεις εργασίας για το λαό, αλλά εντατικοποίηση της εργασίας, φτώχεια και εξαθλίωση. Οι θέσεις εργασίας που τάζουν θα είναι ελάχιστες, σε πολύ συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και κακοπληρωμένες. Θα είναι σταγόνα στον ωκεανό του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων!

Η ΔΑΠ λέει ότι έχει προτάσεις για το καλό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προτάσεις που γίνονται πράξη.

Βεβαίως έχει προτάσεις. Ομως είναι ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών, των οικογενειών τους, του λαού γενικότερα. Να μερικές από τις προτάσεις της:

«Απευθείας χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από οργανισμούς και επιχειρήσεις», «Δάνεια στα ιδρύματα από τράπεζες και επιχειρήσεις», «Χρηματοδότηση πανεπιστημιακών εδρών από επιχειρήσεις», «Χρηματοδότηση μεταπτυχιακών από ιδιώτες/εταιρείες/οργανισμούς/φορείς».

Δηλαδή, η απάντηση στην τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών να είναι η ιδιωτική χρηματοδότηση για να κάνουν οι ιδιώτες πλήρως «κουμάντο» στις υποδομές, στο περιεχόμενο σπουδών, στην έρευνα! Οποιο ίδρυμα δεν βρίσκει μόνο του χρηματοδότηση ας υπολειτουργεί ή ας... κλείνει. Αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει σήμερα σε κάποια ΤΕΙ;

«Εσοδα ιδρυμάτων από αξιοποίηση και μίσθωση ακίνητης περιουσίας», «Αμοιβές στα ιδρύματα από παροχή υπηρεσιών (π.χ. σεμινάρια επιμόρφωσης)», «Αξιοποίηση περιουσίας ιδρυμάτων για άντληση εσόδων».

Δηλαδή, ιδρύματα - επιχειρήσεις που «τα παίρνουν» από παντού και φοιτητές - πελάτες που βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα πάντα!

«Κατ' ανάθεση έρευνα», «Αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας, διδασκαλίας και μελέτης με συμβάσεις από επιχειρήσεις».

Δηλαδή, έρευνα αποκλειστικά για τα μονοπώλια και όχι για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες.

«Μεταβίβαση της λειτουργίας των φοιτητικών - σπουδαστικών εστιών από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας στα κατά τόπους ακαδημαϊκά ιδρύματα...», «Χορήγηση κινήτρων σε ιδιώτες προκειμένου να κατασκευαστούν ιδιωτικές εστίες συμβεβλημένες με το κράτος, στις οποίες ο φοιτητής θα πληρώνει χαμηλό μίσθωμα».

Δηλαδή, να φτιαχτούν ιδιωτικές εστίες με νοίκια! Οι υπάρχουσες εστίες να οδηγηθούν στο κλείσιμο ή την επιβολή ενοικίων γιατί εκεί οδηγεί η μεταφορά της ευθύνης των εστιών στα ιδρύματα, που «δεν έχουν μαντίλι να κλάψουν» από την υποχρηματοδότηση.

«Οικονομική ενίσχυση των φοιτητών και σπουδαστών με άτοκα δάνεια από τράπεζες».

Δηλαδή, οι νέοι και οι νέες από τα 18 να έχουν τη θηλιά των τραπεζών στο λαιμό τους!

«Εξεύρεση εργασίας εντός του χώρου του ιδρύματος με εύλογη αμοιβή, κυρίως για πρωτοετείς φοιτητές και ιδιαίτερα εκεί όπου το προσωπικό αποδεδειγμένα δεν επαρκεί».

Δηλαδή, εκεί που απολύονται διοικητικοί υπάλληλοι, να δουλεύουν σχεδόν τζάμπα πρωτοετείς!

Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στις 7 Μάη πρέπει να καταδικαστεί σε όλους τους συλλόγους η ΔΑΠ, η παράταξη της ΝΔ και των επιχειρηματιών. Να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής Κ.Σ.» για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, για πτυχία με επιστημονική γνώση και ειδίκευση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του!


Ανέστης ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ
Μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org