ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Φρέσκο» αντιλαϊκό πακέτο - προσφορά στο κεφάλαιο

Μόνο ο λαός με την οργάνωση της πάλης του μπορει να βάλει εμπόδια στα νέα μέτρα
Μόνο ο λαός με την οργάνωση της πάλης του μπορει να βάλει εμπόδια στα νέα μέτρα
Μέχρι το τέλος της βδομάδας κατατίθεται για ψήφιση με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σε ορισμένες αλλαγές που έχουν να κάνουν με φορολογικά πρόστιμα.

Στο πολυνομοσχέδιο φαίνεται ότι θα ενταχθεί και η ρύθμιση για την περαιτέρω «απελευθέρωση» στα ταξί, με την οποία εκχωρείται ακόμη περισσότερο έδαφος στους μεγαλοξενοδόχους, σε εταιρείες και τουριστικά γραφεία, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες:

-- Θα επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων η εκμίσθωση ταξί για διάρκεια 6 ωρών αντί για 12 ώρες, που ισχύει σήμερα με τις διατάξεις του νόμου 4093 του 2012.

-- Θα επιτρέπεται η εκμίσθωση ταξί και κάτω από 1.500 κ.ε., έναντι των οχημάτων μεγαλύτερου κυβισμού (πάνω από 1.500 κ.ε.) που προβλέπεται με την ισχύουσα ρύθμιση.

-- Θα επιτρέπεται η ενοικίαση ταξί και για τις εταιρείες επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών καθώς και από άλλες κατηγορίες του τουριστικού κλάδου.

Περαιτέρω «απελευθερώσεις» προβλέπονται και σε ό,τι αφορά τα ΙΧ φορτηγά οχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών και για τα μικρά φορτηγά με μεικτό βάρος κάτω από 4 τόνους.

Με γνώμονα τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών προωθούνται και οι διατάξεις για τις λιανικές πωλήσεις φαρμάκων. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρηματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί μπορούν να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση με ποσοστό μέχρι και 99%, με την προϋπόθεση ότι θα εμφανίζεται και άλλος μέτοχος που ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Παρέχεται η δυνατότητα συστέγασης των φαρμακείων σε πολυχώρους του λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ κ.λπ.), ενώ παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να αποκτήσουν απεριόριστο αριθμό αδειών.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν συνεχίζουν τον εμπαιγμό γύρω από τη διανομή ενός ελάχιστου μέρους από το περσινό πλεόνασμα. Οι εν λόγω ρυθμίσεις για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» αναμένεται να περιληφθούν στις διατάξεις του υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου. Δικαιούχοι θα είναι κατηγορίες του πληθυσμού που παλεύουν να επιβιώσουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης έχουν και συνέχεια, με τη δήθεν διανομή κονδυλίων που θα αποδοθούν στους αρμόδιους φορείς για την κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τους, αυτοαπασχολούμενων με χρόνιες παθήσεις και χρέη στον ΟΑΕΕ, για αστέγους κ.ά.

Ο Γ. Στουρνάρας

«Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ δεν είναι κάτι το οποίο το ζήτησε η τρόικα να το κάνουμε προκειμένου να μας δώσει κάτι άλλο, είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ. Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει για ν' απελευθερώσουμε την οικονομία από δεσμά, από καταστάσεις καρτέλ, από κατακερματισμούς και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία, όπως είναι και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία». Τα παραπάνω δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τον οποίο, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της τρόικας είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανέφερε ότι «μίνιμουμ στόχος» της κυβέρνησης είναι «μια έστω και ελαφρά μείωση επιτοκίου και κυρίως η μετατόπιση των χρεολυσίων», τα οποία, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «αποτελούν "κούρεμα" με άλλη μορφή», που όμως «δεν δημιουργεί άμεση ζημία στον αντισυμβαλλόμενο», δηλαδή στα κράτη της ΕΕ, όπου έχει περιέλθει το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίχτηκε στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

Την κοροϊδία του «κοινωνικού μερίσματος» ανέδειξε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους του 2012.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής ταξικής οικονομικής πολιτικής και στήριξης των αναγκών αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, σημείωσε, ακριβώς επειδή διαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, σε συνθήκες έντονων αδιεξόδων της αστικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης, αποτέλεσε το εργαλείο, για να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η αντιλαϊκή ταξική επίθεση, επιτάχυνε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έβαλε τις βάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που «στηρίχτηκε στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των λαϊκών στρωμάτων».

«Γι' αυτό ακριβώς το λόγο αποτελεί κοροϊδία από μεριάς της κυβέρνησης η υπόθεση του "κοινωνικού μερίσματος". Είναι "κοινωνικό μέρισμα" το οποίο θα απευθυνθεί σ' αυτούς που η συγκεκριμένη πολιτική, αλλά και το σύστημα, τους έκανε φτωχούς. Οπως λέει και ο λαός μας, "να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι"», σημείωσε και υπογράμμισε ότι από την άποψη αυτή είναι αντιλαϊκή και αποπροσανατολιστική η διαπάλη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ «για την καπιταλιστική ανάπτυξη»: «Πρόκειται για μια καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία είναι από τη φύση της αντιλαϊκή και ταξική (...) συνοδεύεται από μία εργασιακή έρημο (...) Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο με το κάλεσμα εθνικής συστράτευσης που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους υγιείς επιχειρηματίες, κάτω από αυτήν τη προοπτική, ούτε στη δευτέρα παρουσία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το παραμικρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι η αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι μονόδρομος για να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας προδιαγράφοντας την αμείωτη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης ανέφερε ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος. Πιστεύω ότι η ορθή εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάκαμψης το 2014 και της βιώσιμης ανάπτυξης από το 2014».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκ. Τσακαλώτος, επιχειρηματολόγησε υπέρ του μείγματος διαχείρισης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το 2012 που εκλέχθηκε «υποσχέθηκε ότι θα αναδιαπραγματευθεί, υποσχέθηκε ότι θα έβλεπε ισοδύναμα και θα άλλαζε το μείγμα της πολιτικής και το μόνο που μας λέει είναι ότι έχουμε ένα πλεόνασμα και πως με αυτό θα διαπραγματευτούμε».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Νέος πακτωλός για την ανακεφαλαιοποίηση

Σε αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους προχώρησαν οι όμιλοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, οι οποίοι, μέσω ξένων ιδιωτών - «επενδυτών», άντλησαν ποσά συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν στα 5,5 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από το ύψος των απαιτούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων. Το εγχείρημα θεωρείται προπομπός και για την έξοδο της συγκυβέρνησης στις διεθνείς χρηματαγορές μέσω έκδοσης νέου βραχυπρόθεσμου ομολόγου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις:

-- Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,75 δισ. ευρώ, με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους μετόχους να διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

-- Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τις προσφορές που της υποβλήθηκαν να φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο πακτωλός από τις κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες έχει φτάσει στα 30 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που τους αποδόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και με τη μορφή προνομιούχων μετοχών του ελληνικου δημοσίου. Στην τρέχουσα φάση της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι «ανάγκες» φτάνουν σε 6,3 δισ. ευρώ, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο από τους ιδιώτες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μην παρασυρθεί ο λαός από τα ψίχουλα που κρύβουν τα νέα βάρβαρα μέτρα

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το πολυνομοσχέδιο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού:

«Ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα ψίχουλα φτώχειας και ανέχειας, που υπάρχουν σε αυτό το πολυνομοσχέδιο και που φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση, στη Βουλή. Την ίδια στιγμή περιέχονται πολλά νέα, αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα - δηλαδή, η ΕΕ η ΕΚΤ και το ΔΝΤ - με τη σύμφωνη γνώμη της συγκυβέρνησης και που περιέχουν σημαντικές εξελίξεις για αγαθά που είναι απαραίτητα στον ελληνικό λαό και που στο μέλλον θα πληρώσει ακριβά γι' αυτά. Αφορά το γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα, το βιβλίο, αφορά μια σειρά τέτοια ζητήματα. Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ώστε να μην περάσει αυτό το πολυνομοσχέδιο, γιατί περιέχει και φορολογικά μέτρα. Από κει και πέρα στους δρόμους του αγώνα, καθημερινά με το λαό στους δρόμους, μέσα από τα συνδικάτα, μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο για το λαό μας και τον τόπο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ