Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Νέος πακτωλός για την ανακεφαλαιοποίηση

Σε αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους προχώρησαν οι όμιλοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, οι οποίοι, μέσω ξένων ιδιωτών - «επενδυτών», άντλησαν ποσά συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν στα 5,5 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από το ύψος των απαιτούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων. Το εγχείρημα θεωρείται προπομπός και για την έξοδο της συγκυβέρνησης στις διεθνείς χρηματαγορές μέσω έκδοσης νέου βραχυπρόθεσμου ομολόγου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις:

-- Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,75 δισ. ευρώ, με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους μετόχους να διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

-- Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τις προσφορές που της υποβλήθηκαν να φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο πακτωλός από τις κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες έχει φτάσει στα 30 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που τους αποδόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και με τη μορφή προνομιούχων μετοχών του ελληνικου δημοσίου. Στην τρέχουσα φάση της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι «ανάγκες» φτάνουν σε 6,3 δισ. ευρώ, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο από τους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ