ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που βρίσκεται στην Αθήνα, είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε, όπως πάντα άλλωστε, μία ενδιαφέρουσα συνάντηση, συζήτηση, ανταλλαγή προβληματισμών, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, τον σύντροφο Αντρο Κυπριανού και την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ευρύτερα στην περιοχή μας.

Εκφράσαμε ως ΚΚΕ για μια ακόμα φορά την ανησυχία μας γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή το σχέδιο Αναστασιάδη - Ερογλου για το Κυπριακό. Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και ταυτόχρονα τη σταθερή θέση του ΚΚΕ για έκφραση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, του ΚΚΕ προς τον κυπριακό λαό, για μια Κύπρο, που να πάψει να είναι διχοτομημένη, μια Κύπρο ενιαία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς προστάτες και επιτηρητές, με το λαό κυρίαρχο στη χώρα του, αφέντη στον τόπο του, με μια εξουσία, πραγματική λαϊκή εξουσία, που όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά για την ευημερία του λαού και του τόπου τους.

Ταυτόχρονα, έγινε αλληλοενημέρωση και εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με τα νέα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία μέσα στην οποία ζει ο ελληνικός λαός».

Ο Αντρος Κυπριανού

Από την πλευρά του, ο Αντρος Κυπριανού δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οπως είπε και ο σύντροφος ο Δημήτρης, είχαμε τη δυνατότητα ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου, όπως εξάλλου είναι όλες οι συναντήσεις τις οποίες έχουμε. Θέλω να τον ευχαριστήσω ειλικρινά, τόσο για τις πληροφορίες που μας έχουν δώσει, αλλά και για τον πολύ ουσιαστικό διάλογο τον οποίο είχαμε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έχουμε και εμείς πάρα πολλές ανησυχίες για το πώς ενδεχομένως να εξελιχθούν τα πράγματα. Την ίδια στιγμή όμως μας ενοχλούν και το πώς εξελίσσονται επί του εδάφους τα πράγματα στο νησί. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιμένουμε στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, να αγωνιστούμε γι' αυτές όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι, έτσι ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν υπάρχει συμφωνημένη λύση, κατά τη δική μας άποψη δεν πρέπει ξανά ο κυπριακός λαός να βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να αποφασίσει για την τύχη αυτού του προσχεδίου. Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και εκείνος να απορρίψει μία ενδεχομένως κακή λύση. Η ελπίδα μας βέβαια και η προσπάθεια η οποία θα καταβάλουμε είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία η οποία να γίνεται αποδεχτή από τον κυπριακό λαό, γιατί θεωρούμε ότι επείγει να επιλυθεί το Κυπριακό, με τρόπο βέβαια που να απελευθερώνει και να επανενώνει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης οι οποίες και θα οδηγήσουν και στην ευημερία του κυπριακού λαού».

Για τα ζητήματα της οικονομίας, είπε ότι «θεωρώ πως υπάρχει μια μεγάλη ταυτότητα απόψεων, αναφορικά με τις πολιτικές οι οποίες προωθούνται από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ» και ότι «το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές με όλες του τις δυνάμεις», ώστε «να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές στον κόσμο».

Αλλες συναντήσεις

Χτες, ο Αντρος Κυπριανού συναντήθηκε επίσης με τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Αλέξη Τσίπρα, Φώτη Κουβέλη και Πάνο Καμμένο. Σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Επιτάχυνση ζητάει ο Ερογλου

Στην Κύπρο θα βρίσκεται αύριο (προερχόμενη από το Ισραήλ) η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ζητήματα ελέγχου όπλων και διεθνούς ασφάλειας, Ρόουζ Γκότεμολερ. Η επίσκεψή της επαληθεύει το ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σε συνδυασμό με τις γενικότερες επιδιώξεις και τους ανταγωνισμούς γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας.

Στο μεταξύ, την επιτάχυνση των διαδικασιών, στη βάση της κοινής ανακοίνωσης Αναστασιάδη - Ερογλου, που αναφέρεται σε «δύο συνιστώντα κράτη με δική τους νομοθεσία», ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα η διαδικασία να περάσει σε ένα αμοιβαίο "πάρε - δώσε" και οι διαπραγματεύσεις να τελειώσουν με μια συμφωνία. Η εληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να παρουσιάζει μια στάση σαν να μην υπάρχει βιασύνη. Ωστόσο το ενδιαφέρον του κόσμου πάνω μας έχει αυξηθεί κατά πολύ (...) το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ συνεχίζεται. Φαίνεται πως θα παρέμβουν ακόμη περισσότερο εμψυχώνοντας». Για την επόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου.

Στην εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των αγωνιστών που πάλεψαν για τα δίκαια του λαού, της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό, το Σάββατο 29/3, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο «ΠΛΑΤΩΝ», στη Νίκαια. Για τη διευκόλυνση της μετάβασης, θα αναχωρήσουν πούλμαν από τις παρακάτω περιοχές: Στις 5.15 μ.μ. από Μελίσσια (γραφεία ΚΚΕ, Λεωφόρος Δημοκρατίας). Στις 5.30 μ.μ. από Χαϊδάρι (Παλατάκι), Αιγάλεω (Θηβών και Ιερά Οδός), Πετρούπολη (Δημαρχείο), Βριλήσσια (γραφεία ΚΚΕ, Λεωφόρος Πεντέλης 65), Μεταμόρφωση (Αγιο Κωνσταντίνο), Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη), Γλυφάδα (Αγ. Τρύφωνα). Στις 5.45 μ.μ. από Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Περιστέρι (πλατεία Δέγλερη) Περιστέρι (Νέα Ζωή, Βύρωνος και Πελοπίδα έναντι ΚΕΠ), Μενίδι (πλατεία Καράβου), Ανω Λιόσια (Τριγωνική πλατεία), Καματερό (Λ. Φυλής, στάση Μανάρα), Ελληνικό (πλατεία Σουρμένων). Στις 6 μ.μ. από Ιλιον (ΟΤΕ), Αγίους Αναργύρους (κεντρική πλατεία, Δημαρχείο), Ν. Σμύρνη (Αγ. Φωτεινή), Μπραχάμι (παλιό τέρμα).

Σε συγκέντρωση της ΤΟ Βιομηχανίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής, τη Δευτέρα 31/3, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6 και Λιοσίων).

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η KO Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, με αφορμή τα 15 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Παρασκευή 28/3, στις 7 μ.μ., στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή του Γιώργου Αετόπουλου, της Λιζέτας Καλημέρη, του Βασίλη Κασούρα, της Σοφίας Νάτσιου, του Δημήτρη Νικολούδη, της Ανθής Τατσιούλη και του συγκροτήματος ΚΚΕ - ΚΝΕ. Προσυγκεντρώσεις για την εκδήλωση: Στις 6 μ.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου (Κλαδικές Οργανώσεις και ΤΟ Κεντρικού Ανατολικού Τομέα, Οργανώσεις της ΚΝΕ). Στις 6 μ.μ., από το Βαρδάρη (Οργανώσεις Νομών, ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και ΤΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ