Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Ο Ρολφ Εκέους, πάλι, επικεφαλής των επιθεωρητών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τον Σουηδό Ρολφ Εκέους επανέφερε στην ηγεσία της Επιτροπής Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την επιλογή του, χτες το μεσημέρι, μετά από αρκετές ημέρες φημολογιών και συζητήσεων. Ο Ανάν ενημέρωσε, λίγες ώρες νωρίτερα, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για την επιλογή του και ανέμενε, μέχρι χτες το βράδυ, τη θετική ή αρνητική απόφανση του Συμβουλίου.

Ηδη από τις 14 Δεκεμβρίου, το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη είχε εμφανιστεί ως επικρατέστερο για τη θέση του επικεφαλής της UNMOVIC, της νέας Επιτροπής που συστάθηκε το Δεκέμβριο και αντικατέστησε την UNSCOM στη διαδικασία ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου μαζικής καταστροφής. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τότε, ο ΓΓ για να παρουσιάσει τον απολογισμό του ΟΗΕ για το περασμένο έτος, είχε σκιαγραφήσει με μέγιστη σαφήνεια τα χαρακτηριστικά του επικεφαλής που αναζητούσε για την επιτροπή, καταλήγοντας ότι, επί της ουσίας, περιγράφει τον Ρολφ Εκέους. Από τα τέλη της περασμένης βδομάδας, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την επιλογή Εκέους, εκτιμώντας ότι δε θα γίνει αποδεκτός από την ιρακινή ηγεσία καθώς έχει, ήδη, διατελέσει επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου. Εντούτοις, δεν έγινε γνωστό αν η Κίνα και η Ρωσία προτίθενται να ασκήσουν βέτο στην επιλογή του Ανάν. Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο Φρεντ Εκχαρντ, εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, τόνισε ότι ο ΓΓ γνώριζε τις αντιρρήσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το όνομα του Εκέους αλλά κατέληξε στη δική του προσωπική επιλογή, καθώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, είχε προτείνει περισσότερους από 25 υποψηφίους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και για όλους υπήρχαν αντιρρήσεις από τη μία ή από την άλλη πλευρά.

Ο Ρολφ Εκέους ήταν ο πρώτος επικεφαλής της UNSCOM όταν συστάθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται, το 1991, αμέσως μετά το τέλος της Επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου». Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1997, οπότε παραιτήθηκε αφήνοντας πολλές αιχμές για τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο έργο της UNSCOM, ενώ στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, εξέφραζε την άποψη ότι θα πρέπει να διαχωριστεί το έργο της Επιτροπής Ελέγχου από το εμπάργκο το οποίο έχει επιβληθεί στο Ιράκ και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Τον Εκέους, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρεσβευτή της Σουηδίας στα Ηνωμένα Εθνη, αντικατέστησε ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Μπάτλερ, του οποίου οι θέσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Ιράκ όσο και της Κίνας, της Ρωσίας και της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι επιθεωρητές του Οργανισμού έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ από το Δεκέμβριο του 1998, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Αλεπού της Ερήμου» και δεν έχουν, μέχρι σήμερα, επιστρέψει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιρρήσεις για το διορισμό Εκέους(2000-01-19 00:00:00.0)
Καινούρια όξυνση(1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ