Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επ' αόριστον αναβολή των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Επ' αόριστον αναβλήθηκε, τελικά μετά από ένα Σαββατοκύριακο υπονοιών και αιχμών εκατέρωθεν, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, που επρόκειτο να ξεκινήσει, την Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον. Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων αυτών εκτιμά η ισραηλινή αστυνομία ότι είχε ως στόχο η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, νωρίς χθες το πρωί, στην παραθαλάσσια πόλη Χαντέρα.

Με μία λακωνική ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε γνωστό, χθες το μεσημέρι, ότι αναβάλλονται οι ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, που επρόκειτο να επαναληφθούν στις 19 Ιανουαρίου, στις ΗΠΑ. Ο Εχούντ Μπάρακ, λίγο νωρίτερα, σχολιάζοντας τις φήμες ότι η συριακή ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην παρουσιαστεί στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε καμία είδους πίεση ή απειλή» και υπογράμμιζε ότι «αν η συριακή ηγεσία θέλει χρόνο για να επανεξετάσει τη θέση της μπορεί να έχει όσο χρόνο θέλει, ενώ το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην απόφασή του να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Η αναβολή των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών επιβεβαιώθηκε και από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν πότε θα επαναληφθούν.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός δεν προχώρησε σε κανένα επίσημο σχόλιο. Την Κυριακή, πάντως, ανώτεροι Σύροι αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, άφηναν να εννοηθεί ότι η συριακή πλευρά δεν προτίθεται να μεταβεί στις ΗΠΑ για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, διαμαρτυρόμενη, με τον τρόπο αυτό, για τη συγκεχυμένη θέση που επιμένει να τηρεί η ισραηλινή ηγεσία σχετικά με το θέμα των υψωμάτων του Γκολάν. Η Δαμασκός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τίποτα αν δεν υπάρξει ισραηλινή δέσμευση για ολική στρατιωτική αποχώρηση από τα υψώματα του Γκολάν αλλά και απομάκρυνση και των 17.000 Εβραίων εποίκων. Ο Εχούντ Μπάρακ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της ολικής αποχώρησης, αλλά επιθυμεί να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε θέματα ασφαλείας, ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων, αλλά και ελέγχου των πολύτιμων υδάτινων πόρων της, υπό συζήτηση, περιοχής. Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τον άκαρπο δεύτερο πολυήμερο γύρο συνομιλιών των δύο πλευρών, που έληξαν την περασμένη Δευτέρα, επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, τα οποία υποστήριζαν ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ συμφώνησαν ότι ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τα υψώματα Γκολάν, οι Εβραίοι έποικοι θα παραμείνουν.

Βόμβα «χαμηλών τόνων»

Ισχυρή βομβιστική έκρηξη σημειώθηκε, χθες το πρωί, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της ισραηλινής παραθαλάσσιας πόλης Χαντέρα, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών, δίπλα σε μεγάλο τραπεζικό κατάστημα. Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης, το οποίο είχε ως κύριο στόχο να προκαλέσει προβλήματα τόσο στις ισραηλινο-συριακές συνομιλίες όσο και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».

«Ιδιαίτερα σοβαρό συμβάν» χαρακτήρισε την έκρηξη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος τόνισε ότι θα πατάξει την τρομοκρατία «με κάθε μέσο». Ο Μπάρακ δήλωσε ότι ανέμενε κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον ισραηλινού στόχου, ιδιαίτερα μετά την επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, εκτιμώντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την οργή των «εχθρών της ειρήνης». Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ εξέφρασε την άποψη ότι «η βομβιστική επίθεση είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας» και συνέδεσε τη χθεσινή βομβιστική επίθεση με τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια, στις 8 Νοεμβρίου, οπότε τραυματίστηκαν 33 άνθρωποι. Κατά τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Σχλόμο Μπεν Αμι, πίσω και από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις βρίσκεται η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», εναντίον της οποίας, την περασμένη βδομάδα, εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό η Παλαιστινιακή Αρχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα «γεράκι» διαπραγματεύεται την ειρήνη(2000-01-09 00:00:00.0)
Ικανοποίηση, σύντομες δηλώσεις και αισιοδοξία(1999-12-18 00:00:00.0)
Αρχισαν οι ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις(1999-12-16 00:00:00.0)
Φιλοφρονήσεις ο Μπάρακ, συγκρατημένη η Δαμασκός(1999-12-11 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στη Συρία συζητά η Ολμπράιτ(1999-12-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη νέα στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ(1999-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ