Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Ρ. Λάγος

Στιγμηότυπο απο τις εκλογές

Associated Press

Στιγμηότυπο απο τις εκλογές
ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Σε μία αναμέτρηση που κρίθηκε στο νήμα του τερματισμού, στην πιο «σφιχτή» εκλογική μάχη από την εποχή που η Χιλή επέστρεψε στη δημοκρατία, η Χιλή κατάφερε να εκλέξει για πρώτη φορά έναν Πρόεδρο, που να μην ανήκει στη δεξιά ή την άκρα δεξιά..

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο Ρικάρντο Λάγος, κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του Χοακίν Λαβίν, αφού απέσπασε το 51,3% των ψήφων, έναντι του 48,6% που απέσπασε ο Λαβίν, διαψεύδοντας όλους τους φόβους που είχαν εξαπολύσει αναλυτές και παρατηρητές, βλέποντας τον πρώην συνεργάτη του δικτάτορα Πινοτσέτ να είναι σε θέση να κερδίσει. Φυσικά όμως, ο Λάγος πολιτικά, καμία σχέση, δεν έχει με τον μαρξιστικό ριζοσπαστισμό του Αγιέντε. Απλά κινείται σε έναν ευρύτερο χώρο της φερόμενης «κεντρο-αριστεράς» με αντιστασιακό παρελθόν. Μάλιστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που τον ανακήρυσσαν νικητή, τόνισε ότι έχοντας τις «οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος στη σκέψη, θα πρέπει να κτίσουμε μία Χιλή για το 21ο αιώνα. Μία Χιλή δημοκρατική και ενωμένη». Για το λόγο αυτό, ζήτησε και τη βοήθεια του αντιπάλου του Χοακίν Λαβίν, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το στόχο, να ενώσουν τους Χιλιανούς για να οικοδομήσουν το μέλλον και αφήνοντας το βίαιο παρελθόν μακριά.

«Ρίγη συγκινήσεως»

Στη Χιλή πολλοί οπαδοί του Λάγος βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγο για να πανηγυρίσουν τη νίκη, ενώ πολλά από τα συνθήματα είχαν έμμεσες ή άμεσες αναφορές στο πρώην δικτάτορα. Πάντως, ακόμη περισσότερο και από τη Χιλή πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι αυτοί που καλύφθησαν από ρίγη συγκινήσεως. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού είναι ότι χθες ο ισπανικός Τύπος χαιρέτιζε την «ιστορική νίκη» του Ρικάρντο Λάγος, την ίδια στιγμή που ο ...δεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ συγχαίρει το νικητή των Χιλιανών και τονίζει ότι είναι «διαθέσιμος να αρχίσει μαζί του έναν «ανοιχτό διάλογο σε όλα τα θέματα», όπως αναφέρεται στο συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε ο Σιράκ και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από τη γαλλική Προεδρία.

Στο θρίαμβο του Λάγος είναι αφιερωμένες οι πρώτες σελίδες όλων, ανεξαιρέτως, των ισπανικών εφημερίδων, που υπογραμμίζουν το ενδεχόμενο να δικαστεί ο Πινοτσέτ στο Σαντιάγο.

Η επιστροφή Πινοτσέτ

Οσο για το θέμα που κυριάρχησε την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, την απρόσκοπτη επιστροφή του πρώην δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, που βρίσκεται κατ' οίκον περιορισμό στη βρετανική πρωτεύουσα εδώ και δεκαπέντε μήνες, ένας περιορισμός, που λύνεται με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποδεχτεί την ιατρική γνωμάτευση και να τον αφήσει ελεύθερο, μάλλον θα λήξει πολύ σύντομα.

Η ισπανική κυβέρνηση διαβίβασε χθες στη Βρετανία το αίτημα του δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν για να υποβληθεί ο Πινοτσέτ σε νέες ιατρικές εξετάσεις, ούτως ώστε να εξακριβωθεί εάν πράγματι δεν είναι σε θέση να παραστεί σε δίκη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη. Ο Γκαρθόν, που μετά από δικές του ενέργειες συνελήφθη ο Πινοτσέτ, στις 16 Οκτωβρίου του 1998, είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι προτίθεται να υποβάλει το εν λόγω αίτημα και είχε ανακοινώσει επίσης ότι θα ζητήσει να ανακρίνει και ο ίδιος τον Πινοτσέτ.

Πάντως, σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της Ισπανίας να μην επιτρέψει την επιστροφή του Πινοτσέτ στη Χιλή. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την αίτηση των Ισπανών δικηγόρων να λάβει επείγοντα μέτρα για να μην επιτραπεί η επιστροφή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ