Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Στο δεύτερο γύρο ο Πρόεδρος
ΕΛΣΙΝΚΙ-ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. -

«Μάχη αρχίζει», φωνάζει το πρωτοσέλιδο της καθημερινής ταμπλόιντ εφημερίδας της Φινλανδίας, «Ιταλχέχτι», προβλέποντας να διεξαχθεί μία πολύ σκληρή «μάχη» ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, για να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο β' γύρος θα διεξαχθεί στις 6 Φλεβάρη μεταξύ του υποψηφίου του «Κεντρώου Κόμματος» και πρώην πρωθυπουργό Εσο Αχο και της υποψήφιας των «Σοσιαλδημοκρατών» και υπουργού Εξωτερικών, Τάργια Χάλονεν. Ακριβώς όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, κανείς υποψήφιος μεταξύ των επτά συνολικά δε συγκέντρωσε την αναγκαία πλειοψηφία του 50% συν 1. Πάντως η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε υποτονική και όπως παρατηρούν αναλυτές, ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από την έλλειψη πολιτικών ζητημάτων, τα οποία τέθηκαν προς τους ψηφοφόρους, καθώς και από τη μηδαμινή ως και ανύπαρκτη ανταλλαγή προβληματισμών και πυρών μεταξύ των υποψηφίων.

Συνεπώς όπως εκτιμούν, στις τρεις εβδομάδες που έχουν τώρα στη διάθεσή τους οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία να κερδίσουν τις ψήφους που δόθηκαν στα άλλα, θα υψώσουν τους τόνους, όμως όχι και πάλι για τα προβλήματα που αφορούν τους Φινλανδούς, αλλά για το προφίλ και τις διαχειριστικές δεξιότητές τους. Προβλέπεται λοιπόν, η Χάλονεν να εξακολουθήσει να μιλά γενικά για κοινωνική δικαιοσύνη και πάταξη της ανεργίας, αφού διαπίστωσε ότι μ' αυτή την προεκλογική τακτική της κέρδισε το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο και την ίδια στιγμή παραμείνει πιστή στην περσόνα της «κεντροαριστερής» και πρώην συνδικαλίστριας. Ισως έχει πολλές ελπίδες, καθώς παρόλο που δεν ήταν το φαβορί επωφελήθηκε από τον κομματικό μηχανισμό των Σοσιαλδημοκρατών και από το συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε αυτούς. Κάτι που αναμένεται να την προωθήσει ακόμη περισσότερο στο δεύτερο γύρο.

Από την άλλη πλευρά, ο Εσκο Αχο, με το 34,4%, υπολογίζει στις δυνάμεις της Δεξιάς και μερίδας των Φιλελευθέρων, αφού είναι ο μόνος μη σοσιαλιστής υποψήφιος στο δεύτερο γύρο. Λογικά πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Εσκο Αχο, έχοντας την υποστήριξη των μεγάλων γαιοκτημόνων και των ιδιοκτητών των δασών, καθώς και με το προφίλ του οικογενειάρχη, μπορεί να κερδίσει εύκολα.

Εξάλλου, ουσιαστικές διαφορές σχετικά με την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν έχουν οι δύο υποψήφιοι, αφού και οι δύο είναι υπέρ της ΕΕ και κατά στην προσέγγιση της χώρας με το ΝΑΤΟ. Απλά διαφορετική φιλοσοφία ζωής και εκεί θα κριθούν όλα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ