Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Kαινούριες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα

Το βοερό σκάνδαλο της πολύχρονης παράνομης χρηματοδότησης του Κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) από ύποπτα και αστυνομικά καταζητούμενα φυγόδικα πρόσωπα - όπως εμπόρους και μεσίτες εξαγωγής γερμανικού πολεμικού υλικού - αλλά και η ανάμειξη σ' αυτό το σκάνδαλο τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων μεγάλης ολκής, έφθασε (για μια στιγμή) στο ζενίθ με την «έκρηξη της βόμβας» της CDU του κρατιδίου της Εσσης.

Δύο ηγετικά στελέχη της, ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και από το 1991-'98 πρόεδρος της CDU της Εσσης, Μάνφρεντ Κάντερ, και ο τωρινός χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ρόλαντ Κοχ, ομολόγησαν κάτι το απίστευτο: Η CDU, είπαν, είχε καταθέσει στο εξωτερικό ένα ποσό περίπου 8 εκατομμυρίων μάρκων, από το οποίο - με αφορολόγητες εισαγωγές - τροφοδοτούσε εκλογικούς αγώνες και άλλους σκοπούς της. Το μαύρο αυτό χρήμα «πολλαπλασιάστηκε αρκετά», είπε ο Κάντερ, και έχει φτάσει το ποσό των 17 εκατομμυρίων. Για να καλυφθεί η παρανομία, οι Χριστιανοδημοκράτες κατέφυγαν στον ισχυρισμό ότι τα πλυμένα μαύρα χρήματα προέρχονταν από Σαμαρείτες Χριστιανούς, που άφησαν με διαθήκη το τεράστιο αυτό το ποσό στη CDU. Αν τώρα ο γερμανικός κομματικός νόμος εφαρμοστεί σωστά, τότε η CDU θα έπρεπε να επιστρέψει στο δημόσιο 39 εκατ. μάρκα. Αυτός ο βούρκος δεν αποκλείεται να παρασύρει στο βυθό, όχι μόνο τον Κολ, αλλά και άλλους Χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς και τελικά ίσως κινδυνεύσει και η ίδια η συνοχή της Χριστιανοδημοκρατίας.

Απ' αυτήν την πρωτοφανή σκανδαλώδη υπόθεση, για την οποία μερικές εφημερίδες διαφορετικών απόψεων μιλάνε για μεθόδους μαφίας («Bild», 15/1: «Πλύσιμο χρήματος όπως στη μαφία») βγαίνει ένα δίδαγμα χρήσιμο και για τους πολιτικούς μας στην Ελλάδα: Αν το απόστημα έσπασε και η παράνομη δραστηριότητα είδε το φως της ημέρας, αυτό δεν οφείλεται στην καθυστερημένη ειλικρίνεια των παρανομούντων, αλλά βασικά στο «σκάλισμα» των εντύπων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Αυτά με τα καθημερινά τους ρεπορτάζ και άρθρα - σαν - ανακρίσεις συντέλεσαν, ώστε να ξηλωθούν από το θρόνο τους και άνθρωποι με παγγερμανικό κύρος. Και δε δίστασαν ακόμα να μιλήσουν και για τον σημερινό πρώτο πολίτη της χώρας - τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιοχάνες Ράου - ότι ταξίδεψε 40 φορές στο εσωτερικό και εξωτερικό με αεροπλάνα χρηματοδοτημένα από Τράπεζα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Προσβολή της αξιοπρέπειας διά του Τύπου; Κανείς από όλους αυτούς τους πολιτικούς, που δέχτηκαν τα βέλη του, δε σκέφτηκε, δεν τόλμησε να καταφύγει σε απειλές και μηνύσεις. Σέβονται το κοινωφελές έργο της δημοσιογραφίας, την ελευθερία του Τύπου.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση Μέρκελ ενόψει των εκλογών στην Εσση(2018-10-25 00:00:00.0)
Εκλογές αύριο στο κρατίδιο Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν(2017-05-06 00:00:00.0)
Η «κεντροαριστεροδεξιά»... στη θέση της(2008-01-29 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία για τους «χορηγούς»(2000-02-04 00:00:00.0)
Αναμένονται νέες αποκαλύψεις(2000-01-20 00:00:00.0)
Εκλογές με αποχή στην Εσση(1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ