ΑΓΚΥΡΑ.- Υπό την ηγεσία του ίδιου του αρχηγού του στρατού ξηράς, στρατηγού Νετσντέτ Τιμούρ, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ξεκίνησαν μια μαζική επιχείρηση στις χιονισμένες οροσειρές του Τούντσελι, καταδιώκοντας περίπου 160 αντάρτες, πρώην μέλη του ΡΚΚ, τα οποία επιχειρούν στην περιοχή και τις τελευταίες ημέρες σκότωσαν 2 αξιωματικούς και 4 λοχίες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή.
Σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sabah», η ανάληψη της ηγεσίας από τον στρατηγό καταδεικνύει το «βαθμό σπουδαιότητας» που αποδίδει ο τουρκικός στρατός στην επιτυχία της καταδίωξης.
Την 9η Γενάρη η αφρόκρεμα του στρατού και ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ παρέστησαν στην κηδεία ενός ταγματάρχη που βρισκόταν ανάμεσα στους 6 που σκοτώθηκαν όταν ένα ελικόπτερο επλήγη από πυρά των ανταρτών. Ο μοναδικός που επέζησε σώος ήταν ένας υποστράτηγος.
Οι αντάρτες πιστεύεται ότι αποτελούν δύο ομάδες, μία «αποσχισθείσα» από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η οποία αρνείται να συμμορφωθεί στην τήρηση της εκεχειρίας που έχει κηρύξει η ηγεσία της οργάνωσης, και μία δεύτερη, την οργάνωση Τουρκικός Απελευθερωτικός Εργατικός Κομμουνιστικός Στρατός (ΤΙΚΚΟ). Το Τούντσελι είναι «οχυρό» και των δύο οργανώσεων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο του τηλεοπτικού NTV όσο και της εφημερίδας «Cumhurriyet», ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ «διαμαρτυρήθηκε» προς τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί σε επίσκεψη του τελευταίου στην Αγκυρα, επειδή το Ιράν «βοηθά» τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ. Ο Ιρανός ΥπΕξ αρνήθηκε ότι προσφέρεται «καταφύγιο» στους αντάρτες, ωστόσο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επρόκειτο να δώσουν «αναφορές που επιβεβαιώνουν» τη στάθμευση ανταρτών σε ιρανικό έδαφος. Από την ιρανική πλευρά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο αμυντικός «άξονας» Τουρκίας - Ισραήλ. Δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις μετά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Χαραζί, ο οποίος συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Ισμαήλ Τσεμ.