Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η συγχώνευση «Glaxo» - «SmithKline» δημιουργεί ένα «γίγαντα» αξίας 177 δισ. δολαρίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Δύο βρετανικές φαρμακευτικές εταιρίες - γίγαντες, οι «SmithKline Beecham» και «Glaxo Wellcome», ανακοίνωσαν χτες την πρόθεσή τους να συγχωνευτούν, δημιουργώντας τη «μεγαλύτερη παραγωγό φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο», σύμφωνα με το σχόλιο του CNNfn (οικονομικού «παραρτήματος» του γνωστού CNN).

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν επαναληφθεί προ διετίας, αλλά απέτυχαν λόγω «διαφορών» μεταξύ των ηγεσιών των δύο επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι συνομιλίες εντάθηκαν και «πέτυχαν» πριν λίγες μέρες, καθώς, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, τίθεται όλο και πιεστικότερα το ζήτημα της ύπαρξης ενός κοντσέρν - γίγαντα με κεφαλαιουχική επάρκεια, ο οποίος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την «πρόκληση της βιοτεχνολογίας» για να δημιουργήσει την «επόμενη γενιά» φαρμάκων. Η νέα εταιρία, όταν σχηματιστεί (αφού η συμφωνία εμπίπτει στη δικαιοδοσία των «αντιμονοπωλιακών αρχών» της ΕΕ, που πάντως δεν αναμένεται να αντιταχθούν στη συγχώνευση) θα αποτελέσει το «αντίπαλο δέος» για τις κορυφαίες αμερικανικές φίρμες του τομέα. Η μεγαλύτερη ως σήμερα στον κλάδο είναι η «Aventis», και αυτή προϊόν συγχώνευσης μεταξύ της «Rhone - Poulenc» και της «Hoechst».

Οι «Glaxo» και «SmithKline» αναμένουν «οικονομίες κλίμακας» 1 δισ. δολαρίων ετησίως από τη συγχώνευσή τους, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα προέλθει (φυσικά!) από τις «αναπόφευκτες», όπως κυνικά το θέτουν τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, απολύσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ