Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέοι φόνοι και επιθέσεις κατά Σέρβων

Η μητέρα της εντεκάχρονης, την οποία δολοφόνησε ο ΝΑΤΟικός στρατιώτης

Associated Press

Η μητέρα της εντεκάχρονης, την οποία δολοφόνησε ο ΝΑΤΟικός στρατιώτης
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στο στόχαστρο της βίας παραμένουν σταθερά οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου. Αγνωστοι πυροβόλησαν χτες και σκότωσαν έναν Σέρβο και τραυμάτισαν έναν άλλο, ενώ προχτές (Κυριακή) «άγνωστοι» δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ τρεις Σέρβους, που επιχείρησαν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Οι τρεις Σέρβοι επέστρεφαν στο νοτιοανατολικό Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία. Αγνωστοι, τους σταμάτησαν κοντά στο χωριό τους, Πάισανε, και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία του ΟΗΕ, οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, εκφράζοντας αδυναμία να προσδιορίσει εάν οι φονιάδες ήταν Κοσσοβάροι Αλβανοί. Η δολοφονία των τριών ανδρών προκάλεσε τη διαμαρτυρία 200 Σέρβων στην πόλη Πάρτες, οι οποίοι διαδήλωσαν για αρκετή ώρα στους δρόμους ενάντια στη βία.

Νωρίτερα, χτες, ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε, στη διάρκεια διαφορετικών περιστατικών που έγιναν στην κεντρική Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο 53χρονος Κεμάλι Μουστάφι, αξιωματούχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, σκοτώθηκε χτες το πρωί. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, οι δράστες ήταν Κοσσοβάροι Αλβανοί, οι οποίοι φαίνεται πως κατάφεραν να περάσουν τη «μεθόριο» Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας. Το ίδιο 24ωρο, έγινε γνωστός ο φόνος μίας ηλικιωμένης Σερβίδας στο Κοσσυφοπέδιο, όταν άγνωστοι πέταξαν στο σπίτι της χειροβομβίδα. Η 75χρονη Βλάγκιτσα Τράζκοβιτς βρήκε μοιραία το θάνατο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκδηλώθηκε έκρηξη σε σερβική εκκλησία στη θέση Τσερνίρτσα, 35 χλμ. νοτιοανατολικά της Πρίστιανς. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος ενός ναού που είχε δομηθεί το 1912. Από την ίδια έκρηξη υπέστησαν ζημιές τρία σπίτια Σέρβων, δίχως ευτυχώς να προκληθούν τραυματισμοί.

Δεν υπάρχουν τραυματίες. Στο χωριό μένουν περίπου 450 Σέρβοι και περίπου 3 χιλιάδες αλβανικής καταγωγής. Οι Σέρβοι και η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει τους Αλβανούς του Κοσσόβου για την καταστροφή περίπου 50 σερβικών εκκλησιών μετά την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από την επαρχία το περασμένο καλοκαίρι.

  • Σοβαρές ζημιές σε τηλεοπτικό αναμεταδότη που ανήκει στο μεγαλύτερο κόμμα της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν χτες άγνωστοι. Σύμφωνα με τον Ντράγκαν Κοζιαντίνοβιτς, στέλεχος αντιπολιτευόμενου κόμματος, η επίθεση αυτή «είναι το σοβαρότερο πλήγμα που έχει δεχτεί τα τελευταία 10 χόρονια η ανεξάρτητη ενημέρωση».
Κατηγορίες κατά στρατιώτη της «KFOR»

Την κατηγορία δολοφονίας νεαρής Κοσσοβάρας Αλβανίδας αντιμετωπίζει από χτες Αμερικανός στρατιώτης που υπηρετεί στην πολυεθνική δύναμη της «KFOR».

Ο Aμερικανός στρατιώτης, Φρανκ Ρόνγκι, βαρύνεται με την κατηγορία του φόνου και βιασμού σε βάρος ενός κοριτσιού μόλις 11 χρόνων, στις 13 του μήνα, κοντά στη Βίτινα του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της «ΚFΟR», αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον κατηγορούμενο στο χώρο του εγκλήματος.

Ο διοικητής της «KFOR», στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του κοριτσιού, υποσχόμενος πως η έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα «συνεχιστεί σε βάθος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ