Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφοδρές μάχες κοντά στην πρωτεύουσα

Τραυματισμένη αντάρτισσα δέχεται τις φροντίδες των συντρόφων της

Associated Press

Τραυματισμένη αντάρτισσα δέχεται τις φροντίδες των συντρόφων της
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι σφοδρές μάχες, οι σφοδρότερες μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπου διαμεσολάβησε και η μονομερής εκεχειρία που είχαν κηρύξει οι «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC-EP), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ξέσπασαν και πάλι την Παρασκευή και μάλιστα ελάχιστα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπογκοτά, τη στιγμή που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, προσγειωνόταν στη χώρα για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις μάχες που ξέσπασαν τα ξημερώματα και όλη την ημέρα του Σαββάτου, στον εθνικό δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα κοντά στην πόλη Γκουαγιαμπετάλ, περίπου 48 χιλιόμετρα από την Μπογκοτά. Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, για επίθεση που πραγματοποίησαν οι «FARC-EP», η οποία συνεχιζόταν για όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και την Κυριακή και όπου -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του στρατού- οι περισσότεροι νεκροί ανήκουν στις τάξεις των αναρτών. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες όπως και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά, τόνισαν ότι όντως υπήρχαν αρκετοί αντάρτες ανάμεσα στους νεκρούς, αλλά ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποβοηθήθηκαν από τη «Δύναμη Ταχείας Επέμβασης» και βομβάρδιζε όλη την περιοχή αλλά και τα γύρω βουνά, δηλαδή μία ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.

Εκτός των μαχών, τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, στα νότια προάστια της Μπογκοτά, που προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές και όχι θύματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις σφοδρότερες μάχες που έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο, αλλά πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα και τους εκπροσώπους των «FARC-EP», που το Σάββατο εισήλθαν στη δεύτερη μέρα τους, μετά από διακοπή αρκετών μηνών. Επίσης, παρά την πολιορκία της πρωτεύουσας, η Μαντλίν Ολμπράιτ σίγουρα δεν ένιωσε την καυτή ανάσα των μαχών, καθώς αμέσως μετέβη στην Καρταγένα, το βόρειο θέρετρο της χώρας, όπου παρέμεινε για τη μονοήμερη επίσκεψή της και είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη «στενότερη συνεργασία ΗΠΑ και Κολομβίας για τον κοινό πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Η Ολμπράιτ κόμισε μάλιστα δώρα... αφού έφερνε μαζί της την επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ που εγκρίθηκε το Δεκέμβρη από το Κογκρέσο, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για να στηριχτεί ο «ιερός πόλεμος»! Ουδείς εκ των Αμερικανών ή Κολομβιανών αξιωματούχων βέβαια δεν μπορεί πλέον να κρύψει, αλλά ούτε και αρνείται ότι μεγάλο τμήμα αυτής της βοήθειας προορίζεται για τον πόλεμο κατά των ανταρτών, καθώς οι ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου είναι σαφείς, τονίζοντας με σημασία και έμφαση ότι οι αντάρτες καταφέρνουν να εξοπλίζονται με όπλα από χρήματα που προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών. Μια πολύ πρόσφατη ανακάλυψη των Αμερικανών -μόλις πέρσι- τη στιγμή που οι «FARC-ΕΡ» είχαν καταλάβει το 40% και ήταν σε θέση να συνομιλούν και να θέτουν όρους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ