Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Καινούρια όξυνση

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Καμία υποχώρηση σε θέματα που απειλούν την εθνική του κυριαρχία και ανεξαρτησία δεν πρόκειται να κάνει το Ιράκ. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Ταρέκ Αζίζ, ως απάντηση στην καταγγελία του Ρολφ Εκέους, του αρμόδιου αξιωματούχου του ΟΗΕ, για τον αφοπλισμό του Ιράκ.Ο Εκέους κατήγγειλε, χτες ότι η Βαγδάτη δεν επέτρεψε στην ομάδα των επιθεωρητών του Συμβουλίου Ασφαλείας να εισέλθει για έλεγχο στις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι παρόμοια ήταν η στάση των ιρακινών αρχών και όσον αφορά άλλες δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βαγδάτη.

Δίκαιη και ξεκάθαρη στάση χαρακτήρισε την άρνηση εισόδου ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επικουρεί το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, όταν το έργο αυτό δε θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας. Ο Αζίζ, μάλιστα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποστείλει μια άλλη ομάδα ειδικών και διπλωματών.

Η νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράκ και στα Ηνωμένα Εθνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να "χαλαρώσει" τον αποκλεισμό του Ιράκ και να του επιτρέψει, από τις αρχές του Ιούλη, να πουλά πεπερασμένες ποσότητες πετρελαίου με αντάλλαγμα την αγορά τροφίμων και φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ