Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το "κύμα" πολιτικών προσφύγων συνεχίζεται

Ο μεγαλύτερος όγκος προέρχεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-

Σχεδόν 271 χιλιάδες άνθρωποι "χτύπησαν την πόρτα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1995, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Ο αριθμός των πολιτικών προσφύγων, παρότι- όπως παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία - παρουσιάζει σημαντική μείωση από το 1992, όταν ζήτησαν άσυλο 674 χιλιάδες άνθρωποι, χαρακτηρίζεται ακόμη ιδιαίτερα υψηλός.

Η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτικών προσφύγων που αναζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία - Μαυροβούνιο) και ακολουθούν σε αιτήσεις πολιτικού ασύλου οι Τούρκοι και οι Βόσνιοι.

Ενώ ο αριθμός των πολιτικών προσφύγων μειώνεται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ αυξάνεται αλματωδώς: Από 70 χιλιάδες το 1991 έφτασαν το 1995 στις 150 χιλιάδες.

Οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στη Γερμανία, οι αρχές της οποίας δέχτηκαν 128 χιλιάδες πρόσφυγες. Ακολούθησε η Βρετανία, με 55 χιλιάδες (οι περισσότεροι από την πρώην Γιουγκοσλαβία), η Ολλανδία με 29 χιλιάδες, η Γαλλία, με 20 χιλιάδες, η Σουηδία με 17 χιλιάδες κ.ά.

Πάντως, παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα πρόσφυγες πέρασαν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ