Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αντιρρήσεις για το διορισμό Εκέους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σοβαρές αντιρρήσεις και μακροσκελείς συζητήσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας η τοποθέτηση του Σουηδού διπλωμάτη Ρολφ Εκέους στην κεφαλή της Νέας Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό του Ιράκ. Ρωσία, Γαλλία και Κίνα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την επιλογή Εκέους, χωρίς, όμως, να διευκρινίσουν αν προτίθενται να ασκήσουν, τελικά, «βέτο» κατά τη διάρκεια της τελικής διαδικασίας για την έγκρισή του.

Την ικανοποίησή της για την επιστροφή του Σουηδού διπλωμάτη στην ηγεσία του Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού έσπευσε να εκφράσει η Ουάσιγκτον. Ο Τζέιμς Φόλεϊ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, χαιρέτισε την επιλογή Εκέους, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση», ο οποίος, κατά το παρελθόν, έδωσε σαφείς αποδείξεις των ικανοτήτων του να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του ως αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Ρολφ Εκέους ως επικεφαλής της νέας Επιτροπής Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού (UNMOVIC) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντιμίτρι Φεοκτίστοφ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, απέστειλε σχετική επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπου εκθέτει τις αντιρρήσεις της Μόσχας. Οπως και η ρωσική αντιπροσωπεία, σοβαρές αντιρρήσεις εξέφρασε και το Πεκίνο, του οποίου ο πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Κιν Χουασούν, έστειλε, επίσης, επιστολή στον Κόφι Ανάν, στην οποία, όπως και η Μόσχα, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος, που το όνομά του έχει συνδεθεί με τα πρώτα 6 χρόνια της δράσης της UNSCOM στο Ιράκ, αμέσως μετά τη λήξη της Καταιγίδας της Ερήμου, να σημάνει την ανανέωση της Επιτροπής και την έναρξη μιας νέας περιόδου για τον έλεγχο του ιρακινού αφοπλισμού.

Αναλόγως αρνητική ήταν και η αντίδραση του Παρισιού, του οποίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φρανσουά Ριβασό, εξέφρασε τις σοβαρότατες αντιρρήσεις της γαλλικής αντιπροσωπείας στην υποψηφιότητα του Ρολφ Εκέους. Τις ίδιες, σχεδόν, απόψεις εξέφρασε και η ίδια η Βαγδάτη. Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ τόνισε ότι ο Ρολφ Εκέους, κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής του στα πλαίσια της UNSCOM μέχρι το 1997, επέδειξε «κακοπιστία» απέναντι στο Ιράκ και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μπορεί να διασφαλίσει την αλλαγή της συμπεριφοράς του αυτής τώρα.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απέφυγε να σχολιάσει τις αντιδράσεις των 3 μονίμων μελών του Συμβουλίου και αρκέστηκε να δώσει διορία μέχρι χθες το βράδυ, σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να λάβουν τις αποφάσεις τους, ενώ δρομολόγησε μια σειρά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των χωρών που αντέδρασαν στο διορισμό του Εκέους. Αν και δε θεωρούνταν ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να απορριφθεί, οριστικά, η υποψηφιότητα του Εκέους, δεν είχε αποσαφηνιστεί η στάση που είχαν την πρόθεση να τηρήσουν οι διαφωνούντες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι για να αναλάβει, τελικά, τα καθήκοντά του ο Εκέους, θα πρέπει η τοποθέτησή του να έχει εξασφαλίσει την ομόφωνη ψήφο και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ