ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Να σταματήσουν οι έρευνες στο ιρακινό πυρηνικό οπλοστάσιο προτείνει, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ρωσική διπλωματία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας, ήδη, κυκλοφορήσει ανεπίσημο σχέδιο πρότασης τερματισμού των συγκεκριμένων ελέγχων, αλλά οι ΗΠΑ και η Βρετανία εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή τακτικής απέναντι στο Ιράκ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι η Ρωσία, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα δεν βρέθηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για το ιρακινό πυρηνικό οπλοστάσιο, προτείνει τον επίσημο τερματισμό των συγκεκριμένων ελέγχων και την εξέταση μιας πιθανής κίνησης αναγνώρισης της ιρακινής συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM, αναμένεται να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επιλογή της τακτικής του "παθητικού ελέγχου". Πάντως, η ΔΕΑΕ διαφώνησε με την πρόσφατη έκθεση του επικεφαλούς της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι "δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον έλεγχο του βιολογικού, χημικού και πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράκ".
Το ρωσικό σχέδιο απόφασης απέφυγε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος, όμως, εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη διάρκεια της επικείμενης σχετικής συνεδρίασης, αύριο, του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, κυρίως, η έκθεση του Μπάτλερ. Επιπλέον, ο Ρίτσαρντσον παραδέχτηκε ότι "οι υποστηρικτές του Ιράκ προφανώς θα προσπαθήσουν να μεθοδεύσουν έστω και μερική άρση των κυρώσεων ή αλλαγή της τακτικής απέναντι στο Ιράκ", αλλά κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στην όποια τέτοια πρόταση. Χαμηλότερους τόνους χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρεσβευτής Τζον Γουέστον, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δεν έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει την επίτευξη προόδου στον έλεγχο του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου, όμως αυτό δε συνεπάγεται ότι η Βρετανία θα υποστηρίζει τη ρωσική πρόταση". Θετική, αντίθετα, εμφανίζεται η Γαλλία. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ιβ Ντουτριό, επικαλούμενος την έκθεση της ΔΕΑΕ, τόνισε ότι το Ιράκ έχει κάνει πραγματική πρόοδο και αυτό θα πρέπει να ανταμειφθεί με κάποια αλλαγή τακτικής, πιθανώς και οριστικό τερματισμό των συγκεκριμένων ελέγχων.