Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιδοτούμενες ανατροπές

Την επιδότηση των επιχειρήσεων, που δεν έχουν κάνει απολύσεις τα δύο τελευταία χρόνια και την ένταξή τους σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, εξάγγειλε ο υπουργός Εργασίας, ως ένα ακόμα μέτρο τόνωσης της απασχόλησης...

Ερώτηση: Δηλαδή, αυτές που κάνουν απολύσεις, θα τις αποκλείσει από τα διαβόητα προγράμματα; Γιατί από όσο ξέρουμε, για τις επιχειρήσεις έχει γίνει κανόνας η τακτική να απολύουν παλιό προσωπικό και να προσλαμβάνουν στη θέση του άλλο, προκειμένου να βάζουν στο χέρι τις ανάλογες επιδοτήσεις, αφού κανένας ποτέ δεν τις ελέγχει.

Επίσης, ο υπουργός εξάγγειλε ότι όσες επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν πιλοτικά 35ωρο, θα επιδοτούνται με την καταβολή της ημερήσιας απασχόλησης των επιπλέον ατόμων που θα προσλάβουν.

Ερώτηση: Επιδότηση που ουσιαστικά φτάνει στο ύψος του καταβαλλόμενου μεροκάματου, παίρνουν έτσι και αλλιώς οι επιχειρήσεις για τις νέες προσλήψεις, γιατί λοιπόν να εφαρμόσουν και 35ωρο; Μήπως ο υπουργός, υπό τον μανδύα της εφαρμογής ενός ψευδεπίγραφου «35ωρου», κλείνει το μάτι στις επιχειρήσεις, να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά και πιο... επιδοτούμενα στα παντός είδους ελαστικά ωράρια και στη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων;

Η πίτα της «συναίνεσης»

Ολοι οι «κοινωνικοί εταίροι» παρόντες χτες στην κοπή της πίτας της ΓΣΕΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, παρακαλώ! Εκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εργασίας! Εκεί και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, καθώς και ο ειδικός επί των εργασιακών σχέσεων αντιπρόεδρος του Συνδέσμου!

Η πληροφορία, ότι το φλουρί έπεσε στον πρόεδρο του ΣΕΒ, ελέγχεται...

Η... ανατίμηση της υποτίμησης

Κατακάθεται σιγά σιγά ο κουρνιαχτός της κυβερνητικής προπαγάνδας, περί της «νέας μεγάλης εθνικής επιτυχίας της ανατίμησης της δραχμής». Η αλήθεια αποκαλύπτεται και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πως υποχρεώνεται να την παραδεχτεί και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών και αρθρογράφων.

Η νέα, επίσημη ισοτιμία των 340,7 δραχμών ανά ΕΥΡΩ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «ανατίμηση» της... μεγαλύτερης υποτίμησης, που είχε προβλεφτεί με την ισοτιμία των 353 δραχμών, την άνοιξη του 1998. Στην πράξη, βέβαια, και το 1998 και τώρα, είχαμε και έχουμε μια υποτίμηση της δραχμής, αφού και τότε και τώρα η τρέχουσα συναλλαγματική αξία της δραχμής βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα.

Ετσι κι αλλιώς, όμως, η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει μικρή αξία. Κι αυτό, γιατί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και, ιδιαίτερα, όλων όσων έχουν να κάνουν με το βιοτικό επίπεδο του λαού μας καθορίζεται από άλλους παράγοντες. Τους ίδιους, ακριβώς, που θα καθορίσουν τη λειτουργία και τις συνέπειες του τεχνοκρατικού μέτρου της «ανατιμο-υποτίμησης» της δραχμής. Και αυτοί οι παράγοντες είναι οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές και οι λογικές του «ευρω-μονόδρομου», η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, οι αντιλαϊκές και αντικοινωνικές «αναδιαρθρώσεις», κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, δηλαδή, η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και όλων όσοι βαδίζουν στον ίδιο μ' αυτή δρόμο.

Σκέτο γαϊδουράγκαθο...

«Με τρία αγκάθια η ισοτιμία - Καίριοι όροι για μισθούς, ασφαλιστικό και διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων». Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Καθημερινής». Κι όποιος διάβαζε το σχετικό ρεπορτάζ, θα καταλάβαινε, πως μας έκαναν μεν τη χάρη οι κοινοτικοί μας εταίροι, να δεχτούν μια κάποια μείωση της υποτίμησης, που είχε επιβληθεί την άνοιξη του 1998, αλλά θέτουν αυστηρούς όρους, για την παραπέρα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οροι, που έχουν σχέση, κυρίως, με τη σκληρή συγκράτηση των μισθών και τη γρηγορότερη «απελευθέρωση» του ασφαλιστικού συστήματος και των τομέων της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι αρκετά διαφορετική. Πρώτον, καμιά χάρη δεν έκαναν οι κοινοτικοί μας «εταίροι» στον ελληνικό λαό. Αυτός, έτσι κι αλλιώς, ζημιωμένος θα ήταν, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η «χάρη» αφορούσε την κυβέρνηση και την πολιτική της. Δεύτερον, τα όσα εμφανίζονται να απαιτούν, δεν είναι καινούρια πράγματα. Αποτελούν βασικά στοιχεία των συνθηκών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, όπως και όλων των μέχρι σήμερα κοινοτικών πολιτικών και αποφάσεων. Αλλωστε, τα ίδια ακριβώς ζητήματα, αποτελούν θεμελιακές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και ήδη υλοποιούνται. Τρίτον, η όποια πίεση ασκείται -αν ασκείται- έχει στόχο τη γρηγορότερη υλοποίηση των πολιτικών αυτών και την αποφυγή καθυστερήσεων, λόγω συγκυριακών (π.χ. εκλογές) παραγόντων.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα περί αγκαθιών, που συνοδεύουν το... ρόδο. Ενα σκέτο «γαϊδουράγκαθο» είναι η φιλομονοπωλιακή πολιτική τους ολόκληρη.

Μαϊντανοί...

Γεύματα, πολλά γεύματα. Και όσο περνάνε οι μέρες και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο ανοίγει η όρεξη. Σε άλλους, απλώς για να συναντηθούν. «Πράγμα που είναι φυσικό», όπως, βαρύγδουπα δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή. Και άλλοι για να... διευρυνθούν και εκ δεξιών και εξ αριστερών. Δηλαδή, κυρίως εξ αριστερών, γιατί εκ δεξιών δε μιλάμε για διεύρυνση, αλλά για ολοκλήρωση, σε ό,τι βεβαίως αφορά την πολιτική και όχι τα πρόσωπα. Εκεί υπάρχουν περιθώρια, αφού το ένα φέρνει το άλλο...

Ετσι, τα γεύματα αφορούν κυρίως... αριστερούς και, όπως πληροφορούμαστε, το καρύκευμα που κυκλοφορεί σε αφθονία είναι ο... μαϊντανός.

Από τη στήλη «Πολιτικά παρασκήνια» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας»

«Εκανε κρύο στο Αίγιο. Και πού να τρέχουν, τώρα, οι απεσταλμένοι των αθηναϊκών εφημερίδων να διαπιστώσουν αν υπήρχαν "μεταφερόμενοι οπαδοί" στη συγκέντρωση του κ. Σημίτη....

Πάντως, κάτι πούλμαν που κατέφθασαν στο Αίγιο (π.χ.,. από το Αγρίνιο) αποκλείεται να μετέφεραν φιλάθλους. Ο Παναιγιάλειος έπαιζε εκτός έδρας. Οπως και ο Παναιτωλικός...».

Μπελάς...

Το είπαμε και πριν λίγες μέρες, ότι δηλαδή, ξερό μπελά έχει βρει η ΝΔ με τους δημάρχους της. Μετά τα... υπεράνω του Αβραμόπουλου που ούτε χτες δεσμεύτηκε, μετά τα «εύγε» του Αγραπίδη στον Σημίτη, ήρθαν τα βάια και οι κλάδοι που έστρωσαν γαλάζιοι δήμαρχοι της Αχαΐας να πατήσει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εκεί περιοδείας του..!

Η ίδια, η ΝΔ, πρόσφατα κατάγγειλε την κυβέρνηση για μια ευρεία εκστρατεία εξαγοράς. Αυτά τα φαινόμενα εννοούσε, άραγε ή κι άλλα, καθώς ο δρόμος προς τις εκλογές φαίνεται να στρώνεται με «μεταγραφές»; Και ναι μεν, τα δυο κόμματα μοιάζουν πλέον υπερβολικά ίδια, αλλά μήπως και οι δικοί της παραείναι προσφερόμενοι;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με τα χτεσινά «Νέα». Για ποιο πράγμα; Μα, για να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ το νέο κέντρο. Κάτι τέτοιο «θα είναι η καταστροφή του», φέρεται να τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Προφανώς, είναι πλήρως ικανοποιημένος με τη δεξιά πολιτική του σημερινού ΠΑΣΟΚ και δεν την αλλάζει με τίποτε...

Το «στίγμα»

Οπου στάθηκε και όπου βρέθηκε ο Κ. Σημίτης, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Αχαΐα, πάσχιζε να πείσει τους ακροατές του για τον «εποικοδομητικό» και «ειρηνευτικό» ρόλο της κυβέρνησής του στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Πραγματικά, δεν υπήρξε ομιλία του πρωθυπουργού, δεν υπήρξε στάση του στα χωριά που πέρασε, χωρίς να μιλήσει γι' αυτό το θέμα.

Είναι κι αυτή μια ακόμη απόδειξη, για το μέγεθος των ευθυνών της κυβέρνησης στην υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας. Είναι κι αυτή μια ακόμη απόδειξη του «στίγματος», που φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, για το ρόλο τους στον πόλεμο. Ενα στίγμα που όσα... επιχειρήματα και υποκρισία κι αν επιστρατεύσουν στα προεκλογικά μπαλκόνια, θα μείνει ανεξίτηλο και στο «κορμί» τους και, κυρίως, στη συνείδηση και στη μνήμη του ελληνικού λαού.

Απελπισία

Με πτυχία

ή χωρίς

στη σειρά

από νωρίς,

συρροή,

σωστή πλημμύρα

μπρος στην είσοδο,

στη θύρα,

για μια θέση,

έστω, κλητήρα.

Δυο χιλιάδες

η στρατιά

με τη θλίψη

στη ματιά,

ώρες στέκει

στο καρτέρι

με την αίτηση

στο χέρι,

που δουλιά

ίσως να φέρει...

Στη σειρά

από νωρίς

κι ο ουρανός

πάνω βαρύς,

στη σειρά

πριν καν να φέξει

και οι θέσεις

μόνον έξι,

μπόρα έρχεται,

θα βρέξει!

Ο Οίστρος
Ανεπίδεκτοι

ΥΠ' ΑΤΜΟΝ πάλι οι αγρότες στη Θεσσαλία - και με το δίκιο τους ως συνήθως οι άνθρωποι.

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και ο αέρας (και φέτος) στα μέρη εκείνα δε σηκώνει ...εκσυγχρονισμό, οπότε συνιστούμε στα μέλη της κυβέρνησης να τα ...αποφεύγουν.

Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση σ' αυτήν την περίπτωση δε θα επιδείξει την ίδια λογική που επέδειξε με τους μαθητές. Δηλαδή, αυταρχισμός σε όρια ...χούντας.

Αλλωστε, πρέπει να έχουν διδαχθεί, πλέον, ότι τέτοια μέτρα δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, αντίθετα, πεισμώνουν περισσότερο τον κόσμο.

ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΕ, μαθαίνουμε, ο Κ. Καραμανλής, μετά τις εξελίξεις της επιστροφής του Ζλάτκο Ζάχοβιτς στον Ολυμπιακό.

Οχι λόγω ...φιλάθλου ιδιότητας, βέβαια. Αλλα κάτι τέτοια βλέπει, και του αναπτερώνονται οι ελπίδες για την υπόθεση Αβραμόπουλου.

Με τη διαφορά, βέβαια, ότι ο Ζάχοβιτς είχε και ένα επίσημο συμβόλαιο, γεγονός που κάθε άλλο παρά ισχύει για τον δήμαρχο Αθηναίων.

Τα συμβόλαια που πιθανόν να έχει μόνο επίσημα δεν είναι και όσα υπάρχουν έχουν υπογραφεί ...κάτω από το τραπέζι.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ θα χρησιμοποιεί για να μεταβαίνει από το Πεντάγωνο στο κέντρο της Αθήνας για Υπουργικά Συμβούλια και άλλα τέτοια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως είδαμε και στα πλάνα των δελτίων ειδήσεων.

Προφανώς, θα έχει τους λόγους του ο Ακης να διαφημίζει τα έργα του Κώστα Λαλιώτη (ΠΑΣΟΚ είναι αυτό και οι «συμμαχίες» δίνουν και παίρνουν), αλλά πάλι ίσως να είχε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει και το λεγόμενο ...πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Οσο να 'ναι, όταν τα αεροπλάνα πέφτουν το ένα μετά το άλλο, σου δημιουργούνται ανασφάλειες...

Αναρωτιόμαστε, πάντως, ποιος ειδοποίησε τα τηλεοπτικά συνεργεία και ήταν παρόντα, όταν ο υπουργός χρησιμοποίησε το μετρό, σε μια δοκιμαστική διαδρομή του...

Λέτε, να δούμε και τον Κ. Λαλιώτη, να «οδηγεί» τανκ;..



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ