Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
MEΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαφνική συνάντηση Αραφάτ - Μπάρακ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Πολύωρη συνάντηση - έκπληξη είχαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε, τελικά, γνωστό. Εντούτοις, αφέθηκε να εννοηθεί ότι κύριο θέμα συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο παράτασης, για δύο μήνες τουλάχιστον, της προθεσμίας κατάληξης σε ένα σχέδιο - πλαίσιο, στο οποίο θα βασιστεί μια οριστική συμφωνία, που θα αποτελέσει το πέρας της πολύχρονης ισραηλινο - παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Παρά τις αλλεπάλληλες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή πλευρά δεν έδωσαν πληροφορίες για τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι παραμένουν πιστοί στην «ειρηνευτική διαδικασία» και ότι θα καταβληθούν, εκατέρωθεν, προσπάθειες να επιταχυνθεί ο ρυθμός των, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεων. Για πολλούς αναλυτές η συνάντηση αυτή έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στη Δαμασκό, μετά από την επ' αόριστον αναβολή των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από μία προσπάθεια της ισραηλινής ηγεσίας να δείξει στον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ ότι αν δεν επιθυμεί η Συρία να διαπραγματευτεί, το Ισραήλ έχει και άλλες επιλογές.

Σε κάποιο προάστιο του Τελ Αβίβ, το οποίο δεν έγινε γνωστό, συναντήθηκαν, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χωρίς, προηγουμένως, να έχει ανακοινωθεί απολύτως τίποτε στον Τύπο. Στη συνάντηση έλαβαν, επίσης, μέρος ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούτ Αμπάς και ο επικεφαλής των συμβούλων του Εχούντ Μπάρακ, Ντάνι Γιατόμ. Οπως μετέδωσε, χθες, το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην παραθαλάσσια πόλη Χαντέρα που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 26 ανθρώπων και αποδόθηκε στην παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμφωνήσουν σε μια παράταση, κατά δύο μήνες, στην προθεσμία κατάληξης σε προσχέδιο συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ