Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μπαχτσελί: «Μπορούμε να τον εκτελέσουμε αργότερα»...

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ο εθνικιστής ηγέτης και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε χτες πεπεισμένος ότι «ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα κρεμαστεί», αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναθεωρήσει την απόφασή του - σε μια σαφή διαφοροποίηση από τη «διαλλακτική γραμμή» που επιχειρούν να τηρήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ όσο και ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η διαδικασία, υποσχέθηκε ο Μπαχτσελί στους αδημονούντες οπαδούς του κόμματός του, που περιμένουν να δουν τον αυτονομιστή Κούρδο στο ικρίωμα, «δε θα διαρκέσει για πάντα. Και τότε, η διαδικασία εκτέλεσης θα ξεκινήσει και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί»!

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί, ελάχιστες μέρες μετά την αποδοχή της πρότασης Ετσεβίτ να τεθεί η εκτέλεση Οτσαλάν «στο ψυγείο» ώσπου να αποφανθεί επί της έφεσης που κατέθεσαν οι δικηγόροι του ηγέτη του ΡΚΚ στο ΕΔΑΔ, ενδέχεται να θέσει και πάλι εν αμφιβόλω τη συνοχή του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Κατά ισλαμιστών

Ο Τούρκος εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς εξακολουθεί να πιέζει για την απαγόρευση του ισλαμικού «Κόμματος της Αρετής». Ο σκληροπυρηνικός εισαγγελέας ζήτησε χτες από τη δικαστική εξουσία να πάρει θέση εναντίον του «σαφούς και παρόντος κινδύνου», που συνιστά το πολιτικό Ισλάμ, και να απαγορεύσει το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της χώρας. Ο Σαβάς έδωσε στη δημοσιότητα την προειδοποίησή του καθώς έμπαινε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αναπτύξει το αίτημά του για την απαγόρευση του ισλαμικού «Κόμματος της Αρετής», για το οποίο πιστεύει πως συνωμοτεί με στόχο να μετατρέψει την Τουρκία σε ισλαμικό κράτος. Οι δικαστές αναμένεται να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, και πάντως ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από ένα μήνα. Ο Σαβάς κάλεσε τον κόσμο να αντιταχθεί στους ισλαμιστές μέσω της κάλπης. «Ο λαός μας πρέπει να προστατέψει τη δημοκρατία με την ψήφο και τη συμπεριφορά του», σχολίασε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Τούρκος εξτρεμιστής ισλαμιστής ηγέτης σκοτώθηκε από την Αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη χτες. Επρόκειτο για ηγέτη της φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπολά», ο οποίος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την Αστυνομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», η σύγκρουση έγινε σε τριώροφο κτίριο στη συνοικία Μπεϊκόζ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, και διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Μεγάλος αριθμός όπλων και εγγράφων που ανήκουν στην παράνομη οργάνωση κατασχέθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, την οποία πραγματοποίησε η Αστυνομία για να βρει επτά επιχειρηματίες από την ανατολική και τη νοτιοανατολική Τουρκία που απήχθησαν πρόσφατα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ