Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια για σίγουρα κέρδη

Η διαχείριση του ελληνικού χρέους στο τραπέζι της χτεσινής συνάντησης με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Η πορεία εφαρμογής του αντιλαϊκού προγράμματος της κυβέρνησης και τα παζάρια για το «μείγμα» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.

Η τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος, με τη διασφάλιση «πρωτογενούς πλεονάσματος», και η επιτάχυνση των φιλομονοπωλιακών ανατροπών, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν ως «αναγκαίες προϋποθέσεις» από το ΔΝΤ - όπως έχουν τεθεί και από την ΕΕ - για να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για παραπέρα μείωση του ελληνικού χρέους. Η Κρ. Λαγκάρντ παρέπεμψε τις όποιες συζητήσεις για την άνοιξη του 2014.

Το ΔΝΤ έχει ταχτεί υπέρ ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το οποίο κατέχουν κατά κύριο λόγο τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στον αντίποδα, οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, αντιπροτείνουν είτε τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα, είτε τη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, όποια «συνταγή» διαχείρισης και αν επιλεγεί, θα συνοδευτεί με κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και νέα μέτρα.

Για να προσελκύσει κεφάλαια και επιχειρηματικές συμπράξεις για την ντόπια πλουτοκρατία, στις ομιλίες του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα «είναι παράγοντας σταθερότητας» και εστίασε στο στόχο του «πρωτογενούς πλεονάσματος». Ο Αντ. Σαμαράς είχε μαραθώνιο συναντήσεων με εκπρόσωπους μονοπωλιακών και τραπεζικών ομίλων, στους οποίους διαφήμισε τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας σαν «κράχτη» τα χαμηλά μεροκάματα, τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, τις κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, την παραπέρα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους 15 τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ άλλων, με τα στελέχη τραπεζικών κολοσσών, όπως η «Goldman Sachs», η «JP Morgan», η «Black Rock», η «Norgress Bank Investment» (όμιλος που διαχειρίζεται τα κρατικά κεφάλαια της Νορβηγίας). Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και κοινοπραξιών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ άλλων, τους ζήτησε να επενδύσουν στην Ελλάδα που «βγαίνει βήμα βήμα από την κρίση» και ισχυρίστηκε πως η χώρα «ήταν πρόβλημα σε μία ασταθή περιοχή, σήμερα αντίθετα είναι παράγοντας σταθερότητας». Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε για σίγουρα κέρδη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «θα υπάρξουν αρκετοί τραπεζικοί όμιλοι που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα και θα διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα».

Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, μετά τις συναντήσεις, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Κατέστησε ακόμα σαφές ότι η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την αντιμεταναστευτική πολιτική της και γενικότερα τον αυταρχισμό και την καταστολή, αφού, όπως είπε, «μετά την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής, προέχει η ασφάλεια των πολιτών».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, και θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Αύριο, Πέμπτη, θα έχει νέες συναντήσεις με εκπροσώπους μονοπωλιακών ομίλων (IBM, «Johnson and Johnson», «Mαstercard», «MacGrow Hill»), ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στην οποία θα παραστεί και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ