Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκροτήθηκε «Πρωτοβουλία» Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης

Συμμετέχουν 30 Κόμματα - Εκλέχτηκε 9μελής Γραμματεία

Το λογότυπο της Πρωτοβουλίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Το λογότυπο της Πρωτοβουλίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
(Της απεσταλμένης μας Βάσως ΝΙΕΡΡΗ).--

Βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της ενότητας του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος αποτέλεσε η χτεσινή Συνάντηση στις Βρυξέλλες όπου 30 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης» τους.

Την εισήγηση έκανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της προσπάθειας και την ανάγκη να στηριχτεί αποφασιστικά, έτσι ώστε να δώσει ώθηση στην πάλη του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, να επιδράσει θετικά και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ο εντεινόμενος αντικομμουνισμός σε επίπεδο ΕΕ, που μάλιστα σε κράτη - μέλη της εκφράζεται με απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, των συμβόλων, της λειτουργίας και της δράσης τους και με διώξεις σε βάρος μελών και στελεχών τους, ο κίνδυνος ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, ο επιζήμιος ρόλος του οπορτουνισμού, όπως εκφράζεται σε κάθε χώρα και σε επίπεδο ΕΕ μορφοποιείται στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, από την οποία υπογραμμίστηκε η ανάγκη η Πρωτοβουλία να διατηρήσει ισχυρό το μέτωπο απέναντί τους.

Από τη Συνάντηση εκλέχτηκε 9μελής Γραμματεία της Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν το ΚΚΕ, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, οι Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - ΚΚ Ιταλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Οι συμμετέχοντες ενέκριναν την Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, το σύμβολό της και σκιαγράφησαν τα επόμενα βήματά τους. Το κείμενο της Διακήρυξης θα δημοσιευτεί αύριο στο «Ριζοσπάστη». Σήμερα, παραθέτουμε ολόκληρη την εισήγηση του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα δράσουμε για τους κοινούς μας στόχους

Ο Γ. Μαρίνος είπε εισηγητικά: «Ευχαριστούμε πολύ τα 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους". Ευχαριστούμε πολύ τους συντρόφους που συνέβαλαν δημιουργικά με τη στήριξη αυτής της προσπάθειας, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, για να φτάσουμε σήμερα εδώ οργανώνοντας την πρώτη ιδρυτική συνάντηση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο υπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας υπηρετεί την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη και την ενίσχυση της πάλης των κομμουνιστικών κομμάτων για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Εχουμε βαθιά συναίσθηση της ευθύνης μας. Τα προβλήματα οξύνονται, η καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργατικών, λαϊκών οικογενειών στην ανεργία και τη φτώχεια, η εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο εντείνεται, υπονομεύεται το μέλλον της νεολαίας. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας υπηρετεί τη συγκέντρωση δυνάμεων και τη σχεδιασμένη δράση κατά της ΕΕ, της Ενωσης του κεφαλαίου.

Εχουμε πείρα, οι λαοί ζούνε τις οδυνηρές συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Συνθήκης της Λισαβόνας, τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", τα σκληρά μέτρα της "Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης". Αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με αιχμή την "Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας" της ΕΕ , την κοινή της δράση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας υπηρετεί την κοινή πάλη για τις ευρωεκλογές και τις άλλες πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με αποφασιστικότητα, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική της. Ενάντια στα αστικά, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις δυνάμεις του οπορτουνισμού που στηρίζουν την ΕΕ και κινούνται στη γραμμή της διαχείρισης του καπιταλισμού.

Δεν είναι εύκολη προσπάθεια, θα κουραστούμε, θα περάσουμε δυσκολίες αλλά μπορούμε να τις αντιπαλέψουμε. Και όλοι μαζί, συλλογικά, σχεδιασμένα θα δράσουμε για τους κοινούς μας στόχους. Με τη συμβολή όλων των κομμάτων, με ευθύνη και επιμονή θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια που θα δώσει ώθηση στην πάλη του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, με θετική επίδραση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ξεκινάμε καλά, συναισθανόμενοι τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μας. Ξεκινάμε 30 Κομμουνιστικά Κόμματα και στην πορεία όλοι μας θα κάνουμε προσπάθεια να πάρουν μέρος και άλλα κόμματα που συμφωνούν με την ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ και σήμερα διστάζουν. Η πόρτα είναι ανοικτή, η συζήτηση συνεχίζεται.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η συμφωνία μας στην "ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ" έχει μεγάλη σημασία γιατί επιτρέπει να ξεκινήσουμε με γερές βάσεις και να αναπτύξουμε αυτήν την κομμουνιστική πρωτοβουλία. Οι ηγετικές δυνάμεις του ΚΕΑ έχουν κάνει τις δικές τους επιλογές, υποστηρίζουν την ΕΕ και βασικές, στρατηγικές της θέσεις.

Υποστηρίζουν μια ένωση του κεφαλαίου που γίνεται συνεχώς και πιο αντιδραστική και επικίνδυνη, έχουν αρνηθεί τις αρχές της κοσμοθεωρίας μας, τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού. Η ευθύνη είναι δική τους, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πιστεύουμε ότι θα βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα και θα στηρίξουν την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας.

Για το σχεδιασμό της δράσης την επόμενη περίοδο

Από σήμερα μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για το σχεδιασμό της δράσης που θα αναπτυχθεί την επόμενη περίοδο, εμπλουτίζοντας τους στόχους πάλης και τις παρεμβάσεις μας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προτείνουμε να προχωρήσουμε ως εξής:

  • Να προετοιμάσουμε παρέμβαση για τη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη που θα εξετάσει σημαντικά ζητήματα κατά των λαών και μεταξύ αυτών την αναθεώρηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.
  • Αμεσα, να ετοιμάσουμε παρέμβαση για την απελευθέρωση των 4 Κουβανών αγωνιστών, που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και να τοποθετηθούμε ενάντια στην κοινή θέση της ΕΕ.
  • Να ετοιμάσουμε έγκαιρα ανακοίνωση για τις ευρωεκλογές και να την εκδώσουμε το Γενάρη, επανερχόμενοι ξανά τον Απρίλη με σύντομο κάλεσμα.
  • Να ετοιμάσουμε Παρέμβαση κατά του Αντικομμουνισμού, κατά των απαγορεύσεων ΚΚ, συμβόλων και να τη δημοσιοποιήσουμε το Φλεβάρη 2014.
  • Τον Φλεβάρη 2014 να τοποθετηθούμε για το ρόλο των ευρωκομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΑ.
  • Να ετοιμάσουμε για το Μάρτη 2014 ειδική τοποθέτηση για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η ΕΕ και να αναδείξουμε τις συνέπειες κατά των εργαζομένων και ιδιαίτερα της Νεολαίας.
  • Να ετοιμάσουμε, αρχές Απρίλη, τοποθέτηση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλεια και Αμυνας της ΕΕ - για τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Για όλα τα παραπάνω, με συνεννόηση στη γραμματεία της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ" και θα γίνεται συγκεκριμένος καταμερισμός για τα θέματα του σχεδιασμού δράσης που θα συμφωνήσουμε σήμερα.

Να δούμε ακόμα δύο ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την κατάθεση ερωτήσεων προς το ευρωκοινοβούλιο για προβλήματα εργαζομένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με την αξιοποίηση κομμουνιστών ευρωβουλευτών.

Το δεύτερο αφορά την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων σε διάφορες χώρες με την αξιοποίηση στελεχών από τα ΚΚ, που συμμετέχουν στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ", ώστε να μεταφέρεται η πείρα και να στηρίζονται δραστηριότητες των κομμάτων μας.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ξεκινάμε μαζί μια πολύ σημαντική προσπάθεια και έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχει η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ προς όφελος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη - καλή επιτυχία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κοινή δράση και ο συντονισμός των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε συνθήκες πανδημίας(23/5/2020)
Για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και το συντονισμό του αγώνα(29/1/2013)
ΝΑΤΟ και ΕΕ πάνε «πακέτο»(30/6/2004)
Επιστολή προς την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας(21/9/2003)
ΟΧΙ στην Ευρώπη των πολυεθνικών(3/6/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org