Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11665

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας» Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης

ΣΕΛ.  3
Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 23 Οκτώβρη

ΣΕΛ.  11

ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ με επικίνδυνες θεωρίες

ΚΚΕ: «Ο πρωθυπουργός, προσπαθεί να τσουβαλιάσει τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη λαϊκή πάλη για να απαλλαγεί ο λαός από αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που φέρνουν στους λαούς φτώχεια, πολέμους και αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας»

Σε ευθεία επίθεση ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες που βάζουν στο επίκεντρο την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τους «εξτρεμισμό», προχώρησε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό. Από τη μια πλευρά έχουμε τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη μια ακραία αντιπολίτευση, η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ»! Και συνεχίζει να προβάλλει στην ουσία την ανιστόρητη, ανυπόστατη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, στοχοποιώντας το λαϊκό κίνημα.


ΣΕΛ.  2

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη
  • Αθήνα: 11 π.μ. στην Ομόνοια
  • Θεσσαλονίκη: 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Ολοι στη δράση για την επιτυχία τους

ΣΕΛ.  10

Πολλά τα ερωτήματα...

Εσκισαν τα ρούχα τους γραφίδες των αστικών ΜΜΕ να αποδείξουν ότι η «υπόθεση της Χρυσής Αυγής» είναι μια αμιγώς ποινική και όχι πολιτική υπόθεση. Πού οφείλεται η ευαισθησία τους να μη διώκεται το φρόνημα, η ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση; Τα επιχειρήματα που προβάλλουν είναι σαθρά. Από τη μια, επιδιώκουν να καλύψουν το ότι η ΧΑ είναι εγκληματική γιατί είναι φασιστική, γιατί συγκροτείται ως αντιδραστική αστική πολιτική δύναμη ενάντια στο εργατικό κίνημα. Επιδίωξη, που ενδεχομένως να συνδέεται και με στόχους αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος στα πρότυπα άλλων καπιταλιστικών κρατών. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ιδεολογικοί συγγενείς της ΧΑ «σοβαρεμένοι» να παίρνουν μέρος στη συγκρότηση κυβερνητικών συνασπισμών στη Νορβηγία και την Αυστρία. Το «σοβάρεμα», βεβαίως, δεν αναιρεί τον επιθετικό τους ρόλο απέναντι στο εργατικό κίνημα, τη δηλητηρίαση των εργαζομένων με τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Από την άλλη, υπάρχει και το τυράκι ότι δηλαδή διαχωρίζουν τη μορφή της δράσης από το περιεχόμενό της, το στόχο της, τσουβαλιάζοντας δράσεις που κινούνται σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση. Ετσι, ως εγκληματική οργάνωση να μπορεί με την ίδια ευκολία να χαρακτηριστούν τα «τάγματα εφόδου» των φασιστών, που μαχαιρώνουν εργάτες, και οι εργαζόμενοι που περιφρουρούν τις κινητοποιήσεις τους ή που αντιστέκονται στην εφαρμογή ενός αντιλαϊκού μέτρου. Ετσι, λοιπόν, μέτρα που παίρνονται σήμερα ενάντια στην αποδεδειγμένα εγκληματική δράση της ΧΑ, αύριο να μπορούν να αξιοποιηθούν ενάντια στο εργατικό κίνημα. Η προπαγάνδα αυτή είναι επικίνδυνη και πρέπει να απορριφθεί. Είναι καθαρό ότι οι φασιστικές - ναζιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να τσακιστούν χωρίς να τσακιστούν το κεφάλαιο και το κράτος του που τις συγκροτούν και τις ενισχύουν. Στις σημερινές, όμως, συνθήκες μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να τους σταθεί εμπόδιο. Ετοιμότητα, λοιπόν, και επαγρύπνηση.Γιατί άφησαν ελεύθερους τους τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές;

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση να μείνουν ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Απαιτείται να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργατών κ.ά. αυτού του ναζιστικού μορφώματος. Κανένας εφησυχασμός.


ΣΕΛ.  6   -   7
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Η πληρωμή με ακίνητα τσακίζει το λαό

ΣΕΛ.  14
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

ΣΕΛ.  9
Σήμερα η μέρα διεθνούς δράσης της ΠΣΟ

ΣΕΛ.  11
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα «Sprider stores»

ΣΕΛ.  13


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org