Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Κυβέρνηση - ΟΑΕΕ να δώσουν τώρα λύση

Καταγγελία για καρκινοπαθή που κατέληξε, επειδή δεν μπορούσε να κάνει θεραπεία. Ανάλογη περίπτωση ανέδειξε ο «Ρ» στις 28/10

Ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το θέμα με τον ανασφάλιστο καρκινοπαθή, μετά την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το θέμα με τον ανασφάλιστο καρκινοπαθή, μετά την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Τραγικές καταστάσεις βιώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που στερούνται τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξαιτίας οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπως αποκαλύπτει η ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δ. Αθήνας, προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και την Διευθύντρια του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειώνεται:

  • Το ζήτημα αφορά χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες «που λόγω της βάρβαρης εφαρμοζόμενης πολιτικής και του οικονομικού στραγγαλισμού τους, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, στην έτσι και αλλιώς υπέρβαρη ασφαλιστική εισφορά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε την απαραίτητη στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη, οι ίδιοι και τα προστατευμένα μέλη της οικογένειάς τους».
  • Η πολιτική αυτή «έχει οδηγήσει πάνω από 400 χιλιάδες συναδέλφους ανασφάλιστους στην απόγνωση. Δεκάδες πεθαίνουν καθημερινά λόγω αδυναμίας να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους ή να κάνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται».
  • Αναφέρεται συγκεκριμένο παράδειγμα συναδέλφου, «η οποία επί 28 συναπτά έτη ήταν ταμειακώς ενήμερη, όμως τα τελευταία 2-2,5 χρόνια δεν τα κατάφερνε. Για κακή της τύχη όμως, η επάρατος της χτύπησε την πόρτα, βρίσκοντάς την ανασφάλιστη, σε άσχημη οικονομική κατάσταση, χωρίς τη δυνατότητα να ακολουθήσει τα στοιχειώδη για τη θεραπεία της. Παρ' όλες τις παρεμβάσεις μας, σε εσάς κα Κωτίδου, στο συμβούλιό σας και στον Υπουργό, για κατ' εξαίρεση θεώρηση στο βιβλιάριό της, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, για να μπορέσει να βρει την απαραίτητη περίθαλψη, δεν έγινε κατορθωτό να καμφθεί η απάνθρωπη αντίθεσή σας». Η αδυναμία να έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη θεραπεία, συντέλεσε στο θάνατό της, στις αρχές Σεπτέμβρη.
Δεσμεύτηκε το υπουργείο Υγείας

Παρόμοια είναι η περίπτωση που ανέδειξε πρωτοσέλιδα ο «Ριζοσπάστης» το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, ύστερα από κινητοποίηση που έκανε την προηγούμενη μέρα στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΕ αντιπροσωπεία των συνδικάτων και φορέων που απαρτίζουν τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω.

Η Ενωση των ΕΒΕ, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΒΣΑ, ο Σύλλογος της ΟΓΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων και το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, απαίτησαν να δοθεί παράταση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη ενός 47χρονου αυτοαπασχολούμενου, που είναι καρκινοπαθής και κάνει θεραπεία. Λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ, το βιβλιάριο Υγείας του έχει λήξει και δεν ανανεώθηκε.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση και τη δημοσιοποίηση του θέματος, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να δεσμευθεί ότι θα δώσει έγκαιρα λύση, ώστε ο ανασφάλιστος καρκινοπαθής να μην αναγκαστεί να διακόψει τη θεραπεία του, καθώς η επόμενη χημειοθεραπεία πρέπει να γίνει στις 7 Οκτώβρη.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να τακτοποιήσει το θέμα μέχρι την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ παραμένουν σε ετοιμότητα. Τονίζουν πως κανένας αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να βρεθεί μόνος και ότι απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται, να αντιτάξει την οργάνωση και την πάλη μέσα από τις γραμμές του αντιμονοπωλιακού κινήματος των ΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org