Σε ΗΠΑ, Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία στρώνεται ο δρόμος για διευθέτηση τύπου Ανάν
ΛΕΥΚΩΣΙΑ._
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι μεθοδεύσεις όσον αφορά το Κυπριακό, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, καθώς και επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, παρά την κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.
Στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Κύπρος στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, αναφέρθηκε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη στο νησί. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις ανέδειξαν και έφεραν στην επιφάνεια τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος», κάτι που όπως είπε ισχύει και για την Ελλάδα.
Ο Ελληνας ΥΕΘΑ εξέφρασε την ελπίδα το 2014 η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να γιορταστεί «με το περιεχόμενό της να καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο». Να σημειωθεί ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, μόλις μία μέρα πριν προανήγγειλε σχέδιο επίλυσης, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη.
Αντίστοιχα στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για «ανασχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής με βάση τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να χτιστούν νέες «στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικά κράτη της περιοχής ή και υπερατλαντικά», δεδομένων και των θέσεών του για προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, καθώς και για μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστική των μεθοδεύσεων είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με αιχμή το ρόλο που επιχειρείται να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος χαρακτήρισε τη Λευκωσία εταίρο της Ουάσιγκτον στην προαγωγή της «περιφερειακής σταθερότητας», την προώθηση της «οικονομικής ανάπτυξης» και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».