Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάνουν ότι κατηγορούν τους άλλους

Απάντηση στη ΓΣΕΕ, για το μέλλον των κινητοποιήσεων αποστέλλει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων όπου μεταξύ άλλων εγκαλεί τη ΓΣΕΕ για «απεργίες - ντουφεκιές» και απεργίες «που εκφωνούνται λίγα 24ωρα πριν την πραγματοποίησή τους χωρίς να υπάρχει απαραίτητος χρόνος για έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων...». Τη ΓΣΕΕ πρέπει και μπορεί να την εγκαλούν οι εργάτες για πολύ περισσότερα. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ («Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΕΜΕΙΣ, που είναι πρώην ΠΑΣΚΕ) ισχύει το «Κοίτα ποιος μιλάει..!». Διότι μόλις πριν απόλίγες ημέρες, η παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» στη ΓΣΕΕ ζητούσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την προκήρυξη απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ 2-3 ημέρες πριν την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. Και μάλιστα εγκαλούσε το ΠΑΜΕ γιατί συμπλέει με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ... Ο τυχοδιωκτισμός αυτών των δυνάμεων είναι τέτοιος που φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται ασκούν «κριτική» στην πλειοψηφία.

ΥΓ: Ακόμα και αν υπήρχε χρόνος για να μιλήσουν στους εργάτες τα στελέχη της πλειοψηφίας, τι άραγε θα τους έλεγαν; Μήπως θα τους καλούσαν σε απεργία, για να διεκδικήσουν μειώσεις στο μισθό τους, όπως προέβλεπε η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση την οποία υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τους εργοδότες και την οποία με σθένος υποστήριζε ο γγ της ΟΙΥΕ;

Μπράβοι εφοπλιστών και εργολάβων...

Οταν αρχές Αυγούστου οι νεοναζί βουλευτές Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος εμφανίστηκαν στη Ζώνη του Περάματος να κάνουν τεμενάδες στους εφοπλιστές, προαναγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση κατά πρωτοπόρων κομμουνιστών εργατών λίγες βδομάδες αργότερα, είχαν μαζί και κλακαδόρους. Ανάμεσά τους οι συλληφθέντες σήμερα Αναστάσιος Μιχάλαρος και Χρήστος Κυριτσόπουλος, που τότε στο Πέραμα έφτιαχναν κι αυτοί κλίμα κατά των κομμουνιστών, με επιχειρήματα απ' τα συρτάρια της Ενωσης Εφοπλιστών. Π.χ., ο Μιχάλαρος υποστήριζε: «Αυτά τα τρία χρόνια έρχονταν βαπόρια εδώ και έχουν φύγει γιατί έχουν κάνει απεργίες; Σηκωθήκαμε να εναντιωθεί κανένας; Αρα υπάρχει τρομοκρατία εδώ μέσα (...) θέλετε να το πολεμήσουμε;» κατέληγε εννοώντας το ΚΚΕ. Κι αφού έβγαζε λάδι τους εφοπλιστές που στέλνουν τα βαπόρια τους στο εξωτερικό, δήλωνε ότι είναι «τιμή» και «καμάρι» του που είναι χρυσαυγίτης.

Ο Κυριτσόπουλος στην ίδια (εγκληματική για τους εργάτες και δουλοπρεπή μπρος στα αφεντικά) ρότα ξεκαθάριζε: «Είναι χαρά μας και τιμή μας να μιλάμε με εθνικιστές (...) με το "σεις" και με το "σας" δεν βγαίνει τίποτα. Υπάρχει το κατεστημένο εδώ πέρα, υπάρχει ο σταλινισμός, υπάρχει το ΚΚΕ μ-λ-ξ-τ, οι οποίοι αποφασίζουν και διατάζουν χρόνια. Σε οποιοδήποτε βαπόρι ερχόταν εδώ αποφασίζουν αυτοί ποιοι θα δουλέψουν, πώς θα δουλέψουν, ποιους θα πάρουνε, "σταμάτα το βαπόρι αν δεν κάνεις αυτό", "να φύγει το βαπόρι", και ισχύουν ακόμα αυτά (...) δηλαδή θα πρέπει να χαλάσουμε την καρδιά μας με το κατεστημένο, με τη χούντα την κόκκινη η οποία θέλει να είναι μέσα στα πράγματα και να αποφασίζει και να διατάσσει»...

... οι συλληφθέντες νεοναζί

...Σημειωτέον λίγες βδομάδες αργότερα ο Κυριτσόπουλος (ως εργοδηγός, εργαζόμενος στη Ζώνη) φανέρωνε σε δημοσιογράφους τους πόθους εφοπλιστών, εργολάβων και νεοναζί: «(...) θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».

Μαζί τους αρχές Αυγούστου κι άλλα τέτοια θρασίμια να διακηρύσσουν ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε». Να κάνουν προτάσεις όπως «να πάμε στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, (...) να πάμε στη φωλιά του κούκου, να την ξεριζώσουμε (...) να καλέσουμε τον κόσμο μας εκεί». Για να πάρουν τις ανάλογες διαβεβαιώσεις από τους βουλευτές τους, π.χ. τον Γ. Λαγό ότι «εμείς θα είμαστε εκεί» ή «...Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (...) θα εξαφανιστούν από 'δω πέρα μέσα». Τσιράκια του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των εργολάβων, μπράβοι τους ενάντια στο λαό και την εργατιά.

Ερωτήματα...

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η απάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας ότι δε διαπιστώνεται σχέση εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, πόρισμα ΕΔΕ που παρέδωσε πρόσφατα ο Α/ΓΕΕΘΑ στον υπουργό Εθνικής Αμυνας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία, που να αποδεικνύουν μετά βεβαιότητας τη συμμετοχή εν ενεργεία στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων σε «παράνομες» εκδηλώσεις της οργάνωσης. Το ΥΕΘΑ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση ισχυριζόμενο ότι «από το πόρισμα προκύπτει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή εν ενέργεια στελεχών των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων σε εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής».

Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι ΕΔΕ και πόρισμα ολοκληρώθηκαν ταχύτατα, σαν κάποιοι να ήθελαν άρον άρον να βγάλουν την ...υποχρέωση της διερεύνησης σοβαρότατων καταγγελιών. Και δε θα είχε άδικο. Σε κάθε περίπτωση, μένουν αναπάντητα ερωτήματα όπως:

- Χρυσαυγίτες είπαν σε δημοσιογράφους ή στις ανακριτικές αρχές ότι εκπαιδεύονταν ως παραστρατιωτικές μονάδες και «τάγματα εφόδου» σε Ραφήνα, Πάρνηθα, Φυλή, Πόρτο Γερμενό, Μάνη και Κεντρική Εύβοια, από πρώην και εν ενεργεία μέλη των ΟΥΚ, ΛΟΚ και άλλων επίλεκτων μονάδων του στρατού. Δήλωσαν ότι η εκπαίδευση περιελάμβανε και χειρισμό όπλων. Ελεγαν ψέματα;

- Χρυσαυγίτες κατήγγειλαν ότι ανάμεσα στους χώρους όπου εκπαιδεύονταν στρατιωτικά ήταν ο στίβος μάχης των καταδρομέων στη Μάνδρα Αττικής και οι παλιές αποθήκες πυρομαχικών στη Μαλακάσα. Δεν ισχύουν αυτά που καταμαρτυρούν;

- Εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας έχουν διατρανώσει απροκάλυπτα τις ρατσιστικές, εθνοκαπηλικές, φιλοχουντικές διαθέσεις τους. Π.χ. στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μάρτη 2010 στην Αθήνα, βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΟΥΚ) του Λιμενικού Σώματος φώναξαν μισαλλόδοξα συνθήματα όπως «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ», «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ' αυτούς», «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» κι άλλα παρόμοια. Το Νοέμβρη 2011 στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ευελπίδων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αρχηγός μιας τάξης των ευέλπιδων σηκώθηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να εξηγεί στους συναδέλφους του ότι «η επανάσταση της 21ης Απριλίου» είχε διαστρεβλωθεί. Κατόπιν, μαζί με άλλους πέντε τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας. Σήμερα, για τους δικούς του λόγους το σύστημα δείχνει να θυσιάζει αστυνομικούς που ήταν σε ευθεία διασύνδεση με τους νεοναζί. «Ευδοκιμούν», λοιπόν, ή όχι τέτοια σταγονίδια στις τάξεις και του στρατού;

- Γενικότερα, υπάρχουν κι εκπαιδεύονται ή όχι μονάδες τύπου «Πατριωτική Πολιτοφυλακή», άλλες παραστρατιωτικές ομάδες (όπου λέγεται ότι δραστηριοποιούνται και εν ενεργεία στελέχη, όχι μόνο απόστρατοι) που διακηρύσσουν ότι «είναι έτοιμες να αναλάβουν ρόλο στο όνομα υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων σε συνθήκες αναρχίας και χάους»; Κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει δράση ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του.

Αλήθεια, τι έχουν να πουν για τα παραπάνω; Που είναι ενδεικτικά, ως προς το ότι η Χρυσή Αυγή διαπλέκεται με θύλακες στα σώματα ασφαλείας, στο στράτευμα, με αφανείς σκοτεινούς μηχανισμούς...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Βρωμερή καπηλεία

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ευστάθιος Μπούκουρας στο fecebook και με το σύνθημα «ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ...» συνοδεύει την ανάρτησή του με την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου», ποίημα του Κώστα Βάρναλη, που μελοποίησε ο Λουκάς Θάνος με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Πρόκειται για σκύλευση του ποιητή, του συνθέτη και του ερμηνευτή και παραποίηση αξιών και παρακαταθηκών του λαού, με τη χρησιμοποίηση ενός ποιήματος και ενός τραγουδιού που με εκλαϊκευτικό τρόπο δείχνει πως η συνειδητοποίηση από την εργατική τάξη και το λαό της εκμετάλλευσης από τους καπιταλιστές θα τους δώσει τη δύναμη να φέρουν «ανάποδα το ντουνιά», δηλαδή να τους ανατρέψουν. Το ναζιστικό δολοφονικό μόρφωμα στήριξης των εκμεταλλευτών και δύναμη κρούσης και καταστολής ενάντια στους εργάτες, είναι αδίστακτο και ικανό για την πιο βρωμερή προβοκάτσια. Γι' αυτό και αυτού του τύπου η καπηλεία της «Μπαλάντας του κυρ Μέντιου». Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι ο φασισμός προκειμένου να πετύχει το σκοπό του έχει βρωμίσει ό,τι ιερότερο έχει στην ψυχή, στο μυαλό και στη συνείδησή του ο λαός.

Απαράδεκτοι και επικίνδυνοι

Απάντηση προς τη ΓΣΕΕ για τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα, απέστειλε η Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Στην κατακλείδα της σημειώνει: «Τέλος η ανέξοδη καταγγελτικότητα και η ανεύθυνη απαίτηση για εκτροπή της δράσης μας σε εξτρεμιστικές πρακτικές μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τριτοκοσμικές ατραπούς». Δε γνωρίζουμε σε ποιους αναφέρεται η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τη συγκεκριμένη διατύπωση. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται τουλάχιστον για απαράδεκτη και επικίνδυνη θέση. Από πού και ως πού η δράση του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να ταυτίζεται με «εξτρεμιστικές πρακτικές»; Από πού και ως πού οι αγώνες των εργαζομένων, οι καταγγελίες τους και η δράση των συνδικάτων παραλληλίζονται με τέτοιου είδους πρακτικές και μάλιστα αυτό να εκστομίζεται από έναν συνδικαλιστικό φορέα; Και αυτό να γίνεται σε μια στιγμή όπου συντεταγμένα και από διαφορετικές πλευρές επιχειρείται να παρουσιαστούν οι αγώνες του λαού ως κάτι που ενέχει κινδύνους για τη «σταθερότητα» και την «ομαλότητα»; Τέτοιες τοποθετήσεις όχι μόνο ρίχνουν νερό στο μύλο της αντίδρασης και των φορέων της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά ευθέως στοχοποιούν τη λαϊκή πάλη. 'Η μήπως αυτός είναι ο στόχος των συντακτών; Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν οι εργατοπατέρες. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και να τους γυρίσουν την πλάτη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ηξεραν αλλά τη «φούσκωναν»

Από το περασμένο Σάββατο εξελίσσεται και ένας ανταγωνισμός στα αστικά ΜΜΕ για το ποιος υποτίθεται θα βγάλει περισσότερα «άπλυτα στη φόρα» για τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της. Αλλά υπάρχουν και αποκαλύψεις που το λιγότερο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του αστικού πολιτικού συστήματος στη μη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Για παράδειγμα, στα χτεσινά «Νέα» υπάρχει «αποκαλυπτική αναφορά της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) του Φλεβάρη 2012 για τον χρυσαυγίτη "νονό" Γ. Λαγό». Λέει αυτή η έκθεση της ΕΥΠ ότι ήταν εκβιαστής, «προστάτης» μαγαζιών της νύχτας, διακινούσε γυναίκες με σκοπό την πορνεία. Επίσης, η ΕΥΠ είχε σχηματίσει εικόνα για το δίκτυο της Χρυσής Αυγής ως ένα συνονθύλευμα από μαχαιροβγάλτες, κοινούς εγκληματίες, απόστρατους και νοσταλγούς της χούντας. Αλλά οι εκλογές που μεσολάβησαν το Μάη και τον Ιούνη του 2012, όπως λένε, έβαλαν την παρακολούθηση και την έρευνα των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής στο ντουλάπι, ενώ μετά την εκλογή τους ως βουλευτών σταμάτησε εντελώς. Στη συνέχεια εξηγείται ότι υπήρξε αμηχανία και αναποφασιστικότητα αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός καταστολής για να αντιμετωπιστεί ένας πολιτικός οργανισμός που έχει μπει στη Βουλή και η ...στροφή επήλθε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ολη αυτή η ιστορία, όμως, αυτό που αποδεικνύει είναι ακριβώς ότι το αστικό κράτος, τα αστικά κόμματα, οι κυβερνήσεις, και ήξεραν και είχαν το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τους εγκληματίες. Και εδώ προκύπτει μέγα ερώτημα. Γιατί, ενώ ήξεραν, άφησαν τη φασιστική συμμορία να αναπτυχθεί; Ηξεραν ότι οι ναζιστές είχαν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, με τμήματα των μηχανισμών καταστολής. Γιατί δεν προχώρησαν στην αντιμετώπισή τους;

Φαίνεται ότι ευνοήθηκε το φούντωμα της Χρυσής Αυγής, για να χρησιμοποιηθεί, όπως έγινε, για την τρομοκράτηση εργατών, για το χτύπημα του εργατικού κινήματος, γιατί λειτουργεί άμεσα ως μπράβος των αφεντικών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Γιατί τώρα επιλέγουν να «αφοπλίσουν» τη ναζιστική οργάνωση; Πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η εξέλιξη για την κυοφορούμενη και επιδιωκόμενη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, μέρος του οποίου είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά και τη θωράκιση της αστικής εξουσίας με ακόμη πιο αντιδραστικούς νόμους, παρακαταθήκη για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος;

Οι εργάτες, κάθε λαϊκός αγωνιστής, κάθε βιοπαλαιστής, πρέπει να είναι ψυλλιασμένοι μ' αυτή την υπόθεση. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ο φασισμός γεννιέται από τα σπλάχνα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, χρησιμοποιείται ως ο πέλεκυς ενάντια στο εργατικό και το επαναστατικό κίνημα. Οπως σημειώνει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην τελευταία του ανακοίνωση για τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, «το ναζισμό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σάπιο αστικό κράτος, αλλά η λαϊκή συμμαχία που θα έχει στόχο να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει ναζιστικά μορφώματα, όπως τη δολοφονική Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της». Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει κάθε μέλος του ΚΚΕ με τη δράση του μέσα στο λαϊκό κίνημα.

Παριστάνουν τους ... ανήξερους

«Τότε δεν τους ξέραμε», ισχυρίστηκε ο κ. Πρετεντέρης στο «Μέγκα», αναφερόμενος στη στάση των ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αλλά προκαλεί κατάπληξη, άνθρωποι όπως οι τηλεαστέρες που (λένε ότι) τα ξέρουν όλα, να παριστάνουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι πολιτικοί τους φίλοι τους ανήξερους.

Ηταν ανήξεροι, για παράδειγμα, για την ύπαρξη ναζιστικού μορφώματος που έχει διακηρύξει τη λειτουργία του από το 1983. Ηταν ανήξεροι για τον ιδρυτή του, τον Μιχαλολιάκο, που είχε καταδικαστεί από το 1978 για ακροδεξιά τρομοκρατία και για τις βόμβες στο ΡΕΞ και στην ΕΛΛΗ. Ηταν ανήξεροι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του φοιτητή Κουσουρή και των συναδέλφων του το 1998 στην Ευελπίδων. Ηταν ανήξεροι περί το όνομα «Περίανδρος». Ηταν ανήξεροι για το γεγονός ότι ο επί Παπαδήμου συγκυβερνήτης των Σαμαρά - Βενιζέλου, ο Καρατζαφέρης, είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ. το 2002 τέσσερα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής.

Πριν φτάσουμε, δηλαδή, στα πογκρόμ κατά μεταναστών, στη δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, στο έγκλημα στο Κερατσίνι, όλα τα προηγούμενα τους ήταν... άγνωστα.

Αλλά τώρα τα... έμαθαν. Μπράβο!

Υπόσχονται παράδεισο στους επιχειρηματίες

«Η πολιτική των μνημονίων είναι αυτή που διώχνει τις επιχειρήσεις. Μια πολιτική ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας όχι μόνο δε θα διώχνει, αλλά θα προσελκύει επιχειρήσεις όλων των τύπων και μεγεθών, πριν απ' όλα γιατί θα είναι σαφείς οι αναπτυξιακοί και οι παραγωγικοί προσανατλισμοί». Από συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στην «Ημερησία» με αφορμή τη μεταφορά της έδρας της «Βιοχάλκο» στο Βέλγιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ένα ακόμη παράδειγμα για να στοιχειοθετήσει την ανάγκη εφαρμογής της δικής του «αντιμνημονιακής» στρατηγικής ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας, συγκαλύπτοντας την ουσία τέτοιων φαινομένων. Γιατί μεταφορά εταιρειών από χώρα σε χώρα δε γίνεται πρώτη φορά, ούτε μόνο σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ούτε βεβαίως μόνο από καπιταλιστικές οικονομίες που εφαρμόζονται πολιτικές «μνημονίων». Η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα ωθεί σε τέτοιες μετακινήσεις. Και η ανταγωνιστικότητα περιλαμβάνει βεβαίως χαμηλούς μισθούς, χαμηλή φορολογία, χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια, δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια, μείωση κόστους μεταφοράς, αν και στην περίπτωση της «Βιοχάλκο», η παραγωγή παραμένει στην Ελλάδα. Απ' όλα αυτά τίποτα δεν είναι ωφέλιμο για την εργατική τάξη. Και ταυτόχρονα ομολογεί πως όλ' αυτά θα τα εφαρμόσει η «αντιμνημονιακή» στρατηγική ανάπτυξης για να προσελκύει επιχειρήσεις και επενδύσεις. Παράδεισο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες υπόσχονται.

Αλλα έχουν στο νου τους

«Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει»(!) έλεγε και ξανάλεγε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Μ. Βορίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και απαντώντας στα ερωτήματα σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται σχετικά με τη Χρυσή Αυγή.

Μόνο που οι διατυπώσεις προδίδουν. Προδίδουν τόσο τις αντιλήψεις τους, όσο και το πού στοχεύουν. Γιατί μια αντίληψη που καθοδηγείται από την αρχή ότι «η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» (!), είναι προφανές ότι μόνο ως πρόσχημα αξιοποιεί τη Χρυσή Αυγή για «να κάνει ό,τι θέλει». Και είναι εξίσου προφανές ότι επιδιώκουν «να κάνουν ό,τι θέλουν» όχι για την αντιμετώπιση του φασισμού, που γεννιέται και τροφοδοτείται από το σύστημά τους. Αλλά ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, ενάντια δηλαδή σε όσους αντιδρούν και αντιπαλεύουν την πολιτική των Βορίδηδων, δηλαδή την πολιτική που υπηρετεί το ίδιο σύστημα, τον καπιταλισμό, όπως και ο φασισμός.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ