Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές σε Ηλεία και Ανδρο

Τραυματίστηκε πυροσβέστης στην Ηλεία

Από την κατάσβεση της φωτιάς στην Ηλεία

Eurokinissi

Από την κατάσβεση της φωτιάς στην Ηλεία
Μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε Ηλεία και Ανδρο. Οι πυροσβέστες, είχαν να αντιμετωπίσουν τους δυνατούς ανέμους που βοηθούσαν την πύρινη λαίλαπα να εξαπλωθεί γρήγορα και που δεν άφησαν - στη φωτιά της Ανδρου - τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ούτε λήψη νερού. Ετσι, οι πυροσβέστες έδωσαν για άλλη μία φορά τον καλύτερο εαυτό τους, προσπαθώντας από τη μία να «καλύψουν» τα τεράστια κενά στο Σώμα και από την άλλη να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν σε οικισμούς. Αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας, ήταν ένας πυροσβέστης να τραυματιστεί στο μέτωπο της Ηλείας. Χτες, η κατάσταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήταν καλύτερη και στα δύο μέτωπα.

Ως «οριοθετημένη» παρουσίαζε η Πυροσβεστική την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Κλινδία Ηλείας και κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν καεί πάνω από 1.500 δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της Κυριακής και παρά το γεγονός ότι ισχυρές επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να την περιορίσουν, η έλλειψη εναερίων μέσων (αρχικά) και οι ισχυροί άνεμοι στάθηκαν σύμμαχοι για τις φλόγες. Μέχρι τη δύση του ηλίου έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αθήνα και Ηπειρο, καθώς και επτά «Καναντέρ» (αφού τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν στην πυρκαγιά της Ανδρου) τα οποία και έκαναν ρίψεις νερού με στόχο την κατάσβεσή της. Το βράδυ, οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν αρκετές εστίες κοντά στον οικισμό Καρακασίμι και να την οριοθετήσουν.

Χτες, τα τρία αεροσκάφη, οι 55 πυροσβέστες με τα 26 οχήματα και τα 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσπαθούσαν να ανακόψουν τα μέτωπα που ξεπρόβαλαν μέσα στην καμμένη έκταση λόγω αναζωπυρώσεων. Στις 2.30 το μεσημέρι, πυροσβέστης της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ βρισκόταν σε βράχια και έσβηνε φλόγες, έπεσε από ύψος και τραυματίστηκε. Τον εργαζόμενο, μετέφερε ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπόρεσαν από την πρώτη στιγμή να συμμετάσχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, υπήρχε μόνο ένα «Καναντέρ» «ετοιμοπόλεμο» στην Ανδραβίδα και τα υπόλοιπα που μπορούσαν να συνεισφέρουν έφτασαν αργά. Ενώ κλήθηκε από την Ανδρο και το ελικόπτερο «Ερικσον» ώστε να συνδράμει στην κατάσβεση.

Στην Ανδρο

Μεγάλη ήταν και η φωτιά που ξέσπασε στο νησί της Ανδρου το απόγευμα της Κυριακής και συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Μάλιστα, οι κάτοικοι του χωριού Ανω Πιτροφός κλήθηκαν να το εγκαταλείψουν καθώς έφτανε στα πρώτα σπίτια. Τελικά, οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και μελίσσια. Η πυρκαγιά είχε δύο μέτωπα με το ένα να κινείται προς το χωριό Μαίνητες και το άλλο προς τον οικισμό Μελίδα. Σημαντικό πρόβλημα ήταν τα μεγάλα κύματα που υπήρχαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο της κατάσβεσης ούτε τα «Καναντέρ» ούτε και το ελικόπτερο «Ερικσον» (μετακλήθηκαν στο έργο της κατάσβεσης στην Ηλεία). Αντίθετα, χτες το πρωί, δύο αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρίψεις νερού και αργότερα αποχώρησαν αφήνοντας το έργο στους 32 πυροσβέστες με τα 11 οχήματα, τα 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τους 30 εθελοντές. Αξίζει να αναφερθεί πως δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Σύρο, Τήνο και Αθήνα έφτασαν για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες.

  • Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, είχαν εκδηλωθεί 149 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται πως σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (επίπεδο 3) σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Κάρπαθο, Κρήτη και στους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Ιονίων Νήσων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ