Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Στο σφυρί για να τονωθούν η αγορά και οι τράπεζες

Ωμός εκβιασμός από την κυβέρνηση, που προχωράει σε άρση της προστασίας από 1/1/2014

Το σχέδιο έναρξης της πλειστηριασμών, ακόμη και σε βάρος της πρώτης και κύριας κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών, μεθοδεύεται από τη συγκυβέρνηση, αρχής γενομένης από το Γενάρη του 2014. Το όλο ζήτημα ήδη αξιοποιείται εκβιαστικά από την κυβέρνηση για να φέρει στο γκισέ των τραπεζών μεροκαματιάρηδες που δεν μπορούν να πληρώσουν και κάτω από την απειλή του πλειστηριασμού θα επιδιώξουν εκ νέου διακανονισμό, σε βάρος της ικανοποίησης στοιχειωδών τους πλέον αναγκών.

Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», που προβάλλονται από κυβερνητικούς παράγοντες, δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες.

Παράπλευρος στόχος είναι να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές τιμές (ισχύουν από το 2007) προκειμένου να τονωθεί η αγορά των ακινήτων και μέσω αυτής τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε χτες ότι σκοπός της άρσης της απαγόρευσης είναι να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων και να υπάρχει στεγαστική πίστη. Με άλλα λόγια, από τη μια να τονωθεί η αγορά μέσω των πλειστηριασμών και από την άλλη να εισπράξουν οι τράπεζες μέρος από τις οφειλές για τα δάνεια.

Στον επικοινωνιακό χορό που έχει στηθεί μπαίνουν και τα ΜΜΕ, όπως, για παράδειγμα, τα «Νέα», που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εγγυήσεις ότι δεν θα καούν τα χλωρά από τα ξερά!». Οι «κανόνες προστασίας» που επεξεργάζεται από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι πίσω ακόμη και από τις προβλεπόμενες υπάρχουσες διατάξεις δικαστικής προστασίας των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.

Λόγος γίνεται για τη θεσμοθέτηση «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», αλλά και για το «συνεργάσιμο δανειολήπτη». Πρόκειται για τεχνικές διαχείρισης και χρονικής επιμήκυνσης του δανεισμού των νοικοκυριών, από τις οποίες μακροχρόνια κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι το θέμα «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία» και ότι οι «άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και ακινήτων που αποτελούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) στην επόμενη «αξιολόγηση», το Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, με τάση περαιτέρω διόγκωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ανάγκες των εργαζομένων θρυμματίζονται από την κατοικία - εμπόρευμα και το καπιταλιστικό κέρδος(29/3/2019)
Επέλαση στα σπίτια λαϊκών οικογενειών(10/9/2017)
Ο «ρεαλισμός» του κεφαλαίου...(22/11/2014)
Λαϊκή απάντηση στους πλειστηριασμούς(22/12/2013)
Πλιάτσικο στην τσέπη και το σπίτι της λαϊκής οικογένειας(25/8/2013)
«Παράθυρο» για κατασχέσεις πρώτης κατοικίας(5/6/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org