Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε διαθεσιμότητα 61 εργαζόμενοι

Αποδυνάμωση στα πλαίσια του κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015

MotionTeam

Σε διαθεσιμότητα μπαίνουν 61 εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Επομένως δεν ισχύουν οι «δεσμεύσεις» του υπουργείου Υγείας πως η διαθεσιμότητα αφορά 1.618 εργαζόμενους μόνο από τα εξής νοσοκομεία και φορείς: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία», «Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας», κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει να κάνει με τη σταδιακή συρρίκνωση και υποβάθμιση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της χώρας μέχρι το 2015, όπως προβλέπεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή επικαιροποιήθηκε με μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ L. Andor και ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και προβλέπει την προώθηση «των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες το πρωί σε εκπομπή του MEGA. Κρατώντας τη σχετική συμφωνία με την ΕΕ, είπε: «Δείχνω μόνο μία από τις σελίδες. Τι λέει εδώ; Να κλείσει οριστικά μέχρι το 2015. Το βλέπετε; Το 2001, εννέα χρόνια πριν την υπογραφή του μνημονίου. Ωραία; Πριν μάθουμε για την τρόικα, πριν μάθουμε για τον Τόμσεν. Ο τότε Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος έχει υπογράψει το πλάνο για το κλείσιμο των ψυχιατρείων».

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ που είναι στις κατηγορίες προσωπικού προς κινητικότητα - διαθεσιμότητα ειδοποιήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος, ώστε να δηλώσουν μέσα στη μέρα αν εμπίπτουν στα κριτήρια εξαιρέσεως της διαθεσιμότητας. Η Διοίκηση του ΨΝΘ θέλοντας να καθησυχάσει λέει πως οι 61 εργαζόμενοι θα ενταχθούν μόνο στη διαδικασία της «κινητικότητας», δηλαδή ότι θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Παπανικολάου και Γεννηματάς. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι αυτό είναι το πρώτο κύμα, ενώ θα ακολουθήσει ως το Δεκέμβρη δεύτερο μεγαλύτερο, ενώ παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση των νοσοκομειακών δομών που οδηγεί στο κλείσιμο κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου.

Χτες, οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ έκαναν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και πραγματοποίησαν γενική συνέλευση. Στη συνέλευση αποφασίστηκε να γίνει νέα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 20 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ