Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μονοπώλια μαζεύουν όλο τον τζίρο

Eurokinissi

Στο 85,9% διαμορφώνεται η σωρευτική υποχώρηση του κέρδους από το 2009 για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που εκπροσωπεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμα πτώση κατά 26,7% του τζίρου φέτος σε σχέση με πέρυσι και υποχώρηση της αξίας του μέσου εφετινού όγκου πωλήσεων στα 232.831 ευρώ, από 318.046 ευρώ το 2012. Συνολικά, σε σχέση με το 2009, ο τζίρος μιας μέσης εμπορικής επιχείρησης εμφανίζεται μειωμένος κατά 45,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας. Η ΕΣΕΕ εκτιμάει ότι φέτος θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση κερδών, στα 6.925 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο της χρήσης, από 12.636 ευρώ το 2012, 25.198 ευρώ το 2011 και 49.212 ευρώ το 2009.

Το 42% των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ως πιθανό ενδεχόμενο τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησής τους στο άμεσο μέλλον. Οι εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν κατά μέσο όρο 4,03 εργαζόμενους, ενώ το μέσο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν μηνιαίως ανέρχεται στα 1.027,95 ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν ως ένα βαθμό τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, κρύβουν όμως την αιτία. Η Συνομοσπονδία προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην πτώση της κατανάλωσης και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μονοπώλια, που θεριεύουν ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και συγκεντρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου στην αγορά.

Αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύει η κυβέρνηση με τα φιλομονοπωλιακά - αντεργατικά της μέτρα, οδηγώντας τους μικρούς στο κλείσιμο. Από αυτή τη σκοπιά, η αντιμονοπωλιακή πάλη των ΕΒΕ, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες, είναι προϋπόθεση για να τα βγάλουν πέρα.

Διόδια - χρυσάφι...

Eurokinissi

Οσες εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν για μια ανάσα ξεκούρασης με αφορμή τον δεκαπενταύγουστο, αναγκάζονται να πληρώνουν (εκτός από όλα τα υπόλοιπα) και υπέρογκα ποσά στους σταθμούς διοδίων που έχουν στήσει κυβέρνηση και κοινοπραξίες επιχειρηματιών στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στον εθνικό δρόμο Αθήνας - Καλαμάτας. Πριν μερικούς μήνες, η κυβέρνηση παρουσίασε πανηγυρίζοντας την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του εθνικού δρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα. Σε αυτή την απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν τρία διαφορετικά χαράτσια διοδίων, συνολικού ύψους 9 ευρώ (4,5 ευρώ όταν πηγαίνεις και άλλα τόσα στην επιστροφή)!

Για ολόκληρη τη διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα, για περίπου 200 χλμ. δρόμο, ένα ΙΧ θα πληρώσει συνολικά 25,2 ευρώ (μετ' επιστροφής) σε αλλεπάλληλους σταθμούς διοδίων (Ισθμός, Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Μάναρη, Βελιγοστή, Καλαμάτα) μόνο για το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο! Συν άλλα 5,6 ευρώ αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει και την «Αττική Οδό», δηλαδή συνολικά 30,8 ευρώ μόνο για διόδια.

Στη διαδρομή Αθήνα - Πάτρα, για άλλα 200 χλμ. δρόμο, τα περισσότερα εκ των οποίων σε άθλια κατάσταση (διόλου τυχαία ο δρόμος αυτός χαρακτηρίζεται καρμανιόλα, καθώς έχει σε ετήσια βάση τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα πανελλαδικά), πληρώνει κανείς (μετ' επιστροφής) 12,60 ευρώ.

Η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή στοιχίζει 46 ευρώ!

Φυσικά, στις οδικές διαδρομές προστίθεται και το κόστος της βενζίνης. Η διαδρομή από Αττική προς Μεσσηνία και πίσω, με κατανάλωση 50 λίτρα και ενδεικτική τιμή στα 1,68 ευρώ το λίτρο, έρχεται στα 84 ευρώ. Συν τα 25,2 ευρώ διόδια, φτάσαμε τα 110 ευρώ μόνο να πάμε και να 'ρθουμε. Χώρια το κόστος για τις όποιες μετακινήσεις στην περιοχή φιλοξενίας.

... για μια ανάσα διακοπών

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων, τα χαράτσια διοδίων αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 500% για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, ενώ διαρκώς νέοι σταθμοί είσπραξης ξεφυτρώνουν σαν τα... μανιτάρια!

Υπεύθυνη γι' αυτό το πολλαπλό ξεζούμισμα του λαού είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι αστικές κυβερνήσεις που έχουν παραχωρήσει σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι οι περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ, που ψήφισαν από κοινού στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με τις συμβάσεις αυτές, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ συμβάλλουν με 5 έως 8,5% στην κατασκευή των έργων, θα τα εκμεταλλεύονται για τουλάχιστον 30 χρόνια. Και η ελάχιστη όμως αυτή χρηματοδοτική τους συμβολή στα έργα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς αυτή υπερκαλύπτεται από τις εισπράξεις των διοδίων -και μάλιστα αυξημένων- που τους παραδόθηκαν προκαταβολικά! Στην ουσία, ο λαός πληρώνει και για την κατασκευή αλλά και για τη χρήση του δρόμου...

Μίλησαν και τα ναζιστικά αποβράσματα

Ξεσπάθωσαν και πάλι τα ναζιστικά αποβράσματα και μίλησαν για το ΚΚΕ. Με αφορμή τις εξελίξεις στον «902», αναπαράγουν λέξη προς λέξη την προπαγάνδα των αστικών επιτελείων, χύνοντας τη χολή τους. Πάνω κάτω λένε τα ίδια με το «Antinews» (Φαήλος - ΝΔ), τη ΔΗΜΑΡ, την «Αυγή», το «ΒΗΜΑ FM» κλπ... Τα δεκανίκια του συστήματος που στέλνουν τους εργάτες για ένα ξεροκόμματο σε εφοπλιστές και πάσης φύσεως αφεντικά, που κυνηγάνε κάποιον δύστυχο μετανάστη για να τον ξυλοφορτώσουν, έχουν το θράσος και μιλάνε για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ...

Με αφορμή την Αμυγδαλέζα

Οσα συνέβησαν το Σάββατο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατούμενοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, είναι συνέπεια της βαθιά αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Οι άνθρωποι αυτοί δε βρέθηκαν εδώ για τουρισμό. Η μετανάστευση, ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων διεθνώς είναι φαινόμενο σύμφυτο με τον ιμπεριαλισμό, οξύνεται όσο μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί και η καπιταλιστική κρίση, όπως οξύνθηκε μετά την επικράτηση του καπιταλισμού παγκόσμια και τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών. Οι λαοί αναγκάζονται να ξενιτεύονται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της υποκίνησης εμφύλιων πολέμων, της φτώχειας και πείνας στην οποία καταδικάζονται για να θησαυρίζουν μονοπώλια. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας συμμετείχε στις κάθε είδους επεμβάσεις σε τρίτες χώρες και ευθύνεται για τον ξεριζωμό λαών από τις επίμαχες περιοχές. Η ίδια αυτή άρχουσα τάξη, που εκμεταλλεύεται τον πλούτο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού ευθύνεται για το ότι σήμερα Ελληνες εργαζόμενοι (ειδικά νέοι) αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Πρόκειται για φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη δεν το έχουμε δει σε όλη την τραγικότητά του.

Τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν τους έφερε στην Ελλάδα η εργατική τάξη ή το ΚΚΕ. Τους έφερε ή τους έσπρωξε το κεφάλαιο και τα κόμματά του για να βγάζει περισσότερη υπεραξία, να θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους (όπως ξαναφάνηκε πρόσφατα με τα γεγονότα και τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας), να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό ως πολιορκητικό κριό για να γκρεμίσει τις όποιες κατακτήσεις έχει κερδίσει η εργατική τάξη, να τη διασπά και να αυξάνει την καταστολή. Τους έφεραν δηλαδή όλοι αυτοί που τώρα, σήμερα, καθώς έχουν πλέον πολλούς ντόπιους είλωτες να ξεζουμίσουν, θέλουν να απαλλαγούν από ένα μέρος των μεταναστών και παίρνουν ολοένα περισσότερα κατασταλτικά μέτρα. Θέλουν περισσότερο ελεγχόμενη μετανάστευση, είτε αυτή είναι «νόμιμη» είτε «παράνομη», γι' αυτό κλείνουν τις στρόφιγγες εισδοχής τους, αφού έτσι κι αλλιώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των εγχώριων ανέργων.

Κάνουν έτσι ακόμα πιο απάνθρωπες τις συνθήκες κράτησής τους, με τραγικά αποτελέσματα. Π.χ. στις 12 Ιούλη, 26χρονος Πακιστανός βρέθηκε κρεμασμένος στην τουαλέτα του ΑΤ Σερβίων όπου κρατούνταν. Είχε συλληφθεί επειδή δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά για διαμονή στην Ελλάδα. Νωρίτερα αυτοκτόνησε 20χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού στις τουαλέτες του ΑΤ Γρεβενών όπου κρατούνταν για επαναπροώθηση στην πατρίδα του. Ταυτόχρονα υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες μεταναστών για σωρεία κακοποιήσεων σε διάφορα αστυνομικά τμήματα (π.χ. αεροδρόμιο κ.ά.). Για όλα αυτά, η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) έχει βαριές ευθύνες. Η δική της πολιτική και η πολιτική της ΕΕ ευθύνονται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, εντείνει το κυνήγι σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, εγκλωβίζει χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στην Ελλάδα, με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο λαός πρέπει να απαιτήσει το κλείσιμο των στρατοπέδων και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε όσους το δικαιούνται και ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΑντιΚΚΕ βρωμιές από τα ΝΕΑ

«Τα ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου δίνουν συνέχεια στην αντιΚΚΕ επίθεση που πρωτοστατούν μαζί με την «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πώληση του «902».

Το δημοσίευμα αναμασά ό,τι πιο βρώμικο κατασκεύασε η προπαγάνδα των αστών σε βάρος του ΚΚΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μαζί με τους οπορτουνιστές προσπαθούσαν να διαλύσουν το ΚΚΕ, να απαλλαγούν από το Κόμμα.

Μέχρι και τις αθλιότητες για συμμετοχή του ΚΚΕ σε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών υπονοούν «Τα ΝΕΑ», γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ειπώθηκαν ή γράφηκαν πράγματα τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες ή τη θέληση του ΚΚΕ να τα πράξει (π.χ. σχέσεις με την τράπεζα του Βατικανού, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών κ.ά.)»!

Επειδή ξέρουν ότι οι ψευτιές τους για τον «902» στέκονται στον αέρα, επέστρεψαν με τις ψευτιές προηγούμενων εποχών, ρίχνοντας με το φτυάρι τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Στόχος τους είναι να πλήξουν το ηθικό κύρος των κομμουνιστών και του Κόμματος, να συκοφαντήσουν ό,τι πιο τίμιο και ανιδιοτελές υπάρχει και αντιπαλεύει τη σαπίλα του καπιταλισμού.

Χτυπώντας το ΚΚΕ, στοχοποιούν συνολικά το λαό, για να μπορούν ευκολότερα να απαξιώνουν και να καταστέλλουν τους αγώνες του. Κάθε τίμιος αριστερός και ριζοσπάστης πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο τους, για το πόσο αδίσταχτοι είναι.

Να σκεφτεί σοβαρά, ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή τη βρώμικη επίθεση είχαν και έχουν στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε ήταν στο ΚΚΕ και λάκισαν για να κάτσουν στα σαλόνια της αστικής τάξης, αλλά και «διά βίου» αντικομμουνιστές της «ανανεωτικής αριστεράς», που σε κάθε εποχή καταθέτουν διαπιστευτήρια στο σύστημα, πάντα ενάντια στο ΚΚΕ. Να είναι σίγουροι πως για όλους αυτούς, το ΚΚΕ και ο λαός έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα τους.

Χαράτσια στο λαό...

Τον περασμένο Ιούλη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατακόρυφα στο οικιακό τιμολόγιο το λεγόμενο «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων» (ΕΤΜΕΑΡ) των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με το οποίο επιδοτούνται οι υψηλότατες εγγυημένες τιμές των εταιρειών που επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο σχετικός Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ τον περασμένο Μάη παρουσίαζε έλλειμμα ύψους 436,1 εκατ. ευρώ και η κάλυψή του αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης. Πρόκειται για το λογαριασμό εκείνο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ προκειμένου να αγοράζει σε ιδιαίτερα υψηλές και εγγυημένες τιμές το ρεύμα που παράγουν οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι ανεμογεννήτριες, τις οποίες σπέρνουν δεξιά και αριστερά οι κάθε λογής ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρήσεις, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και της αύξησης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Με άλλα λόγια, κυβέρνηση, ΔΕΗ και ΕΕ φορτώνουν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών τα «εγγυημένα» κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, τα οποία παράγουν με κόστος διπλάσιο και ακόμα παραπάνω, απ' ό,τι η ΔΕΗ με το λιγνίτη. Το ίδιο τέλος επιβάλλεται και στους αγρότες και τα μικρά καταστήματα, ενώ στους μεγαλοβιομήχανους μειώνεται κατά 49%.

... με ή χωρίς μνημόνιο

Αυτά στην Ελλάδα... Στην Ισπανία, τα λαϊκά νοικοκυριά θα δουν τον Αύγουστο «φουσκωμένους», κατά 3,5% τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά κατά 8% μέχρι τις αρχές του 2014. Ο λόγος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το «ενεργειακό έλλειμμα», που προκύπτει από επιδοτήσεις για την ηλεκτροδότηση των μακρινών νησιών και την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το «ενεργειακό έλλειμμα» της Ισπανίας αγγίζει κάθε χρόνο τα 4,5 δισ. ευρώ και στο εξής το υπουργείο αναλαμβάνει να καλύπτει 600 εκατ. ευρώ από αυτό το ποσό. Για τα υπόλοιπα ο λογαριασμός πάει στο λαό, με τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ελλάδα, οι αυξήσεις σερβιρίστηκαν σαν «μνημονιακή» τάχα υποχρέωση. Στην Ισπανία όμως, δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά οι αυξήσεις είναι εξίσου τσουχτερές στα λαϊκά τιμολόγια, για να καλυφθούν τα σπασμένα από τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων της Ενέργειας. Συμπέρασμα: Με ή χωρίς μνημόνιο, το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης το πληρώνει ο λαός. Αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη και λαϊκή συμμαχία χρειάζεται για να μπει φρένο στα μέτρα και τα χαράτσια και να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για το «πρωτογενές πλεόνασμα»

Οι ανακοινώσεις για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, το πρώτο επτάμηνο του 2013, συνοδεύτηκαν από την κυβέρνηση με θριαμβολογίες ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» και ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Είναι προκλητικοί και παρουσιάζουν την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Πώς έγινε εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα; Με φορο-αφαίμαξη του λαού και μείωση των κρατικών δαπανών, η οποία έπληξε κατά κύριο λόγο τις κοινωνικές παροχές που είχαν απομείνει όρθιες. Τα ίδια μέτρα απαιτούνται τώρα για τη διατήρηση και τη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να προχωρήσει η «δημοσιονομική προσαρμογή» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Αρα, τι λόγους έχει ο λαός να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα; Κανέναν απολύτως. Αλλά μήπως τώρα που το πέτυχε η κυβέρνηση, η κατάσταση θα αλλάξει για τα λαϊκά στρώματα; Η απάντηση είναι «όχι». Ηδη η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πακέτο που θα συζητήσει με την τρόικα από Σεπτέμβρη, κλιμακώνοντας την επίθεση στο λαό. Τα Ταμεία, λέει, έχουν πρόβλημα με το έλλειμμα. Αρα, θα χρειαστεί νέα μείωση των συντάξεων και των παροχών, παρά την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού να πείσει για το αντίθετο. Η κυβέρνηση λέει ακόμα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον προϋπολογισμό είναι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Στη βάση αυτή, προετοιμάζει νέες μειώσεις στις παροχές προς τους ασφαλισμένους και αυξήσεις στο κόστος των υπηρεσιών Υγείας.

Παράλληλα εξελίσσεται και η συζήτηση για χαλάρωση της λιτότητας, με ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, προϋπόθεση για το οποίο είναι το «πρωτογενές πλεόνασμα». Θα κερδίσει ο λαός από μια τέτοια εξέλιξη; Με βεβαιότητα όχι. Οταν μιλάνε για τέλος της λιτότητας, δεν εννοούν ότι θα δώσουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ότι θα μειώσουν τους φόρους, θα ρίξουν χρήμα για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Τέλος της λιτότητας γι' αυτούς σημαίνει να μπορεί το κράτος να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για το κεφάλαιο. Με δημόσιες επενδύσεις για υποδομές που θα συμπράττουν ή θα εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με φοροαπαλλαγές άμεσες επιδοτήσεις για να κάνουν οι μεγάλοι όμιλοι επενδύσεις.

Γι' αυτό θέλουν «κούρεμα» του χρέους. Για να μειωθούν τα λεφτά που πάνε στην αποπληρωμή του, ώστε να σπρώχνουν το περίσσευμα στο κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο θέλουν και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που όπου έγινε (π.χ. Γαλλία) συνοδεύτηκε με επιτάχυνση των μέτρων σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ πρέπει να κάνουν το λαό να κουμπώνεται ακόμα περισσότερο. Φιλολαϊκές λύσεις και διέξοδοι μέσα σ' αυτό το σύστημα, δεν υπάρχουν. Λύση προς όφελός του μπορεί να δώσει μόνο ο λαός, οργανώνοντας τη συμμαχία του σε ρήξη με τα μονοπώλια και τη στρατηγική τους, με τα κόμματα που την υπηρετούν, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης που προτείνουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ