Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Επιστολή στον Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου

Τέλη Αυγούστου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - «Gazprom»

Προσωπική επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται πως έστειλε στα τέλη Ιούλη ο Αντ. Σαμαράς, ζητώντας να παρέμβει για να μειωθεί η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου από την «Gazprom» στη ΔΕΠΑ. Τα παζάρια ανάμεσα στις δυο εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καθορισμό των νέων τιμολογίων και το επόμενο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παροχής αερίου από το ρώσικο μονοπώλιο στην Ελλάδα λήγει το 2016, με προοπτική 10ετούς ανανέωσης.

Στην επιστολή του ο Αντ. Σαμαράς ζητάει μείωση του κόστους του αερίου, με το επιχείρημα ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ομολογεί δηλαδή ότι ο καημός του είναι να αγοράζει η ΔΕΠΑ φθηνότερα το αέριο για τους βιομήχανους και τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου και όχι βέβαια για να έχει φθηνότερη ενέργεια η λαϊκή οικογένεια, η οποία άλλωστε έχει δει το κόστος του φυσικού αερίου να απογειώνεται τα τελευταία χρόνια, με απανωτές αυξήσεις.

Πρόσφατα, στελέχη της «Gazprom» είχαν δηλώσει δημόσια ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πετύχει επαναδιαπραγμάτευση και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές της, όπως η Αλγερία, όχι όμως και από τη Ρωσία. Αντίστροφα, η «Gazprom» έχει παραχωρήσει σημαντικές εκπτώσεις σε άλλους πελάτες της, στο πλαίσιο τις προσπάθειας να διατηρήσει τη θέση της στις αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ