Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα όργανα για νέο πακέτο μέτρων

Από τις συνεννοήσεις με την τρόικα, διαρρέεται ότι χρειάζεται να καλυφθεί χρηματοδοτικό κενό 3,2 δισ. για το 2013 - 2014

Να επισπεύσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και να κλείσει άμεσα τα «εκκρεμή» θέματα επιδιώκει ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών το πρωί της Κυριακής. Ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικας στην αρχή του νέου γύρου των διαβουλεύσεων, προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με το τρίτο μνημόνιο, επικαλούμενος μάλιστα τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, όπως εκφράστηκε στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «σε όλα τα εκκρεμή θέματα».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει και της αναμενόμενης για χτες βράδυ νέας συνάντησης με την τρόικα, στο «δημόσιο υπάρχει θέμα, δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί των αποχωρήσεων που έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Σχετικά με τη συγχώνευση των τραπεζικών Ομίλων Εθνικής και Γιούρομπανκ, κεντρικό ζήτημα είναι η επίτευξη ικανής μάζας επιχειρηματικών συνεργιών και συμπράξεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα απαιτηθούν και πρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυσή τους.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι δήθεν «εναλλακτικές» προτάσεις που κατέθεσε η συγκυβέρνηση φαίνεται να συναντούν αντιδράσεις, καθώς διαφαίνονται «αστοχίες» ως προς την επίτευξη των ποσοτικών στόχων που έχουν βάλει, ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Από την άλλη, η λήψη νέων μέτρων είναι μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη και επανέρχεται στο τραπέζι μέσω του «δημοσιονομικού κενού», που προκαλεί η υστέρηση στα έσοδα από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού», που υπολογίζεται στα 2,5 έως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, ενεργοποιεί αυτόματα τη ρήτρα απόκλισης, πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη νέων άγριων μέτρων είναι δεδομένη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο καίγονται να μη συνδεθεί με νέα μέτρα η εκταμίευση της δόσης του Μάρτη, ύψους 2,8 δισ., αλλά της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ και γι' αυτό επικαλούνται τις συνέπειες από τη «διάσωση» της Κύπρου και τη «ρήτρα ύφεσης». Σε κάθε περίπτωση, η λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων, κύρια στο Ασφαλιστικό, πρέπει να θεωρείται δεδομένη από το λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ