Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Φούντο» στα Ταμεία απ' το κούρεμα

Στον αέρα τα αποθεματικά τους, όπως έγινε και στην Ελλάδα με το PSI

Τα κακά μαντάτα συνεχίζονται για τους εργαζόμενους της Κύπρου, μετά το μνημόνιο που ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας
Τα κακά μαντάτα συνεχίζονται για τους εργαζόμενους της Κύπρου, μετά το μνημόνιο που ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κανένα νομοσχέδιο ή πρόταση που να έχει σχέση με την προστασία των Ταμείων Πρόνοιας και την απόδοση των κεφαλαίων που θα χάσουν από το κούρεμα των κυπριακών τραπεζών, δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής στην Κυπριακή Βουλή, επαληθεύοντας τους φόβους χιλιάδων εργαζόμενων στην Κύπρο ότι τα αποθεματικά των Ταμείων τους θα γίνουν καπνός για να σωθούν οι τράπεζες.

Το ίδιο άλλωστε έγινε και στην Ελλάδα, με το PSI, επιβεβαιώνοντας ότι η αστική διαχείριση της κρίσης, ανεξάρτητα από μείγμα και «μοντέλο», έχει πάντα τους ίδιους χαμένους και κερδισμένους, το λαό και το κεφάλαιο αντίστοιχα. Τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας αντιμετωπίζουν βέβαιο κίνδυνο «κουρέματος» έως και 60%.

Στο περιθώριο αυτής της συζήτησης, αναθερμαίνονται οι φήμες για νέο κούρεμα στις καταθέσεις των τραπεζών, πέρα από αυτό που αποφασίστηκε τώρα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Στελέχη της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι «ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε τέτοιο θέμα και ως εκ τούτου δηλώνεται κατηγορηματικά ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, ούτε ως πρόθεση». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το μνημόνιο έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και σ' αυτό δεν περιλαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα που να οδηγούν σε νέο κούρεμα των καταθέσεων.

Ψηλά στην ατζέντα παραμένει και το θέμα του φυσικού αερίου και της εκμετάλλευσής του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Β. Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του Ισραήλ «να επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα της ενέργειας αλλά και σε σειρά ζητημάτων διμερούς ενδιαφέροντος», ενόψει της επίσκεψης στο Τελ Αβίβ, την ερχόμενη Τρίτη, των υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου, αλλά και του Κύπριου προέδρου το Μάιο.

Ο Μπ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρόεδρο ότι η πρόσφατη προσέγγιση με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον τής Κύπρου. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανή μια νέα ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που θα επέτρεπε τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά και μια κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Οι εξελίξεις διαμορφώνουν μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά ωφελεί τον κυπριακό λαό και αποδεικνύει τη στόχευση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή αναφορικά με τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη δίνη περίπλοκων ανταγωνισμών(2016-07-22 00:00:00.0)
Διεύρυνση διμερούς συνεργασίας(2016-05-19 00:00:00.0)
Προγραμματίζονται νέες ανταλλαγές επισκέψεων(2015-07-30 00:00:00.0)
Από μέσα κι από έξω οι εκβιασμοί στο λαό(2013-04-05 00:00:00.0)
Στον «αέρα» τα ασφαλιστικά ταμεία(2013-03-27 00:00:00.0)
Παζάρια και κόντρες για το μείγμα της διαχείρισης(2013-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ