Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τον καλύτερο προσανατολισμό των ΚΟΒ

Χαιρετίζω τη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου και όλους όσους συνδράμουν με καλή πίστη και θέληση σε αυτόν. Ηθελα και εγώ με τη σειρά μου να επισημάνω ορισμένες ελλείψεις των Θέσεων αλλά με κάλυψε η ίδια η εξέλιξη της συζήτησης που έχει γίνει έως τώρα.

Θέλω όμως να επισημάνω πλευρές της Θ. 54 σχετικά με το γενικό συμπέρασμα από τον απολογισμό δράσης του Κόμματος. Στη θέση αυτή, η ΚΕ κάνει αυτοκριτική για τα αποτελέσματα που είχε η καθοδηγητική δουλειά των Οργανώσεων και κατά συνέπεια των ΚΟΒ. Ιδιαίτερα στην προτελευταία παράγραφο της θέσης, ουσιαστικά αποκρυσταλλώνονται σημαντικές αδυναμίες της ΚΕ και των Επιτροπών Περιοχής (ΕΠ) στην ικανότητα επεξεργασίας και εξειδίκευσης γενικού σχεδίου δράσης, πάνω και στο οποίο θα πατήσουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές (ΝΕ) και κατά συνέπεια οι ΚΟΒ με τη δράση τους.

Δεν αναγνωρίζω μεμονωμένη αδυναμία της ΚΕ ή των παρακάτω καθοδηγητικών οργάνων αλλά πρόβλημα στη λειτουργία του Κόμματος που σχετίζεται με τη μεταφορά συμπερασμάτων, εικόνας και επεξεργασιών, από την ΚΕ έως τις ΚΟΒ και αντίστροφα. Οι Οργανώσεις Βάσεις πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να αξιολογήσουν τη δράση τους ως προς το προσανατολισμό και την ποιότητα αυτής. Μπορεί αυτό να συμβεί χωρίς σχεδιασμό απ' τα πάνω για όλους τους τομείς των κομματικών δυνάμεων;

Χωρίς σχέδιο, οι σύντροφοι στις ΚΟΒ καταλήγουν να συζητούν είτε πολύ γενικά ζητήματα, όπως οι αποφάσεις της ΚΕ, είτε πολύ ειδικά (π.χ. τα τρέχοντα, τα πρακτικά). Για παράδειγμα: μία Οργάνωση Βάσης στα Ξενοδοχεία πρέπει να συζητήσει το γενικό πλάνο της Περιοχής στο συγκεκριμένο κλάδο, το Τουριστικό-Ξενοδοχειακό, να έρθει απ' τα πάνω εμπειρία για άλλες περιοχές της χώρας όπου το Κόμμα έχει κάνει περισσότερα βήματα στη κατεύθυνση της ανασύνταξης του κινήματος, στρατολόγησης ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Κόμμα κτλ. Να κατανοήσουν οι σύντροφοι πως θα δουλέψουν απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και να δράσουν αντίστοιχα.

Μέτρα αντιμετώπισης στην αδυναμία αυτή βάζει το ίδιο το περιεχόμενο της θέσης:

  • Μεγαλύτερη σταθερότητα στον κύριο στόχο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κομματικής οικοδόμησης.
  • Σταθερή ανάπτυξη της καθοδηγητικής ικανότητας που μεταφράζει τις κατευθύνσεις και αποφάσεις σε ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο γενικό σχέδιο δράσης παντού.

Πρακτικά μέτρα βοήθειας των ΕΠ και των ΝΕ μπορούν επίσης να είναι:

  • Η δημιουργία ομάδων των ΕΠ και των ΝΕ, οι οποίες θα έχουν βοηθητικό ρόλο στην εξειδίκευση του γενικού πλάνου και τη συγκέντρωση της εικόνας και των επεξεργασιών απ' τα κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα, και
  • τα καθοδηγητικά όργανα να επιμένουν στην εντονότερη και πιο ενεργή συμμετοχή των στελεχών στις δράσεις των ΚΟΒ μέσα στην εργατική τάξη, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, ώστε να βοηθήσει απ' τη μια την ανάπτυξη της καθοδηγητικής ικανότητας των στελεχών κι από την άλλη να γεφυρώσει την ΚΕ με τη πρακτική δουλειά των συντρόφων στις Οργανώσεις Βάσης.

Εμπρός για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Εμπρός για ισχυρό ΚΚΕ,

Ζήτω το 19ο Συνέδριό του.


Δημήτρης Μπαλαούρας
ΚΟΒ Ανατολικού Ρεθύμνου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κλίμα θλίψης το τελευταίο «αντίο» στον Κυριάκο Κασιδόκωστα(2024-01-24 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο(2021-03-24 00:00:00.0)
ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ(2013-04-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2010-08-31 00:00:00.0)
Με απαιτητικότητα και μαχητικότητα για το κέρδισμα της νεολαίας(2006-04-20 00:00:00.0)
Να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες(2004-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ