Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη στιγμή!

1. Oι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο του ΚΚΕ επιβεβαιώνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα επαναστατικό που αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης στην κοινωνική εξέλιξη. Σταθερά προσανατολισμένο στην ταξική πάλη, τη σοσιαλιστική επανάσταση, τη δικτατορία το προλεταριάτου.

Ενα κόμμα που ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που στο έδαφος συνεχών αγώνων ενάντια στα μονοπώλια θα κατακτήσει την εργατική λαϊκή εξουσία και θα οικοδομήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Χωρίς ενδιάμεσα στάδια και με πίστη για τη δυνατότητα επανάστασης σε μια χώρα. Kόμμα χωρίς συγχύσεις, ξεκάθαρο. Που έχει δουλέψει σε ικανοποιητικό βαθμό επιμέρους πλευρές της εργατικής Λαϊκής Εξουσίας από τις κινητήριες δυνάμεις και τις θεμελιακές αρχές συγκρότησης της σοσιαλιστικής εξουσίας μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων εξουσίας και τη σχέση του ΚΚΕ με αυτές.

Ενα κόμμα που ξέρει να συνδυάζει τη σοσιαλιστική προοπτική, την πολιτική του Πρόταση, την Πρόταση διεξόδου από την κρίση με τον αγώνα για να πάρουν μια ανάσα οι εργαζόμενοι.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις τομέα που το ΚΚΕ να μην έχει προτάσεις για την ανακούφιση των εργαζομένων. (Για τους εργάτες, τους άνεργους, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους μετανάστες, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την ακρίβεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια, τις συγκοινωνίες, την αντισεισμική θωράκιση, τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα κ.ά.).

2. Η καπιταλιστική κρίση καλά κρατεί. Ο πόλεμος δεν αποκλείεται. Απεναντίας η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η γειτονιά μας , το Αιγαίο, βράζει (ΑΟΖ, πετρέλαια, φυσικό αέριο, πετρελαϊκοί δρόμοι, γκρίζες ζώνες, προκλήσεις της Τουρκίας). Και η κρίση και ο πόλεμος, ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν στην επαναστατική κατάσταση.

Το ζήτημα για μας είναι πώς προετοιμαζόμαστε σήμερα γι' αυτό. Σήμερα που δεν είναι επαναστατική κατάσταση.

Γιατί και η προετοιμασία, όταν βάζει στόχους ανατροπής, βοηθά η σχετική αδυναμία να μετατραπεί σε απότομη στη λειτουργία της αστικής εξουσίας ( οι πάνω να μην μπορούν και οι κάτω να μη δέχονται την εκμεταλλευτική εξουσία).

Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια ΚΟΒ χωριού, που ναι μεν υπάρχει το εργατικό στοιχείο κυριαρχούν όμως οι μισοπρολετάριοι. Τα περισσότερα κομματικά μέλη έχουν πάνω από μια επαγγελματική ιδιότητα. Και εργάτης και αγρότης ενδεχόμενα και αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας.

Σήμερα, βέβαια, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση προλεταριοποιούνται βίαια. Σε λίγο καιρό δεν θα 'χουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους. Αρα περιττεύουν τα αμυντικά αιτήματα. Στην ημερησία διάταξη μπαίνει η αλλαγή της εξουσίας. ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κι όχι αναδιανομή πλούτου που προτείνουν οι οπορτουνιστές

Τι σημαίνει όμως προετοιμασία - πιο συγκεκριμένα - μιας τέτοιας ΚΟΒ για τη μεγάλη στιγμή που θα 'ρθει;

Σημαίνει διείσδυση στον περίγυρό της (στο χωριό ) με στόχο να δημιουργηθεί γύρω από την ΚΟΒ μια πρωτοπορία εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ - νεολαίων - γυναικών που θα δραστηριοποιείται μαζί με την ΚΟΒ. Μια ομάδα ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμη.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει και τα κομματικά μέλη να πιστέψουν ότι μπορεί να γίνει. Αν το πιστέψουν τότε θα το σχεδιάσουν ξεκινώντας πρώτα από την καταγραφή του περίγυρου και προχωρώντας σε συζήτηση μαζί τους π.χ. με τους οικοδόμους για το πώς θα ζουν σε μια εργατική λαϊκή εξουσία, που κουμάντο θα κάνoυν και ο ίδιοι με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά και το τι σημαίνει για την ανακούφισή τους αν π.χ. προχωρήσει η υλοποίηση της αντισεισμικής θωράκισης.

Με τους αγρότες συζήτηση για τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα συνενώσει την αγροτιά, που ενταγμένος στον Κεντρικό Σχεδιασμό και με εργατικό έλεγχο, στα πλαίσια μιας Λαϊκής Οικονομίας, με τη στήριξη κρατικών επιχειρήσεων, θα εφοδιάζει τους συνεταιρισμούς με ό,τι χρειάζεται η καλλιέργεια και η εκτροφή ζώων, θα παράγει υγιεινά προϊόντα σε τιμές που συμφέρουσες για το λαό που θα καταναλώνει.

Με τους επαγγελματίες του χωριού στη βάση: Πότε είναι καλύτερα για έναν επαγγελματία; Τώρα που από την αναδουλειά «χτυπά μύγες»; Που τον κυνηγούν οι επιταγές και σε πολλές περιπτώσεις και τα νοίκια; 'Η στο σοσιαλισμό που με το λαϊκό συνεταιρισμό και την κρατική στήριξη θα 'χει τη δουλειά του, το μισθό του, το σπίτι του, την περίθαλψή του (δική του και των παιδιών του), τη μόρφωση και την εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών του;

Η συγκρότηση μιας τέτοιας ομάδας, ενός τέτοιου «περίγυρου» θα βοηθήσει: στη Λαϊκή Συμμαχία, στη συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών, στη συγκέντρωση δυνάμεων ιδιαίτερα νέων σε ηλικία και γυναικών, στη βελτίωση της λειτουργίας των μαζικών φορέων π.χ. του αγροτικού συλλόγου, στην επιτυχία των ταξικών αγώνων (κινητοποιήσεις , συλλαλητήρια), στον εντοπισμό των διαθέσεων των ανθρώπων, στις στρατολογίες, στη βοήθεια στην ΚΝΕ, στην απόκρουση του αντικομουνισμού, του οπορτουνισμού, στην ανάπτυξη της πολιτικής - ιδεολογικής αλλά και θεωρητικής δουλειάς (για να ενημερώσεις, να εκλαϊκεύσεις, πρέπει να ξέρεις), στη συνειδητοποίηση ολοένα και από περισσότερο κόσμο ότι αν το ΚΚΕ συμφωνούσε σε «αριστερή» κυβέρνηση σήμερα ή θα ψήφιζε αντιλαϊκά μέτρα όπως η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη ή θα προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αλλαγή (όχι κατάργηση) του μνημονίου, την παραμονή του χαρατσιού και θα εκθείαζε την αμερικάνικη πολιτική του Ομπάμα μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Αλλωστε το παράδειγμα της Κύπρου δικαίωσε τη στάση του ΚΚΕ.

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να προτάξει μια ΚΟΒ αυτή τη δουλειά από άλλες αφού πολλές από τις άλλες εξαρτώνται από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του σημαντικού αυτού καθήκοντος.

Οπως επίσης και οι καθοδηγητές θα πρέπει όχι μόνο να επιμείνουν αλλά και να βοηθήσουν στην πράξη με κάθε τρόπο για τη συγκρότηση αυτών των ομάδων. Και αυτή η δουλειά θέλει καταγραφή, μελέτη - γνώση της Πολιτικής Πρότασης, συζητήσεις, συνεργασίες, συσκέψεις, τακτικές ενημερώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις.

Θέλει δουλειά μελετημένη και σε καθημερινή βάση, βοήθεια συγκεκριμένη, με επιμονή και πείσμα π.χ. δεν ησυχάζει ο καθοδηγητής αν σε μια ΚΟΒ δεν γίνει κατανοητή η σημασία αυτής της δουλειάς, αν δε γίνει ο σχεδιασμός κι αν δεν αρχίσει να υλοποιείται. Η βοήθεια θα 'ναι δυο φορές χρειαζούμενη αν κάπου φρακάρει το πράγμα. Θα 'ναι καθοριστική για τη συνέχεια. Μπορεί να γίνει! Γιατί π.χ. μια ΚΟΒ που υπερκαλύπτει το πλάνο της στην Οικονομική Εξόρμηση, που κάνει στρατολογίες που στήνει ΟΒ της ΚΝΕ που κάνει μια σχετική ενημέρωση στον κόσμο του χωριού να μην μπορεί να προχωρήσει και σ' αυτό το καθήκον;

Σημαντικά, ίσως και καθοριστικά, θα βοηθήσει το προσωπικό παράδειγμα του στελέχους (γραμματέας ΚΟΒ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτος στη διακίνηση του «Ρ», πρώτος και μπροστά στις κινητοποιήσεις, πρώτος στις στρατολογίες, πρώτος στο σχεδιασμό, πρώτος στην υλοποίηση. Πρώτος και μπροστά παντού.


Ηλίας Βουλβούλης
ΚΟΒ Αγιάσου - Λέσβος


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ