Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αρχές Απρίλη το μνημόνιο για την Κύπρο

Επόμενα αντιλαϊκά «πακέτα» οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και οι ιδιωτικοποιήσεις. Συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ

Προ των πυλών είναι η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μετά τη συμφωνία, τις υπογραφές και τις αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Μάρτη.

Η κατάληξη της συμφωνίας έπεσε σαν ώριμο φρούτο μετά τα παζάρια και το παρασκήνιο που εξελίχτηκε τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο αναζήτησης διαχειριστικών λύσεων μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, αλλά και τις κόντρες που ξέσπασαν γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις και τα κράτη που στηρίζουν και εκπροσωπούν το καθένα από αυτά.

Απαράβατος όρος της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη ότι η κυπριακή κυβέρνηση από κοινού με την Κομισιόν και σε «συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ» θα έχουν προχωρήσει στην οριστικοποίηση του μνημονίου στις αρχές του Απρίλη, δηλαδή μέσα στις επόμενες βδομάδες. Στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, σε κλιμάκωση αυτών που ήδη ισχύουν πριν από την εφαρμογή του μνημονίου και ανεξάρτητα από το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και συρρίκνωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Προβλέπεται συγκεκριμένα η «επιτάχυνση των προσπαθειών σε πεδία όπως η δημοσιονομική συσσώρευση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις». «Καλωσορίζεται» επίσης «η ετοιμότητα των κυπριακών αρχών» για τα μέτρα που περιλαμβάνουν την «αύξηση του φόρου για τα έσοδα κεφαλαίων και του φόρου εισοδήματος», προαναγγέλλοντας φοροαφαίμαξη του κυπριακού λαού.

Η αντιλαϊκή συμφωνία, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γιούρογρουπ «έχει τη στήριξη όλων των μελών της ευρωζώνης όπως επίσης και των τριών Οργάνων», (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), περιλαμβάνει και τα παρακάτω :

-- Για τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, «διαφυλάσσονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ», ενώ το ποσοστό του κουρέματος για τα μεγαλύτερα ποσά παρέμενε προς διευθέτηση στο τραπέζι και μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σημαντική ζημιά από το κούρεμα θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς Πρόνοιας που κρατάνε τα αποθεματικά τους στις κυπριακές τράπεζες. Μόνο στη Λαϊκή Τράπεζα, που το κούρεμα υπολογίζεται από 30 έως 40%, πάνω από 500 τέτοια Ταμεία έχουν καταθέσεις με τα αποθεματικά τους.

-- Για την «αποφασιστική αντιμετώπιση ανισορροπιών στο χρηματοοικονομικό τομέα», αποφασίστηκε η «συρρίκνωση του τοπικού τραπεζικού κλάδου στο μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018».

-- Προχωρούν στη διαμόρφωση πλαισίου για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

-- Προτρέπουν σε συμφωνία της κυπριακής με τη ρωσική κυβέρνηση, σχετικά με τη «χρηματοοικονομική συνεισφορά της τελευταίας». «Καλωσορίζεται» και η «συνεισφορά» του ΔΝΤ, που αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα.

-- Η λεγόμενη «βοήθεια» ύψους 10 δισ. ευρώ (δηλαδή πάνω από το 55% του ΑΕΠ) παρέχεται για τη «διαφύλαξη της σταθερότητας στην Κύπρο και την Ευρωζώνη συνολικά».

Αποδεκτές από το Γιούρογκρουπ έγιναν οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, που εμφανίζονται με την μορφή παραρτήματος της συμφωνίας. Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα θα σπάσει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Η «καλή τράπεζα» θα ενσωματωθεί με την Τράπεζα Κύπρου και θα επιβαρυνθεί με τα 9 δισ. ευρώ από τα δάνεια έκτακτης ρευστότητας (ELA) που έχει διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία θα περάσουν στη νέα τράπεζα. Τέλος, η «ανακεφαλαιοποίηση» της Τράπεζας Κύπρου, θα γίνει με τη συνεισφορά καταθετών, μετόχων και ομολογιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ