Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στη λυκοσυμμαχία

Ανεξάρτητα από τις τεχνικές λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων που πάρθηκαν στο Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, το σημαντικό, το πρωταρχικό για τους εργαζόμενους, είναι να συνειδητοποιηθεί η ουσία των διεργασιών και των ρυθμίσεων, ως διεργασίες και ρυθμίσεις που όχι απλά δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα του κυπριακού λαού, αλλά που αντιστρατεύονται πλήρως τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας νέας κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης γίνονται αδίστακτοι και λυσσαλέοι. Η κατ' αρχήν διεκδικούμενη λεία, άμεσα εδώ και τώρα, είναι οι μεγάλες καταθέσεις επιχειρηματικών ομίλων που υπάρχουν στις τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο. Ακολουθούν οι βλέψεις που συνδέονται με την προοπτική της εκμετάλλευσης - λεηλασίας των υδρογονανθράκων του νησιού, και όχι μόνο.

Το παιχνίδι ήταν «μιλημένο» από την πρώτη στιγμή, από τότε που οι διάφορες πλευρές υποτίθεται ότι διαφωνούσαν στον πήχη που έθεταν για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Το θέμα των τραπεζών, ούτε μία στιγμή δε στάθηκε ως μεμονωμένο ζήτημα στις «διαπραγματεύσεις» που είχε η ΕΕ με την κυπριακή κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ήξεραν καλύτερα από κάθε άλλον ότι οποιαδήποτε συμφωνία στο Γιούρογκουπ στην ουσία θα σηματοδοτούσε την επιτάχυνση μιας αγριότατης σε βάρος των εργαζομένων και του συνόλου του κυπριακού λαού. Κάτι που γνώριζαν και οι εν Ελλάδι υποστηριχτές της γραμμής του «όχι» και της δήθεν ...«σκληρής διαπραγμάτευσης». Κάθε «διαπραγμάτευση» με την ΕΕ επικεντρώνεται στο ζήτημα ποιες ομάδες της πλουτοκρατίας θα βγουν πρόσθετα ενισχυμένες από τη συμφωνία. Κάθε διαχειριστικού τύπου συμφωνία εξετάζει τους ρυθμούς εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν αποφασιστεί και προωθούνται σε επίπεδο ΕΕ συνολικά. Κάθε μνημόνιο, όπως βεβαίως και το μνημόνιο που θα συνοδεύσει την απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι μνημόνιο εξανδραποδισμού των λαϊκών μαζών, καταστροφής της εργατικής δύναμης, μνημόνιο για την επανεκκίνηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και το σχετικό κείμενο από το Γιούρογκρουπ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία. Η διατύπωση είναι σαφέστατη: «Οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στην περιοχή της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων». Τουτέστιν, όσοι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ψεύδονται ασύστολα. Πίσω από αυτούς ακριβώς τους στόχους, των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «ιδιωτικοποιήσεων» σταυρώνονται τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι της δικής μας χώρας, ακολουθούν το δικό τους Γολγοθά οι λαοί άλλων χωρών της ΕΕ και του ευρώ.

Οι εξελίξεις του δεκαήμερου που προηγήθηκε και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο στις οποίες συμφώνησε και η κυπριακή κυβέρνηση, επαναβεβαιώνουν ότι φιλολαϊκές λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν, ούτε μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, ούτε μέσα στα πλαίσια των διαχειριστικών πολιτικών που μέλημά τους έχουν το ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου. Μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, μπορεί να υπάρχει στα πλαίσια ενός αγώνα ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του σε κάθε χώρα, αποδέσμευσης από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενός αγώνα που θα κάνει το λαό κυρίαρχο του πλούτου που παράγει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ